„Lidé s příznaky covidu, nechoďte k volbám,“ vyzval Válek. Veřejnost pobouřena! Tisíce hlasů pryč?

20.09.2022 21:58 | Ze sítí

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vyvolal velký rozruch svou výzvou, aby lidé s příznaky covidu nechodili k volbám. V izolaci je v současnosti na deset tisíc voličů. Na internetu od nich ministr schytává jednu kritiku za druhou. Vláda podle některých používá covid k zamezení možnosti volit, protože se bojí. A samozřejmě padají tipy, co dělat, aby nikomu nebylo právo volit upřeno.

„Lidé s příznaky covidu, nechoďte k volbám,“ vyzval Válek. Veřejnost pobouřena! Tisíce hlasů pryč?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Válek skrze sociální sítě v pondělí vyzval, aby lidé s příznaky nákazy covidu-19 nechodili k nadcházejícím volbám. Mohli by tím podle jeho slov ohrozit ostatní občany, zejména pak členy volebních komisí. V loňských volbách do Sněmovny přitom mohli volit i lidé v izolaci, letos pro ně však speciální podmínky vytvořeny nejsou.

V této souvislosti se mnozí občané pozastavují, proč vláda neučinila včas patřičná opatření, aby lidé mohli k volbám bez problému dorazit. Že v tomto období budou tisíce lidí muset být doma s covidem, bylo více než předvídatelné.

Sociální sítě tak zaplavily diskuse šokovaných voličů. Padají i podezření, že vláda covid zneužívá ve snaze nenechat ve volbách potopit strany vládní koalice, které je značnou částí voličů často vyčítáno, že současnou krizi nezvládá a pro lidi stále nedělá dost. Právě v komunálních volbách s ní nespokojení lidé plánují zúčtovat.

Podobné názory zaznívaly například na Twitteru České televize, která Válkovo prohlášení sdílela.

„Koalice SPOLU by nejspíš uvítala, aby k volbám přišlo pouze těch 12 000 občanů, kteří sympatizují s Petrem Fialou...? U zbytku národa to mají rozlitý...,“ soudí přispěvatelka do diskuse Alena Šírová.

Další upozorňovali, že v izolaci bude značná část bezpříznakových lidí. „U opravdu nemocných ještě budiž. Ale mezi těmi deseti tisíci lidmi v covid izolacích budou patrně i zcela bezpříznakoví, co jim jen před týdnem vyšel pozitivní test. Měli by být bez možnosti volit i tito?“ zajímal se Ondřej Dostál, expert na zdravotnické právo a bývalý člen pirátského vládního týmu.

Prioritou vlády by přitom mělo být zajistit, aby každý občan mohl využít své volební právo, které je základním atributem demokratických voleb. „To je škoda, že jsme za ty 2,5 roku covidu nepřišli se způsobem, aby bezpečně mohli volit i nemocní,“ poznamenal komentující Tonda.

Ze židle Válek zvedl i právníka Tomáše Nielsena, který vyzývá k zachování zdravého selského rozumu: „Já bych to řekl jinak – před volbami si nedělejte PCR testy. Rýma není důvod, abyste byli zbaveni svého základního práva – práva volit. Zachovejme si, prosím, zdravý selský rozum,“ napsal.

Voliči v izolaci podle zákona nemůžou volit ani k nim nemůže komise s přenosnou urnou. V loňském a předloňském roce volit mohli za speciálních podmínek, jelikož vláda přijala speciální „covidový“ volební zákon. Ten stanovil existenci volebních míst v režimu drive-in a speciálních hlasovacích schránek pro nakažené. Letos jej nová vláda ale nepředložila.

To znamená, že speciální volební místa fungovat nebudou. „Naopak se uplatní to, co je ve volebním zákoně už dvacet let, a sice pravidlo, že osoba, která má omezenou osobní svobodu z důvodu ochrany veřejného zdraví, má překážku ve výkonu volebního práva,“ vysvětlil náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy a státní správy Petr Vokáč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…