„Kdo to bude, to ještě nevím. Ale přijde!“ Václav Klaus má krátce po důvěře Fialovi zlé tušení. Kdo to řekne lidem?

13.01.2022 22:48

V Česku od čtvrtečního večera úřaduje vláda s důvěrou. Rekordně dlouhé jednání, které samotnému hlasování poslanců předcházelo, okomentoval Václav Klaus v pořadu 360°, vysílaném na CNN Prima NEWS. Vládní poslanci předvedli podle něj slabý výkon, zato vůdce opozičních klubů ocenil za jejich tvrdost a razanci. Opět měl zopakovat své velké výhrady k programovému prohlášení vlády. Je zvědavý, kdo z pětikoalice sebere odvahu a předstoupí před občany, aby je připravil o iluze.

„Kdo to bude, to ještě nevím. Ale přijde!“ Václav Klaus má krátce po důvěře Fialovi zlé tušení. Kdo to řekne lidem?
Foto: repro CNN Prima News, tan
Popisek: Václav Klaus na CNN Prima News

Poslanci se ve Sněmovně dohadovali rekordních 23 hodin. O důvěru požádal kabinet ve středu dopoledne, získal ji až ve čtvrtek po sedmé hodině večer.

V dolní komoře podpořilo vládu všech 106 přítomných poslanců pětice koaličních stran, tedy ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Proti kabinetu se vyslovilo 87 přítomných zákonodárců dvojice opozičních hnutí ANO a SPD. Sedm poslanců se omluvilo ze zdravotních důvodů, z toho dva z koaličního tábora a pět z tábora opozičního.

K vyslovení důvěry vládě stačí hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Dnes jich kabinet potřeboval získat aspoň 97.

Podle exprezidenta Klause musela být nová vláda překvapena, s jakou na ni nastoupila opozice: „Dnešní vláda, když byla v opozici, tak byla nenápaditá, mdlá, neoriginální ve svých kritikách. Myslela si, že dnešní opozice se vůči ní bude chovat stejným způsobem. Byla jistě překvapena, že zaútočila s takovou razancí a silou,“ uvedl.

„Jak Babiš, tak Okamura byli docela tvrdí a v argumentacích úspěšní. Ukázalo se, že někdo má dar vystupování, jako Okamura, to v předchozím případě opozice nikdo neprojevil,“ pokračoval exprezident.

Samozřejmě že bylo předem jasné, že opoziční poslanci nic nezmění, jelikož vládní koalice má pohodlnou většinu. „Pokud tedy další její poslanci neodjedou do Spojených států,“ rýpl si Klaus do zahraniční stáže poslance Farského.

„Ale komentovat výlet Farského je pod mou rozlišovací schopnost, když jsou zde vážnější problémy, tím se ponižovat nebudu. Pokud takto chápe někdo politickou práci, že odletí pár minut poté, co získá vláda důvěru poslanců, pak to není vážná politická strana,“ dodala někdejší hlava státu.

Sněmovnou také hýbalo financování STAN, ani k němu se ale nechtěl příliš vyjadřovat. „Nebudu si hrát na investigativního novináře a říkat, jaké dary strana dostala. Někdo si hrál na to, že jeho ruce byly čisté, najednou se to zpochybnilo,“ pokrčil rameny s tím, že je jasné, že opozice chce odpovědi.

Anketa

Je omluvitelné, že poslanec Farský jede na půl roku studovat do USA?

hlasovalo: 31241 lidí
Premiér Petr Fiala (ODS) na závěr dnešní debaty o důvěře vládě odmítl tvrzení zástupců ANO, že přebírá ČR ve výborném stavu, když má stát nejvyšší deficity rozpočtu v historii a rostoucí inflaci. Podle Klause má v tomto směru pravdu: „Je zde rozvrat veřejných financí. V dobrém stavu země není, valí se další hrozby inflační, nedořešený covid, Zelený úděl, energetika, migrace...,“ připomněl Klaus.

To podle něj musí vědět i sám expremiér Babiš, že zemi nepředává v nejlepším stavu: „Babiš se jen musí snažit hájit, že ve svých očích dělal vše, aby tomu bylo jinak,“ míní bývalý prezident.

Prozradil, jak se nyní dívá na Babišovu opoziční roli: „Všichni jsou překvapeni, že zůstal v politice a nevrhl se na byznys. Byl překvapivě agresivní, protože hraje s jistou znalostí věcí. A ví, o čem mluví, ta všechna čísla má pořád v hlavě,“ podotkl.

K čemu se opakovaně vyjádřil Klaus velmi kriticky, bylo programové prohlášení vlády, což bylo hlavním předmětem debaty poslanců. „To prohlášení nebylo napsané dobře. Vládní prohlášení musí být politickou deklarací a realistickým politickým projektem, což není. Vláda v něm má seřazeno, co vše je možné a nutné, bez toho, co je realistické.

Že vládní prohlášení zřejmě většina občanů nečetla, je podle něj dobře, stejně nebylo psané pro ně. „Je to jen slohové cvičení pro kolegy z politiky a novináře. Nejsou tam žádné konkrétní věci, nedotklo se ničeho podstatného, jak bude vláda řešit rozvrat financí, inflaci, to je brzda, kterou má před sebou,“ upozornil Klaus.

Co jej překvapilo, byla slova Fialy poté, co vláda dostala důvěru Sněmovny. „Přináším změnu a novou naději,“ uvedl premiér.

„Co řekl Fiala v poslední chvíli, znělo najednou rozhodně, předtím byly jeho výroky rozpačité. Nevím, zda je to PR postoj, nebo autentické myšlení. Protože vláda už je tu pár týdnů a já zatím nic nevidím. Stále nevím, jak chce navyšovat výdaje a snižovat rozpočet,“ pozastavoval se.

Jisté je jedno, přijde „utahovač opasků“. „Nevím, jestli to bude Fiala, nebo Stanjura, kdo bude odvážnou osobou, která se postaví před lidi a řekne: ‚Žili jste v iluzi, tolik peněz mít nebudeme.‘ Někdo tím bude poškozen, půjde s kůží na trh, tu osobu tu ale zatím nevidím,“ řekl exprezident Václav Klaus, který se boudoucího směřování naší země obává.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…