Lékař-voják, který vrátil medaile s tím, že NATO je zločinecká organizace: Máme další vyjádření, padla i ostrá slova

30.12.2014 9:30

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) se na svém facebookovém profilu tvrdě opřel do své kolegyně ze sněmovních lavic Jany Černochové (ODS). Důvodem je doporučení, které Černochová skrze ParlamentníListy.cz vzkázala podplukovníkovi ve výslužbě Marku Obrtelovi, který se rozhodl vzdát svých vyznamenání. Podle Foldyny dnes ideově vyčpělá ODS spějící ke svému zániku akorát z posledních sil trapně glosuje. Pro podplukovníkův čin má pochopení i bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta.

 Lékař-voják, který vrátil medaile s tím, že NATO je zločinecká organizace: Máme další vyjádření, padla i ostrá slova
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jaroslav Foldyna na mítinku v Lounech

Podplukovník ve výslužbě Marek Obrtel zastával nejvyšší posty ve zdravotnické službě armády, během misí poznal situaci Kosova, Bosny, Hercegoviny nebo Afghánistánu. Teď chce ale všechna válečná vyznamenání z operací pod hlavičkou NATO vrátit. Proč? Stydí se za to, že sloužil ve zločinecké organizaci, jako je NATO v čele s USA, a jejím zrůdným zájmům po celém světě. „Chci tímto svým gestem také jednoznačně vyjádřit svůj naprostý nesouhlas s politikou USA uplatňovanou vůči Rusku, zemím EU a všem svobodným a suverénním zemím světa nyní i v minulosti, a zejména s jejími důsledky,“ dále upřesňuje v otevřeném dopise.

Celý text otevřeného dopisu ZDE

Na jeho slova zareagovala pro ParlamentníListy.cz poslankyně za ODS Jana Černochová. „Pokud pan podplukovník řekl, že NATO je zločinecká organizace, mohl přistoupit k tomu, že si nechá odejmout výsluhy, které jistě nejsou malé. To bych brala jako gesto gentlemana, který proti něčemu protestuje, ale vracet medaile? Odvolávat se na politiku NATO?“ nechápe Černochová, která se Obrtelovi jala radit, co by mohl s penězi udělat. „Mohl by peníze například posílat na charitu nebo do nadačního fondu, jenž nově vznikl právě pro vojáky, kteří jsou vážně zranění, nebo rodiny těch, kteří na misích zemřeli,“ vzkázala vojákovi ve výslužbě.

Ohnuli jste hřbet, radši zpytujte svědomí

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) se svojí kolegyní hrubě nesouhlasí. „Paní kolegyně poslankyně i její ODS spolu s TOP 09 by měly zpytovat svědomí. Pokrytecky ohnuly hřbet, když v devadesátých letech při secesi Jugoslávie bylo porušováno mezinárodní právo, což bylo korunováno uloupením Kosova Srbsku,“ připomíná Foldyna, podle kterého lidé jako Obrtel jejich pokrytectví odhalili v realitě tváří v tvář.

„Pan podplukovník je jeden z mnoha, kteří rozeznali zlo od dobra, právo od bezpráví. Paní poslankyně hystericky vyhrkla, aby odvrátila pozornost. Říkám to ve sněmovně při každé příležitosti v kontextu mezinárodních otázek. Jsme loajálním členem NATO, ale to neznamená, že nemáme mít svůj názor,“ zdůraznil poslanec a v dalších komentářích pod příspěvkem dále upřesňoval svůj postoj k ODS.

Ta se podle něj blíží ke svému zániku. „ODS úspěšně zblbla národ v devadesátých letech, zprivatizovala veřejný sektor, následně téměř všechny veřejné služby a tím vlastně "ideově" skončila. Dnes už jen dopaběrkují poslední pomatence na laciný a již přežitý antikomunismus a končí úplně. Tak ještě z posledních sil trapně glosují, ale už jsou v hajzlu,“ podotýká Foldyna, jenž má údajně pár přátel, kteří jsou přesvědčenými pravičáky, zakládali ODS, aby z ní před pár lety odešli. „Vždy jsem spolu s nimi vedl vášnivé debaty, bylo dost věcí, o kterých mě přesvědčili, ale i oni se mnou nezřídka souhlasili. Vždy jsme si a to i dnes jeden druhého vážili. Je to prostě o lidech. Dnes je to mnohem složitější...“ konstatuje poslanec za ČSSD.

Konec lidských dějin je na dosah

Pro gesto podplukovníka ve výslužbě má pochopení i někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta – i přes to, že Obrtel podle něj používá až příliš silnou charakteristiku pro systém kolektivní bezpečnosti, jehož jsme členem. „Jeho zdůvodnění, že současná politika pokračující americké konfrontace s Ruskem může vést k ozbrojenému konfliktu v Evropě s tragickými důsledky pro celé lidstvo, se shoduje s názorem 63 bývalých německých politiků a osobností veřejného života. Lži, dezinformace, sankce a výhrůžky na adresu Ruska posouvají nejen NATO, ale také Evropskou unii blíže k válce, která může přinést až několik miliard mrtvých a konec lidských dějin,“ varuje Bašta v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Podobná varování by se podle něj měla objevovat častěji. „Doufám, že se podobná varování budou objevovat stále častěji nejen na adresu NATO a EU, ale především směrem k našim politikům. Přišel čas, kdy je třeba začít se bát války, zastavit eskalaci vzájemných hrozeb a začít jednat o nové bezpečnostní architektuře Evropy,“ dodává Bašta.

Co přesně napsal Foldyna na Facebooku:

A nemělo by to být naopak ?!
Paní kolegyně poslankyně i jeji ODS spolu s TOP09 by měli zpytovat svědomí.
Pokrytecky ohnuli hřbet, když v devadesátých letech při secesi Jugoslavie bylo porušováno mezinárodní pravo, což bylo korunováno uloupení Kosova Srbsku.
Lidé jako pan podplukovník jejich pokrytectví odhalili v realitě tváři v tvář.
Pan podplukovník je jeden z mnoha co rozeznali zlo od dobra, právo od bezpráví.
Paní poslankyně hystericky vyhrkla, aby odvrátila pozornost.
Říkám to ve sněmovně při každé příležitosti v kontextu mezinárodních otázek.
Jsme loajální čele NATO, ale to neznamená, že nemáme mít svůj názor.

ODS úspěšně zblbla národ v devadesátých letech, zprivatizovala veřejný sektor, následně téměř všechny veřejné služby a tím vlastně "ideově" skončila.
Dnes už jen dopaběrkují poslední pomatence na laciný a již přežitý antikomunismus a končí úplně. Tak ještě z posledních sil trapně glosují, ale už jsou v hajzlu.

Jiří mám pár přátel, kteři jsou přesvědčenými pravičáky, zakládali ODS a již pár let jsou mimo tuto stranu ...odešli.
Vždy jsem spolu s nimi vedl vášnivé debaty, bylo dost věci o kterých mě přesvědčili, ale také i oni semnou nezřídka souhlasili. Vždy jsme a to i dnes si jeden druhého vážili.
Je to prostě o lidech.
Dnes je to mnohem složitější ...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…