„Magor jako nejlepší kvalifikace pro diskusi.“ Ostrá řež od Jílkové na téma Zeman pokračuje. Zapojila se i známá tvář z ČT

02.06.2017 10:35

Michaela Jílková ve čtvrtek večer moderovala velmi vášnivou debatu. V pořadu České televize Máte slovo přišel na přetřes prezident Miloš Zeman. Hlavním zastáncem hlavy státu se stal Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Proti němu se postavili europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil a hudebník Michael Kocáb. O tom, že šlo o debatu opravu velmi živou, svědčí i to, že na sociálních sítích pokračuje debata o pořadu i několik hodin po jeho odvysílání.

„Magor jako nejlepší kvalifikace pro diskusi.“ Ostrá řež od Jílkové na téma Zeman pokračuje. Zapojila se i známá tvář z ČT
Foto: archiv ČT
Popisek: Novinář a spisovatel Marek Wollner

Choval se prezident Miloš Zeman tak, jak mu ukládá Ústava? Nejen o to se ve čtvrtek večer strhla ostrá slovní bitka před kamerami veřejnoprávní televize. Padal jeden slovní úder za druhým. Ozývali se příznivci i odpůrci prezidenta. Slovo dostal europoslanec Jiří Pospíšil, Jiří Ovčáček, ale třeba také advokátka Klára Samková nebo sociolog Petr Hampl.

Ten ve studiu prohlašoval, že česká Ústava je nedokonalá, ale to podle jeho názoru není největší slabinou našeho státu. Fatální problém tkví podle Hampla v tom, že občané přestávají věřit v náš systém zastupitelské demokracie. Té už dnes nedůvěřuje většina společnosti. Hampl je o tom přesvědčen.

Analytik Roman Máca z think-tanku Evropské hodnoty však o Hampolových slovech silně pochybuje. „Hampl v pořadu mluví o jakémsi ‚většinovém názoru‘ obyvatelstva. Svá tvrzení však neopírá o žádná data. A zda Hampl reprezentuje většinový názor, ukazují senátní volby, ve kterých v roce 2016 Hampl kandidoval v Berouně. Získal 7 %,“ napsal Máca na blogu iDnes.cz.

Celý komentář k pořadu Máte slovo naleznete ZDE.

Na paškál si Máca vzal i advokátku Kláru Samkovou, která seděla v publiku spolu s Hamplem. Dáma před kamerami prohlásila, že rozumí tomu, proč prezident Zeman jezdí na návštěvy do Číny a do Ruska. V obou zemích sice nepanují právě ideální podmínky z hlediska demokracie, ale podle Samkové s Rusy a s Číňany dokážeme přežít. Čtyřicet let komunismu pod nadvládou Sovětského svazu jsme ostatně přežili. Zato s islámskými radikály z jihu planety bychom podle Samkové nepřežili.

Máca však nabídl trochu jiný pohled. „Své přidává i advokátka Klára Samková, která pronáší, že komunismus se dá přežít. Např. taková Milada Horáková by s touto tezí jistě souhlasila,“ poznamenal analytik ironicky s poukazem na justiční vraždu Milady Horákové. Její krev mají na rukou právě komunisté. A bohužel nešlo o jediný případ.

Zato Jiří Ovčáček si účast v pořadu pochvaloval „Večer jsem zavítal do pořadu ČT ‚Máte slovo‘. Jako vždy zajímavá a hlavně živá debata!“ napsal na sociální síti Twitter.

 

 

Za „výživnou“ označil debatu také europoslanec Jiří Pospíšil. Poděkoval za podporu několika členům TOP 09, kteří seděli v publiku. „Tak Máte slovo za mnou. Bylo to výživné.. :-). Díky za podporu mladým členům TOP týmu přímo v publiku i vám všem tady na fb. Pěkný zbytek večera!“ popřál politik před několika hodinami.  

K živé debatě se vyjádřil také reportér České televize Marek Wollner. Výjimečně se prý na pořad také podíval a zaujalo ho např. obviňování Michaela Kocába, že podporuje fašisty na Ukrajině. Kocáb nad těmito obviněními jen nevěřícně lapal po dechu. A Wollner se mu nediví.

„Tak jsem na váš popud mrknul na Máte slovo a zrovna tam nešťastník Pavel Matějka s vyvalenýma očima atakoval Kocába, že podporuje banderovce a že to má ten fanatický proruský ‚aktivista‘ vyfocené. Viděl jsem, jak starý rocker zalapal po dechu a zmohl se leda na slabý odpor, který v očích neznalého publika mohl znamenat přiznání se k sympatiím k ‚ukrajinskému fašismu‘. Co se taky dá na tak drzou lež říct? Slavné je Matějkovo videoextempore s Jelenou Vičanovou na demonstraci na Klárově na téma ‚Pussy Riot‘, to je lahůdka. Holt magor jako nejlepší kvalifikace pro diskusi,“ napsal Wollner na sociální síti Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…