„Máte i jiné povinnosti, než nás chránit před Putinem, Pekarová!“ Z čela zdravotně postižených zahřmělo

02.04.2022 5:00 | Rozhovor

„Není možné celou situaci řešit pouze dávkami. Je potřeba udělat kroky, které budou mít vliv na inflaci. Jde především o snížení spotřebních daní, snížení DPH,“ domnívá se Václav Krása, garant Trikolory pro práci a sociální věci. „Vláda by měla více podpořit především výrobu potravin, protože to je klíčová komodita pro občany,“ doplnil. Přiznává také, že myšlenku Green Dealu považuje za scestnou a ve svém blogu se věnuje výroku Markéty Pekarové Adamové.

„Máte i jiné povinnosti, než nás chránit před Putinem, Pekarová!“ Z čela zdravotně postižených zahřmělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Adamová Pekarová

Narůstá inflace. Ceny plynu, elektřiny, benzinu a nafty dál raketově rostou. Skokově zdražují potraviny. Vláda zrušila silniční daň, přimíchávání biopaliv do pohonných hmot, od 1. dubna se zvyšuje existenční a životní minimum o deset procent. Což pomůže jen opravdu těm nejchudším a podle některých odborníků ještě málo. Dělá vláda dost v této věci? 
 
„Podle mého mínění by vláda měla dělat více pro skupiny občanů, které jsou postiženi enormním růstem energií, pohonných hmot i potravin. Jsou to všechno věci nezbytné potřeby každého občana České republiky a je poměrně velká skupina lidí, pro které je to obrovská zátěž. Dneska inflace zasahuje už i nejnižší střední třídu, tedy lidi s pravidelným příjmem na určité úrovni,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Václav Krása, který je garantem Trikolory pro práci a sociální věci. 
 
„Není možné celou situaci řešit pouze dávkami. Je potřeba udělat kroky, které budou mít vliv na inflaci. Jde především o snížení spotřebních daní, snížení DPH. To jsou nástroje, které by měly mít vliv na cenový růst. Bez toho, aniž bychom ovlivnili cenový růst těmito daňovými opatřeními, tak nejsme schopni inflaci nijak snížit. Zvyšování dávek nijak nesnižuje inflaci. Naopak jsou to peníze inflační. Jediný způsob, jak se s inflací poprat, je snížení daní a možná také dohled nad tím, zda obchodní řetězce nemají příliš velkou marži. Vláda se zaměřila na marže na pohonné hmoty. Měl jsem informace, že nejsou tak vysoké. U obchodních řetězců si tím nejsem vůbec jistý,“ objasnil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR. „Vláda by měla více podpořit především výrobu potravin, protože to je klíčová komodita pro občany. Zdá se, že návrh podpory pouze u těch v uvozovkách malých zemědělců neřeší skutečně výrobu potravin,“ domnívá se.
 
Hnutí ANO navrhuje odpustit DPH na elektřinu, plyn a pohonné hmoty. „Spíše bych šel u pohonných hmot do spotřební daně. Máme u nich vyšší spotřební daň, než je průměr v Evropské unii. Není pravda, že jsme závislí na předpisu Evropské unie. Každá země má spotřební daně různé. Není žádná direktiva a musíme hájit náš zájem. My dáváme přednost ostatním, místo abychom hájili naše zájmy a našich občanů,“ myslí si Václav Krása. 

Politik nemůže tvrdit, že se vláda nemá starat o lidi

Ve svém blogu Václav Krása rozebíral výrok předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové o tom, že vláda tu není od toho, aby se starala o lidi, ale aby tu bylo bezpečno. Přesně její výrok v Partii na Primě zněl: „Já myslím, že je důležité si uvědomit hned několik zásadních věcí – a budu i reagovat na to, co zaznělo. Víte, podle mě vlády se nemají starat o lidi, mají se postarat o to, aby tady bylo bezpečno. To bezpečí je první předpoklad toho, aby se nám vůbec nějak dařilo. A to je teď velmi důležité, a myslím si, že si všichni uvědomujeme, že Vladimir Putin se zdaleka nechce zastavit jenom na Ukrajině, a myslím si, že si nikdo nepřejeme, aby ty tanky přijely až sem. A tím, že pomáháme právě porážce Putina, tak pomáháme i našim lidem,“ zmínila předsedkyně TOP 09. 
 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…