Jste jen oslíci a hýkalové, co tady 25 let kývali! Drsný vzkaz z ČSSD určený odpůrcům Zemana

04.11.2015 14:48

„Miloš Zeman pojmenovává věci tak, jak jsou. Celá řada pokrytců jako oslíci kývají Evropské komisi a Bruselu. Zeman říká něco jiného. Pro řadu komentátorů je to něco nepředstavitelného. A pro politické nuly, které jen papouškují to, co přichází z Bruselu či Berlína, je to mokrý hadr do tváře. Jsem rád, že Zeman takhle věci pojmenovává, byť jsou brutální,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

 Jste jen oslíci a hýkalové, co tady 25 let kývali! Drsný vzkaz z ČSSD určený odpůrcům Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Jak jste se díval na vyznamenání prezidenta Zemana 28. října a kritiku, která se na něj v části politické scény a médií snesla?

Nestalo se nic neobvyklého, že se mezi vyznamenanými našel někdo, na kterého si určitá část společnosti ukázala prstem a část médií o něm začala psát. To se dělo i za Václava Havla a Václava Klause. 

Váš kolega Vítězslav Jandák v této souvislosti uvedl, že cokoli Zeman řekne či udělá, je za to pražskou kavárnou potahován. Myslíte si, že i tohle mělo vliv?

Samozřejmě. Miloš Zeman je pro určitou část společnosti červeným hadrem. Divil bych se, kdyby se nic nestrhlo. Naprosto se shoduji se Slávkem Jandákem. Názory Miloše Zemana se neshodují s těmi, které zastává část takzvaných kavárenských intelektuálů. To je jistota, se kterou se dá počítat, ať se bude dít cokoli. 

Jandák také uvedl, že jako bývalý prognostik má Zeman v 99 procentech případů pravdu, i když to v tu chvíli tak nevypadá...

Zeman není pokrytec. Drtivá většina jeho kritiků jsou pokrytci, kteří jsou zodpovědní za situaci, která tady je. Miloš Zeman si na nic nehraje. To je něco, co si nedovedou představit, a tak ho komentují. Zeman říká, co cítí, a neskrývá to. Pokrytcům tohle nevyhovuje. Jde o povyk kejvalů a hýkalů, kteří tady kývali pětadvacet let. 

Eliška Hašková-Coolidge, která pracovala pro pět amerických prezidentů, uvedla v rozhovoru pro 5 plus 2, že se jí líbí, jak má Miloš Zeman odvahu jít proti proudu. „Třeba když jel do Moskvy uctít památku Rusů padlých za druhé světové války,“ řekla. Asi s ní budete souhlasit?

Miloš Zeman se právě v tomhle našel. Vycítil, že velká část politického spektra tuhle odvahu nemá. Jenom mrtvé ryby plavou s proudem. Zeman není mrtvou rybou a nikdy nebyl. Vždycky se choval podle svého; a celá řada jeho kritiků tohle nemůže unést. Takže jel do Moskvy i do Číny, stojí čelem problémům. To pražské kavárně nevyhovuje. Jsem ale rád, že takový prezident tady je.

Prezident Zeman používá i silná slova o uprchlících typu, že je sem nikdo nezval a že mladí mužové s iPhony často používají děti jako živý štít... či že mnozí uprchlíci zahazují své pasy a vydávají se za Syřany ve stylu „všichni jsme Gogo“ (postava z filmu Čtyři vraždy stačí drahoušku)... Jak vy vidíte tuto jeho ostrou kritiku?

Miloš Zeman pojmenovává věci tak, jak jsou. Celá řada pokrytců jako oslíci kývají Evropské komisi a Bruselu. Zeman říká něco jiného. Pro řadu komentátorů je to něco nepředstavitelného. A pro politické nuly, které jen papouškují to, co přichází z Bruselu či Berlína, je to mokrý hadr do tváře. Jsem rád, že Zeman takhle věci pojmenovává, byť jsou brutální. Jsem solidární. Ale nemohu jí ohrozit vlastní společnost. Naše solidarita má nějaké meze a možnosti. Pojďme je využít, v tom se vůbec nezdráhám. Ale solidarita s těmi lidmi nemůže ohrozit tuto zemi a občany, kteří tady žijí. Veřejnost má z toho oprávněný a silný strach. Prezident se postavil na stranu veřejnosti. 

Teď se prezident v Pardubickém kraji dopustil jedné prognózy, ve které uvedl, že si její vyplnění nepřeje. A to, že se uzavřou hranice mezi Rakouskem a Německem a Česko se stane tranzitní zemí; a až pak začne Německo vyhošťovat ty, kteří tam nezískají azyl, pošlou je k nám. Myslíte, že nám něco podobného hrozí?

Myslím, že ano. Tato možnost se těmto silným státům nabízí a můžeme se stát užitečným idiotem ve chvíli, kdy přeteče mez trpělivosti lidem v Německu a Rakousku. Pokud na to nezareagujeme. Proto jsem rád, že se tu mluví tímto způsobem. Když poslouchám ministra Chovance i pana premiéra, tak nějakým způsobem na tuto možnost reagují. Snažíme se hledat vlastní řešení, i když chápu, že to je těžké pochopit pro celou řadu lidí.   

Zeman dodal, že se nedá vyloučit organizovaná invaze. Pokud by nápor uprchlíků přesáhl určitou kritickou hranici, mohl by Evropě způsobit potíže v podobě rozvratu ekonomické, sociální, ale i politické struktury... Máte podobné obavy? 

Bezbřehá solidarita, nebo něčí záměr mohou přivést Evropu na pokraj zkázy, občanských nepokojů. Vyvolá to nárůst extrémních politických stran. To vše je reálné a dá se odvozovat z toho co se teď odehrává. Miloš Zeman na to správně upozorňuje. Je důležité toto slyšet, když v televizi a médiích slyšíme a čteme pravý opak a někteří politici nejsou schopni to říci veřejnosti nahlas. Miloš Zeman i Chovanec to nahlas říkají. Takže na tom nejsme zase tak špatně jako Česká republika.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…