„Lékaři věšení na lucerny?!“ Debata Kubka, Hnízdila a Mounajjeda. Tady to bouchlo

03.12.2021 16:12

Na CNN Prima News se střetli prezident České lékařské komory Milan Kubek, celostní lékař Jan Hnízdil a jeden z autorů iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed. Mezi hosty po celou dobu vysílání narůstalo napětí. „To je experimentální genová terapie,“ kritizoval Hnízdil očkování proti covidu. Ale Kubek a Mounajjed okamžitě nabídli zcela jiný pohled. Běžte se očkovat, žádal Kubek. A vysvětlil, proč je to nutné.

„Lékaři věšení na lucerny?!“ Debata Kubka, Hnízdila a Mounajjeda. Tady to bouchlo
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Kubek hned na úvod poslal vzkaz všem, kteří si dovolují útočit nejen na něj, ale dokonce i na jeho děti.

„Já se pohybuji ve veřejném prostoru už dvacet let, takže jsem na ledacos zvyklý, ale to, co se děje v poslední době, to je opravdu hodně přes čáru, protože pokud někdo útočí na vaši rodinu, vyhrožuje vašim dětem, tak to už je hluboko za hranou a samozřejmě si to nemíním nechat líbit,“ zdůraznil prezident ČLK.

„Já jsem se vždycky zajímal o historii a nebyl jsem schopen pochopit jak Němci, takový kulturní národ, mohl podlehnout tak primitivní nacistické ideologii a v jejím jméně páchat taková zvěrstva, ale dnes již jsem schopen to pochopit. Nevím, kde se to v lidech vzalo,“ pokračoval Kubek.

Anketa

Necháte/nechali byste očkovat své malé dítě proti covidu-19?

12%
84%
hlasovalo: 43477 lidí
„Je to samozřejmě frustrace, ale ta frustrace je přiživována profesionálními dezinformátory. Dokonce ti lidé, kteří mě pronásledují, z toho dávají videa na internet a na základě nich vybírají peníze, protože asi nejsou schopni uživit se jinak. Tak kam jsme to klesli? Ale tady je asi problém na straně státu, že stát není schopen ochránit tu většinu normálních slušných lidí před agresivními menšinami,“ kroutil hlavou Kubek.

Naznačil také, že situaci řeší, byť prý nesmí ani naznačit jakým způsobem.

Přidal i štulec do Jana Hnízdila.

„Pan doktor Hnízdil si dělá reklamu pro svůj celostní byznys, ale ani pan Hnízdil nepochybně nechce, aby byli lékaři věšeni na lucerny,“ zaznělo od Kubka.

Ale Hnízdil Kubkovi nezůstal nic dlužen.

„Toto musíme všichni odsoudit. Mně je líto, pokud je kolega Kubek vystaven tomuto. Já si myslím, že je to důsledek rozsévání strachu. Už skoro dva roky jsme děšeni čísly o počtech mrtvých, nakažených, mrazácích, hromadných hrobech a toto je pochopitelně důsledek. To napětí ve společnosti je obrovské a bohužel velký díl viny na tom nese i ČLK, která se dlouhodobě podílí na rozsévání strachu, na rozsévání nenávisti mezi očkované a neočkované. Bohužel, tady toto je potřeba zklidnit,“ žádal Hnízdil.

Když dostal slovo Mounajjed, dal Hnízdilovi za pravdu, jenže jedním dechem dodal, že recepty, jak bojovat s pandemií, je třeba opírat o fakta. A požádal Hnízdila, aby předložil plán řešení, pokud se mu nelíbí to, co se děje dnes.

Hnízdil odpověděl, že očkování pro něj není jedinou cestou z epidemie, protože očkovaný člověk není před covidem chráněn třeba několik let, jak je tomu u jiných vakcín.  

„Ten člověk se může nakazit, může nakazit ostatní, může mít i těžký průběh a účinek té látky během několika měsíců vyvane. To vůbec nesplňuje kritéria, aby se mluvilo o očkování,“ zlobil se Hnízdil.

A Kubek hned vyrazil do útoku.

„To jsou právě ty nejnebezpečnější nepravdy. Očkování je to jediné, co nás v dané chvíli může z epidemie vyvést. Nás samozřejmě mrzí, že imunita po očkování i po prodělání nemoci klesá rychleji, proto je třeba se přeočkovávat, na tom není nic divného. Podle současných dat pro všechny věkové skupiny platí, že očkování snižuje dva a půl krát riziko toho, že se člověk nakazí, pětkrát to, že bude muset být hospitalizován a dokonce osmkrát, že bude mít vážný průběh a skončí na jednotce intenzivní péče,“ zdůraznil Kubek.

Rád by prý věřil, že v ideálním světě to většinu lidí přivede k očkování, ale protože nežijeme v ideálním světě, pak bude nutné přijít s povinným očkováním po profesních skupinách či po věkových skupinách.

Hnízdil ihned oponoval, že očkování nesnižuje riziko nákazy. „Naopak si myslím, že může nakazit více, protože má větší šanci kontaktů a může nakazit více lidí,“ řekl Hnízdil. Má prý pochybnosti o tom, že očkování ochrání člověka před pobytem na JIP.

Mounajjed s Hnízdilem nesouhlasil. Očkování přirovnal k nutnosti v zimě obout zimní gumy na auto. Ani zimní gumy vám nezaručí, že nebudete mít nehodu na zasněžené silnici, i tak musíte po této silnici jet opatrně, ale riziko takovéto nehody přezutí na zimní gumy zmenší. „Takhle já to vnímám. Určitě na tom budu lépe než ten, kdo vyrazil v zimě do hor s letníma gumama,“ dal příklad Mounajjed.

Jedním dechem dodal, že při některých typech poranění se lidé přeočkovávají na tetanus, nikdo to nezpochybňuje. Vakcína na covid je na tom podobně. Ale pokud pan doktor Hnízdil vidí jinou cestu ochrany před covidem, Mounajjed si ji prý rád vyslechne a rád ji bude propagovat v domovech pro seniory i jinde. „Já to myslím úplně vážně. Mě hrozně mrzí, že je tolik utrpení a tolik nenávisti kolem nemoci,“ řekl Mounajjed.

„Pokud budeme donekonečna zpochybňovat přínos vakcinace, jako to dělá pan doktor Hnízdil, no tak se z toho nevyhrabeme a budeme tady mít garanci, že příští rok zase budeme trávit v karanténách a zase budou lidé umírat po stovkách,“ rozčílil se Kubek.

Ale Hnízdila nepřesvědčil. „Já opravdu nevidím jediný důvod, proč bych měl být očkován vakcínou, která v podstatě není vakcínou. To je experimentální genová terapie,“ pravil Hnízdil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…