K*nda, Bakala a sprostá slova. Zásadní komentář o Zemanovi

23.11.2015 15:05

Umění učit se odvracet pozornost veřejnosti a médií od své spolupráce s oligarchy se u prezidenta Miloše Zemana dobře naučil premiér Bohuslav Sobotka. Naznačuje to v Česku dlouhodobě žijící novinář Erik Best ve svém dnešním článku na webu fsfinalword.cz.

 K*nda, Bakala a sprostá slova. Zásadní komentář o Zemanovi
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Erik Best v pořadu Hydepark ČT

Best poukazuje na to, že když se Miloš Zeman před rokem ocitl pod palbou kritiky za to, že se cestou z Číny svezl letounem, který měly zapůjčené finanční skupiny J&T a PPF, dokázal odvrátit pozornost od své zaprodanosti oligarchům vulgárním výrazem použitým v Českém rozhlase. „‚K*nda sem, k*nda tam,‘ pronesl, když káral Pussy Riot za používání sprostých slov,“ připomněl novinář aféru, která nakonec vedla k přesunu Hovorů z Lán z veřejnoprávního rozhlasu na soukromou stanici.

Celý text je ZDE

V tomto případě se podle Besta nechal Bohuslav Sobotka Zemanem inspirovat. Premiér totiž den před tím, než v sobotu vyrazil do Číny „dojednat dealy výhodné převážně zase pro ty samé oligarchické rodiny“, v rozhovoru pro Hospodářské noviny patřící Zdeňku Bakalovi se oháněl slovem extremismus. Best přitom HN v humorné nadsázce označuje jako „Humanitární noviny“. Pravděpodobně v narážce na to, že tento list zastává postoje blízké politice bývalého prezidenta Václava Havla, kterému jeho odpůrci přezdívali „humanitární bombardér“ pro jeho označení náletů NATO na Miloševičovu Jugoslávii za „humanitární bombardování“.

Best upozorňuje, že novináři a političtí analytici naklonění ČSSD Sobotkovy výroky v HN četli jako zásadní prohlášení proti Zemanovi. Jiní si ale všimli, že na cestu do Číny v rozhovoru vůbec nepřišla řeč. „Zmínku si nevysloužilo ani skandální rozhodnutí Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře, který ovládá Sobotkův přítel Radek Pokorný (který mimochodem zastupuje také Číňany),“ píše Best.

Závěrem podotýká, že Sobotka se během všedních dní premiérování chová jako nudný úředník.

„Ve vypjatých chvílích, když jde o zájmy jeho přítele Radka Pokorného nebo mecenáše Petra Kellnera, ožívá,“ uzavírá Erik Best své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …