Jurečka: Role svědka v policejní kauze není důvod k odchodu z politiky

19.10.2022 11:24

Vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka nepovažuje za důvod k odchodu z politiky, pokud někdo podává vysvětlení policii a není předpoklad, že bude obviněn. Řekl to dnes novinářům.

 Jurečka: Role svědka v policejní kauze není důvod k odchodu z politiky
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Situaci kolem nominace místopředsedy KDU-ČSL Petra Hladíka do funkce ministra životního prostředí chce Jurečka vyřešit rychle. Odkázal přitom na čtvrteční jednání lidoveckého celostátního výboru. V Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu v úterý zasahovali policisté.

Policie při razii kvůli údajné korupci během přidělování bytů v Brně požádala dosavadního náměstka brněnské primátorky Hladíka o přístup do jeho kanceláře a o podání vysvětlení. Mezi obviněnými není. „Dnes má čas na seznámení s tím, co mu předala policie, jak s nimi dál bude komunikovat. Přijde zítra (ve čtvrtek) na celostátní výbor, aby situaci popsal ve větší míře detailu, abychom byli schopni vyhodnotit, zda je nadále kandidátem, nebo případně uděláme nějakou změnu,“ uvedl Jurečka.

Šéf lidovců zdůraznil, že spolupráce s policií z pozice svědka není ničím, co by politika diskvalifikovalo. „Pokud jde někdo podat vysvětlení, případně je součinný s policií, ale není obviněn a případně není ani předpoklad, že by obviněn byl, a bude vystupovat jen v rovině svědka, pro mě to není ten moment, aby ten člověk odcházel z politiky, nebo aby byl vyoutován z pozice kandidáta na ministra životního prostředí,“ konstatoval Jurečka.

Veřejnost i premiéra Petra Fialu (ODS) bude Jurečka o rozhodnutí KDU-ČSL informovat ve čtvrtek večer po zasedání celostátního výboru. Ministr životního prostředí má v pondělí vést unijní zasedání ministrů, kteří mají v jednotlivých zemích tuto oblast na starost. „O všech těchto věcech bude jasno ve čtvrtek večer po jednání celostátního výboru (KDU-ČSL),“ řekl Jurečka na dotaz ČTK, zda je ve hře i varianta, že by mohl být vedením ministerstva dočasně pověřen.

Končící ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) oznámila svůj odchod z vlády začátkem října, vysvětlila ho zdravotními důvody. Hladíkův nástup je nyní ohrožen zásahem na brněnském magistrátu. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) po něm dnes zahájili trestní stíhání sedmi lidí a dvou právnických osob pro účast na organizované zločinecké skupině, podplácení či legalizaci výnosů z trestné činnosti. Kauza se týká privatizace městských domů, činnosti městské firmy a dotačních podvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…