“Kdy uznáš Kosovo?” ptali se Albánci srbského prezidenta. Odpověď si budou dlouho pamatovat

17.06.2021 16:34

Provokace, žádná snaha o dialog a drzé naléhání, kdy srbská vláda uzná nezávislost Kosova. Představitelé kosovských Albánců na bruselském jednání slyšeli nekompromisně: nikdy! Pod patronátem představitelů EU pokračoval po léta zamrzlý dialog mezi Bělehradem a Prištinou.

“Kdy uznáš Kosovo?” ptali se Albánci srbského prezidenta. Odpověď si budou dlouho pamatovat
Foto: Hana Brožková
Popisek: Srbský prezident Aleksandar Vučić

Po letech byly v Bruselu obnoveny rozhovory mezi srbskou vládou v Bělehradě a dočasnými institucemi z kosovské Prištiny. Pokud o nastolení dialogu však kvůli nevůli kosovských Albánců nevyšel. Srbský prezident Vučić opouštěl jednání rozčarován z provokací.

Jedním z největších překvapení prý bylo, že albánská strana několikrát zopakovala, že nehodlá dodržet podmínky, k nimž se dříve jejich předchůdci podpisem zavázali. Odkazují se na to, že to nepodepsali oni, ale někdo před nimi a tedy to neplatí. Takto se jistě státy nechovají, což hovoří samo za sebe. 

Albánci prý ani nebyli ochotni dovolit srbské speciální Komisi pro pohřešované osoby, aby mohla odkrýt hromadné hroby na devíti lokacích, kde jsou pohřbeni zavraždění Srbové. Naopak ze srbské strany to přitom dávno umožněno bylo. Desítky a možná i stovky pozůstalých tak nemají šanci zjistit, kde leží jejich blízcí, kteří se stali obětí albánských teroristů během války na Kosovu a Metohiji.

“Neviděl jsem žádný racionální přístup,” popisoval jednání šéf delegace a prezident Srbska Aleksandar Vučić a dodal, že má velký strach z toho, s jakou mírou nezodpovědnosti z albánské strany se budou muset Srbové v budoucnu potýkat. “Přesto jsme připraveni v dialogu kdykoli pokračovat, protože je to pro nás důležité. Neexistuje pro nás nic důležitějšího, než zajištění bezpečnosti našich lidí na Kosovu a Metohiji a respektování všeho, co bylo dosud podepsáno,” uvedl prezident.

Vučić následně vyzval přítomné novináře, aby si veškerá jeho slova ověřili od představitelů EU, kteří byli rozhovorům přítomni. Šlo o šéfa unijní diplomacie Borella a zvláštního vyslance EU pro dialog Bělehradu a Prištiny Miroslava Lajčáka. Novináři se srbského prezidenta ptali, zda během setkání padlo z albánské strany něco, s čím by mohl souhlasit. “Absolutně nic. Ten člověk (tzv. premiér Kosova Albin Kurti, pozn. red.) přišel, aby se nedomluvil na ničem. Přišel jen proto, aby se zeptal, kdy uznáme Kosovo. Moje odpověď byla nikdy. A on vybuchl. To, co dělali dnes, byl z jejich strany pokud o ukončení dialogu. Věřili, že se po jejich prohlášení naštveme a opustíme místnost a nikdy se nevrátíme, což jsme samozřejmě neudělali a neuděláme. My budeme pro dialog otevřeni vždy, jenže tohle nebyl dialog, tohle bylo jen prohlášení jejich osobních postojů, abych nebyl příliš ostrý,” popisoval schůzku Aleksandar Vučić.

“My především stojíme na straně míru a stability, nicméně se ještě víc než dřív bojím o osud Srbů na Kosovu a Metohiji, když jsem tady zjistil, kdo vede Prištinu. Nejsem velký optimista, ale my uděláme všechno pro to, aby se v dialogu pokračovalo a abychom zajistili bezpečnost a jistotu našich občanů na Kosovu a Metohiji. Pokud ale někdo přijde a řekne, že ho zajímá pouze to, kdy uznáme Kosovo a nic dalšího ho nezajímá, pak je jasné, že nepřišel na dialog, ale aby provokoval a vyvolal reakci Bělehradu a poté mohl říct, že my jsme opustili jednání a jsme proti dialogu. My tohle nikdy neuděláme, jsme a budeme pro dialog. Zeptejte se evropských představitelů, ať vám řeknou, kdo byl konstruktivní a kdo nikoli,” dodal Vučić v Bruselu po jednání s prozatímními představiteli Prištiny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…