Kalousek pro zákon o státním zastupitelství ruku nezvedne

28.05.2013 13:47

Návrh zákona o státním zastupitelství, který bude ve středu projednávat vláda, nemá podporu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ministr to dnes řekl novinářům. Navržená transformace státních zastupitelství sice podle něj správně vyřazuje jednu úroveň řízení, když ruší vrchní státní zastupitelství, je ale celkově dražší než stávající stav.

 Kalousek pro zákon o státním zastupitelství ruku nezvedne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

"Ode mne nikdo nemůže čekat, že zvednu ruku pro transformaci, která je nákladnější pro veřejné rozpočty," řekl Kalousek. Je podle něj "specialitou" Ministerstva spravedlnosti, že při jeho snahách o transformaci čehokoliv bývá výsledný stav daleko dražší.

Ministerstvo financí proto prosazuje, aby zavedení zákona do praxe financovalo Ministerstvo spravedlnosti ze své rozpočtové kapitoly. Resort spravedlnosti ale míní, že vláda při schvalování protikorupční strategie uložila ministru financí zohlednit náklady spojené s plněním strategie v návrhu rozpočtu na rok 2014. "Účinnost zákona o státním zastupitelství se nicméně předpokládá až od 1. ledna 2015. Případné další nároky je třeba zohlednit při tvorbě rozpočtu na příslušný rok," doplnili předkladatelé návrhu.

Norma, kterou předkládá ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), počítá kromě zrušení vrchních státních zastupitelství mimo jiné také s posílením postavení nejvyššího státního zástupce, se zřízením specializovaného útvaru pro vyšetřování korupce či zavedením poradního sboru státního zastupitelství.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…