“Malý balkánský Hitler chce odstranit Srby”. Na půdě OSN se řešilo Kosovo

03.05.2022 18:46 | Komentář

Situace na území Kosova a Metohije se zhoršuje. Tamní Srbové čelí ze strany albánských institucí stále větší diskriminaci a útokům. Dialog mezi Bělehradem a Prištinou pod záštitou EU je kvůli řadě provokací na bodě mrazu. Představitelé srbské vlády to už nevydržely a na prohlášení premiéra jednostranně vyhlášeného Kosova reagují označením “malý balkánský Hitler”.

“Malý balkánský Hitler chce odstranit Srby”. Na půdě OSN se řešilo Kosovo
Foto: repro Facebook
Popisek: Nyní v Haagu souzený kosovsko-albánský exprezident Hashim Thaçi s Madeleine Albrightovou

Rada bezpečnosti OSN koncem dubna projednávala zprávu své organizace UNMIK (Mise OSN v Kosovu/United Nations Mission in Kosovo, pozn. red.). Jde o pravidelnou půlroční zprávu, kdy představitelé spojených národů referují o výsledcích svého pozorování.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Podle srbského ministra zahraničních věcí Nikoly Selakoviće, který se zasedání v OSN zúčastnil, je zpráva UNMIK příliš stručná a měla by se podrobněji zaměřit na kvalifikaci událostí a jejich příčin, aby bylo možné na dění na Kosovu a Metohiji pohlížet ve správném světle. Měl patrně na mysli desítky etnicky motivovaných útoků, kterým srbské a další nealbánské obyvatelstvo čelí. 

Selaković na zasedání v New Yorku varoval, že cílem kosovsko-albánských provokací je donutit tamní Srby opustit své domovy a de facto tak území etnicky vyčistit. Chování albánských představitelů z Prištiny v poslední době totiž k ničemu jinému nesměřuje. Priština dlouhou dobu bojkotuje dokument známý jako Bruselská dohoda, kterou obě strany před lety podepsali, nicméně albánská strana odmítá plnit podmínky, ke kterým se zavázala. Ministr na zasedání Rady bezpečnosti připomněl, že kosovsko-albánská moc v Kosovu porušila i platné mezinárodní právo, konkrétně rezoluci 1244, když zakázala konání referenda o změnách Ústavy a stejně tak zakázala Srbům z Kosova a Metohije hlasovat v nedávných prezidentských a parlamentních volbách.

Stále trvajícím probléme je tamní justice, která podle ministra k řešení případů přistupuje podle etnického klíče. “Pokud jste Srb, můžete být odsouzeni k mnoha letům vězení na základě neověřených nebo protichůdných výpovědí, bez jednoznačných důkazů. Ukazuje to na praxi soudů podle etnického klíče a ne podle práva a spravedlnosti,” sdělil s poukázal na to, že neustále dochází k četným etnickým útokům na srbské obyvatelstvo, nenávistným projevům, zastrašování, porušování práva na spravedlivý proces, ohrožování práv na svobodný pohyb a náboženských práv či hanobení kostelů a hřbitovů.

Selaković uvítal výzvu generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese umožnit návrat na Kosovo 200 tisícům vysídlených Srbů, jenže k tomu jsou podle jeho slov potřebná konkrétní opatření a zajištění bezpečnosti navrátilců a plné respektování vlastnických práv vysídlených osob. To je ovšem velký problém. “Nezaznamenali jsme, že instituce v Prištině mají politickou vůli změnit situaci k lepšímu. Jsme svědky opaku,” konstatoval. 

Následně v srbské televizi po návratu z OSN Nikola Selaković dodal, že v loňském roce bylo na Kosovu a Metohiji vůči Srbům zaznamenáno o 45 procent víc případů etnicky motivovaných útoků proti roku 2020 a v letošním roce se situace nelepší. 

“Faktem je, že Srbové na Kosovu a Metohiji žijí ve strachu a nejistotě. Mluví o tom skutečnost, že přes 200 tisíc tamních Srbů a dalších nealbánských obyvatel se ani po 23 letech nemohou vrátit do svých domovů. Například i kvůli tomu, že tzv. kosovská justice blokuje přes 43 tisíc soudních sporů, ve kterých Srbové žádají potvrzení vlastnického práva svých majetků. Jde o byty a domy, které museli opustit a nemohou se do nich vrátit,” uvedl Selaković počátkem minulého týdne ve vysílání ranního programu srbské TV Pink s tím, že všechna tato fakta s důkazy předložil na zasedání Rady bezpečnosti OSN, které se věnovalo právě otázce Kosova a Metohije a Rezoluce OSN č. 1244, podle níž je toto území nadále nedílnou součástí Srbska. Dodal, že Kosovo je příkladem toho, jak separatismus prováděný cestou terorismu vede k odtržení části území suverénní země.

Poslední dobou se vyostřil i slovník kosovsko-albánských představitelů a reakce z Bělehradu. Současný premiér albánských institucí v Prištině Albin Kurti obviňuje srbskou vládu z toho, že ohrožuje bezpečnost regionu, když nakupuje systém protivzdušné obrany z Číny. Srbský prezident mu vzkázal, že defenzivním obranným systémem může Srbsko jen těžko ohrožovat bezpečnost okolních zemí. Kurti označil srbského prezidenta za “malého Putina” a kritizoval zahraničněpolitickou orientaci Srbska. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. “Zatímco Aleksandar Vučić prosazuje politiku, která vede k zajištění míru a stability v celém regionu, malý balkánský Hitler (kosovsko-albánský premiér Kurti, pozn. red.) pouze sní o tom, jak ohněm a mečem odstranit Srby ze severu Kosova a Metohije a vytvořit takzvanou Velkou Albánii. Má Hitlerovy nápady, lži a provokace. Od malého balkánského Hitlera vás nic nemůže překvapit,” uvedl ministr zahraničí Nikola Selaković.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …