Kalouskův muž je pryč, spor trvá. Fischerovo ministerstvo se dočká žaloby, kterou zatím nezažilo

11.11.2013 11:49

Ministerstvo financí nefunguje v ochraně investic českých podnikatelů v zahraničí. O tom je přesvědčena vsetínská podnikatelka Jana Václavíková. Situací ve své kauze vyvlastnění penzionu v Rakousku je už natolik roztrpčena, že na ministerstvo podala žalobu.

 Kalouskův muž je pryč, spor trvá. Fischerovo ministerstvo se dočká žaloby, kterou zatím nezažilo
Foto: Archiv JV
Popisek: Jana Václavíková před vyvlastněným penzionem

O případu rakouských úřadů, které měly české podnikatelce svým nezákonným rozhodnutím v podstatě vyvlastnit její penzion pod ledovcem a tím porušit mezistátní smlouvu o ochraně investic, už ParlamentníListy.cz před časem podrobně informovaly. Pomoci mělo Ministerstvo financí, kam jela v srpnu na předem domluvené jednání, které skončilo nepřijetím a skandálně. Ministerský poradce pro otázky mezinárodních arbitráží Radek Šnábl se s ní nakonec odmítl setkat.

Nějaký den na to na ministerstvu řízeném Janem Fischerem skončil. Podnikatelka si slibovala obrat k lepšímu i ve své kauze. Ledy se ale podle Jany Václavíkové víc nehnuly. Její advokáti proto nyní sepsali žalobu, která je podána u Obvodního soudu pro Prahu. „Domáhám se o to, aby soud uložil České republice - Ministerstvu financí vyvolat jednání se státním orgánem Rakouské spolkové republiky za účelem projednání mého odškodnění jako investorky, a to ohledně majetkového vyrovnání za neoprávněné vyvlastnění podniku v rakouském Grebmingu,“ uvádí žalobkyně Václavíková.

Z mezistátní dohody o ochraně investic, uzavřené mezi Českou republikou a Rakouskem, lze podle advokáta Josefa Červinky dovodit, že smluvními stranami jsou dva uvedené státy a investorem je podnikatelka, nyní žalobkyně. „Je pravdou, že spor vede žalobkyně, ale aby mohla spor vůči druhé smluvní straně vyvolat, musí být uzavřena rozhodčí doložka nebo dohoda mezi smluvními stranami o tom, že spor bude rozhodnut dohodnutým arbitrážním orgánem,“ vysvětluje právník. Podnikatelka se na jednání s ministerstvem domáhala právě vyvolání mezistátního jednání o urovnání sporu nebo o jednání o arbitráži. „Nelze souhlasit s názorem pracovníků ministerstva, že je to výhradní záležitost žalobkyně nebo dokonce, že pracovníci ministerstva jsou pověřeni projednávat osud jen rakouských investic na území Česka a nikoli českých investic v Rakousku,“ píše Josef Červinka v žalobě, jejíž celé znění má redakce k dispozici.

Podnikatelka: Politici se nechají tahat za nos

Podle Václavíkové by média měla upozornit na to, jak ministři nekonají, nechají se obalamutit úředníkem, jako byl někdejší Kalouskův poradce Šnábl. „Nechají se obalamutit i zdravým rozumem, že snad má podnikatel sám se bránit proti celé zemi, například Rakousku. To ukazuje na fakt, jak nedůvtipní lidé stojí v čele této země a také jak velmi je potřebné, aby začaly desítky lidí na ministerstvech financí a zahraničí pracovat a ne lhát nestydatě podnikatelům, majitelům firem, kteří byli okradeni, kriminalizováni, že je to jejich soukromá věc,“ míní žena, podle níž ze zákona jsou povinni chránit české firmy a podniky a živnostníky v cizině. „Je to můj příspěvek k funkčnosti této země. Už mne to ale opravdu vysiluje.  Věřím, že když se začneme ptát na soudu a psát články, že prolomíme ledy a budeme rovnocennými podnikateli v cizině, kterých si vlastní země váží a chrání je,“ dodává ještě.

Ministerstvo nechce výsledek předjímat. „O žalobě nic nevíme. Z toho důvodu nebudeme ani předjímat její možný výsledek,“ řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek. Žaloba se dá v jistém slova smyslu ale považovat za unikát. „Právní oddělení se s obdobnou žalobou dosud nesetkalo,“ potvrdil Ondřej Šrámek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…