Kde je Babiš, to je neskutečné pohrdání, burácel Kalousek. Sněmovna pod řízením navrátilce Filipa začala úřadovat

07.11.2014 9:37

Poslanci ráno opět zasedli do svých lavic. Všechny ale překvapil místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM), neboť nejenom že se vrátil ze zahraniční cesty z Moskvy, ale navíc si hned ráno sedl do křesla řídícího schůze komory. Přestože následně vystoupili se svými poznámkami k programu jak předseda klubu poslanců ODS Zbyněk Stanjura, tak i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, tak ani jeden nezmínil kupodivu nic k Filipově cestě, kvůli níž bylo ve středu ve sněmovně tak horko. Co se ale nestalo ve sněmovně ráno, může se odehrát později.

 Kde je Babiš, to je neskutečné pohrdání, burácel Kalousek. Sněmovna pod řízením navrátilce Filipa začala úřadovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík(TOP 09) a Vojtěch Filip(KSČM)

Poslanci se hned ráno hádali kvůli tomu, že nejsou ve sněmovně ministři. Horko bylo také proto, že poslanci navrhovali vyřazení bodů z programu schůze.

„Já to nechápu, jsme v mimořádné schůzi,“ burcoval kvůli tomu šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Miroslav Kalousek se naopak čílil proto, že ve sněmovně dnes není ministr financí Andrej Babiš (ANO), přestože poslanci si v úterý odhlasovali, že se budou ekonomické body projednávat mezi druhým a třetím čtením ve zrychleném řízení a některé z nich tak přijdou na řadu už dnes.

„Musím říci, že mne zaráží ta skutečnost, že je tady tolik omluv od členů vlády, navíc vzhledem k tomu, že je to mimořádná schůze. My ale to množství ekonomických bodů nemáme chuť projednávat bez přítomnosti ministra financí Babiše. Měl již v úterý říci, že na řadu svých bodů nemůže být dnes přítomen, když už v ten den navrhoval termín na zkrácení projednávání na 48 hodin. Je to neskutečné opovrhování sněmovnou,“ zaburácel k tomu Kalousek do sněmovního mikrofonu.

Odletěl na EKOFIN

Předseda klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek ale připomněl, že ministr financí Babiš odletěl na zasedání ministrů financí EKOFIN. „Já jej tady zastoupím,“ poznamenal Faltýnek.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) následně zmínil, že děkuje poslancům za to, že je dnes jejich docházka vyšší nežli včera. „Asi zapůsobil apel tisku,“ řekl.

Poslanecké lavice byly totiž při čtvrtečních dopoledních interpelacích vesměs prázdné. Poslanců přihlášených do hlasovacího systému bylo tak málo, že dolní komora nemohla ani hlasovat o přerušení projednávání některých interpelací. Z celého čtvrtečního jednacího dne komory se totiž omluvilo asi osm desítek poslanců z celkového počtu 200, ale i většina ministrů. Aby ale mohli na plénu hlasovat, musí jich být nejméně 67, což zdaleka nebylo. V sále totiž chvílemi seděla padesátka poslanců, po hodině sotva čtyřicet. Nakonec řídící schůze Petr Gazdík (TOP 09/STAN) rokování zákonodárců přerušil.

Pro dnešní jednací den je omluveno přes čtyřicet poslanců, z členů vlády pak ministr financí Andrej Babiš, ministr zemědělství Marián Jurečka, ministr průmyslu Jan Mládek, ministr dopravy Antonín Prachař, ministryně místního rozvoje Karla Šlechtová a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Co se týče cesty Vojtěcha Filipa do Moskvy, tak ve středu poslanci vyhověli Miroslavu Kalouskovi a přijali jím navržené usnesení, že tato cesta Filipa není v souladu se zájmy České republiky a že Poslanecká sněmovna s ní nesouhlasí. Šéf komunistů, který je ale zároveň místopředsedou dolní komory, totiž odjel na pozvání místopředsedy Státní dumy Sergeje Železňaka do Ruska. Železňak je přitom kvůli anexi Krymu na sankční listině Spojených států a Evropské unie.

Filip: Kalousek asi hledal náhradní téma

Haló novinám se již ve středu podařilo Filipa zkontaktovat, o schválených usneseních sněmovny už prý v tu chvíli věděl a řekl k nim: „Miroslav Kalousek samozřejmě využívá toho, že se jedná ‚o nás bez nás‘. Chce jednat o rozhodnutí, když v Praze není ani předseda sněmovny ani já, protože se bojí, co bychom mu odpověděli. A samozřejmě hledá náhradní témata ke splnění cíle pravicové opozice - aby vládní koalice nepřijala žádný zákon ve třetím čtení, a to se mu evidentně podařilo vzhledem k tomu, že koalice nepochopila, o co mu jde.“

Mohli by rozhodnout o novelách zákonů o DPH

Co by měli dnes poslanci dělat? Mohli by rozhodnout o novelách zákonů o dani z přidané hodnoty a o spotřebních daních, které míří proti daňovým únikům. Před schvalováním jsou také normy, které prodlouží hrazené pobyty v lázních a upraví výměnu průkazů postižených lidí. Stát by měnil průkazky vydané do konce letošního roku automaticky bez posudku lékařů a bez správního řízení.

Novela zákona o DPH má bránit únikům například zavedením evidence údajů z daňových dokladů a úpravou přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží. Novela o spotřební dani zavede registr osob nakládajících se zvláštními minerálními oleji, například antikorozními nebo textilními oleji. Tyto látky nepodléhají zdanění, podvodníci je přimíchávají do pohonných hmot a stát kvůli tomu přichází o peníze.

Sněmovna by měla rozhodnout také o změně letošního rozpočtu a o dvou novelách rozpočtových pravidel. V úvodním kole projednávání by se mohla dostat na program předloha, která by od příštího roku zvýšila ústavním činitelům platy zhruba o procento. Pokud by nebyla přijata, jejich platy by po několikaletém zmrazení vzrostly skokově asi o čtvrtinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…