„Kdybych byl v Rusku, už jsem mrtvý.“ Putna se rozjel jako nikdy. Sám by jel na Ukrajinu, nebýt nemocný

18.03.2022 14:48

Profesor Martin C. Putna před kamerami ČT uhodil na ruského pravoslavného patriarchu Kirilla, který obhajuje ruskou invazi na Ukrajinu. Putna zdůraznil, že se tu projevuje propojení církve a státu. Kdyby sám nebyl „chcípák, co denně potřebuje čtvery prášky“, jak popsal sám sebe, prý by se sám na Ukrajinu vydal.

„Kdybych byl v Rusku, už jsem mrtvý.“ Putna se rozjel jako nikdy. Sám by jel na Ukrajinu, nebýt nemocný
Foto: Daniela Černá
Popisek: Martin C. Putna

Patriarcha pravoslavné církve Kirill se jasně postavil na stranu Putina a podpořil ruskou válku proti Ukrajině.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

Podle Putny tím potvrdil, že stát a církev jsou provázány. „V tomto smyslu je Ruská federace trochu jako Írán. ... Církev se opírá o stát a stát o církev,“ zaznělo od profesora Putny.

Připomněl také, že stávající Patriarcha byl v minulosti agentem KGB. „Pokud se on křižuje a dovolává se Pána Ježíše Krista, tak je to rouhání a i kdyby se dovolával Pána tisíckrát, tak ta nebesa ho neuslyší,“ zaznělo od Putny.

Zdůraznil také, že během dvacátého století napáchala sovětská vláda, na kterou dnešní moskevská vláda navazuje, tolik zla, že by se za to dnešní Rusové měli stydět, konstatoval Putna. „A dokud se dnešní Rusové nebudou stydět za to, jaké zločiny byly ve dvacátém století páchány ve jménu Ruska, tak vůbec nemá cenu mluvit o změně v Rusku,“ uvedl Putna.   

„Já jsem o tom kdysi napsal v roce 2007 článeček, že by se Rusko mělo kát. Bez mého vědomí to přeložili a publikovali. Říkali, vidíte, tohle jsou ti evropští nenávistníci Ruska a tak mi začaly chodit výhružky smrtí. Takhle to dopadne, když Rusku něco vytknete, tak se do vás pustí. A kdybych byl v Rusku, tak už jsem mrtvý. Proto já tam už nikdy nevycestuji,“ uvedl Putna

Naproti tomu na Ukrajině, kde existuje náboženská pluralita, protože vedle vnitřně rozdělené pravoslavné církve ještě na západě země figuruje církev řecko-katolická. To naznačuje, že stát a církve nejsou propojeny tak, jak je tomu v Rusku.  

„I na Ukrajině se najdou jednotlivci stojící na straně Putina, ale ve své většině ty církve stojí na straně národa. A to platí už od Majdanu (v roce 2014),“ poznamenal profesor Putna. „A kdybych já už nebyl starý chcípák a nebral denně čtvery prášky, které potřebuji, tak se sám vydám na Ukrajinu,“ prozradil Putna. „Od premiéra Petra Fialy z ODS až po squattery z Kliniky teď všichni vědí, že nastal čas, kdy se prostě musíme sjednotit,“ ocenil s tím, že česká společnost ukazuje, jak se mají chovat lidé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…