„Lhali, lhali, lhali. Ve všem.“ Babiš tepe Fialu. Ten se kochá krávami

13.08.2022 13:55 | Ze sítí

„Lhali ráno, lhali v poledne a lhali večer!” Babiš se ostře pustil do vládní pětikoalice. Připomněl inflaci i zadlužování a obvinil vládu, že nepomáhá lidem postiženým rekordními cenami energií. Premiér Fiala naopak na facebooku zdokumentoval své prožitky idylického prostředí české krajiny a pochlubil se cestou mezi venkovský lid. Komentátor Petr Holec pak na něm nenechal nit suchou.

„Lhali, lhali, lhali. Ve všem.“ Babiš tepe Fialu. Ten se kochá krávami
Foto: Repro Facebook
Popisek: Premiér Petr Fiala na venkově

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Lídr opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš se na facebooku ostře pustil do současné vlády Petra Fialy, která podle něj „má prostě vlastní zemi na háku“. Obvinil politiky vládnoucí pětikoalice (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Piráti), že své předvolební sliby nikdy nemysleli vážně.

„Lhali, že zarazí inflaci. Lhali, že vyřeší energetickou krizi. Lhali, že vyřeší zadlužování. Lhali ráno, lhali v poledne a lhali večer,“ udeřil někdejší šéf Strakovy akademie, který v poslední době vystupuje jako jeden z nejhlasitějších kritiků aktuální vládní politiky.

Poslanec Babiš ve svém statusu poukázal mimo jiné na rekordní inflaci, která dnes dosahuje úrovně 17,2 % a může se do konce roku vyšplhat až na 20 %. Data potvrzují, že Česká republika momentálně čelí čtvrté nejvyšší inflaci v Evropské unii. O tom, že inflace může nakonec překonat i 20% hodnotu, píše např. renomovaný ekonom Lukáš Kovanda, který předvídá, že letošní Vánoce budou nejdražší v historii naší země.

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Andrej Babiš zpochybnil vládní strategii pro podporu lidí zasažených rapidním zdražováním cen energií. Vláda podle něj předvádí „totální chaos“. Energetický expert Jan Béreš v článku pro server kurzy.cz uvádí, že cena elektřiny pro domácnosti zdražuje až šestinásobně: „Zatímco v minulém roce bylo možné získat silovou elektřinu za cenu 1500 Kč za MWh bez DPH, v současnosti už cena přesahuje u některých dodavatelů i 7000 Kč.“ Momentální zdražování energií je svým rozsahem zcela bezprecedentní a trend prý může dále pokračovat. Na možném řešení krize se však vládní politici s těmi opozičními očividně neshodnou.

Další Babišova kritika směřovala na fiskální politiku Fialova kabinetu. Odlišné názory na hospodaření státu dlouhodobě rozdělují současnou vládu a opozici jako jedno z hlavních klíčových témat. Představitelé nyní vládnoucí pětikoalice své předchůdce ve Strakově akademii z hnutí ANO roky obviňovali z nezodpovědně rozhazovačné rozpočtové politiky. Andrej Babiš, který v minulosti působil rovněž jako ministr financí ve vládě Bohuslava Sobotky, teď vrátil úder, když vládě vyčetl zvýšení schodku rozpočtu z 280 na 330 miliard a připomněl spekulace, že do konce roku to může být až 400 miliard. Ačkoli se podle Babiše zvyšují příjmy státu kvůli inflaci, tak poprvé v dějinách výdaje rozpočtu překonají dva biliony korun. „Kde ty peníze skončily?“ pokládá řečnickou otázku. U lidí prý určitě ne.

Závěrem lídr opozičního hnutí ANO vyzval vládu, aby zvýšila rodičovský příspěvek, příspěvek na mobilitu nebo minimální mzdu A také rýpnul do premiéra Fialy, který i se svými ministry „odjeli na 14 dní na prázdniny“. Podle Babiše by bylo v nejlepším zájmu České republiky, aby se už nevraceli.

Předseda vlády Petr Fiala ve svém nedávném příspěvku na facebooku pro změnu sdílel fotku sebe samého, jak sedí v idylickém prostředí české krajiny a pozoruje s poklidným úsměvem stádo turů domácích. V textu pod touto fotografií apeluje na boj proti „extremistům a populistům“. Ti se prý ve společnosti snaží prohlubovat příkopy a štvát proti sobě různé skupiny obyvatel, rurální populaci proti té městské, zbytek republiky proti Praze, a naopak. Sám premiér se v tomtéž statusu pochlubil svými cestami po českém venkově, kam vyrazil na obhlídku mezi svůj lid.

Fialův nedávný status na twitteru ostře zkritizoval politický komentátor Petr Holec, podle něhož se jedná o snahu „překrýt průsery vlády a hlavně ministra vnitra Rakušana a jeho krimi-bandy (slova Piráta) kocháním se stádem krav!“ Premiérův PR tým je prý „kreativně bezedný“. Dodejme, že na fotce se ovšem jedná o bizony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…