Merkelová šokuje: Když se zhroutí euro, přijde konec EU

29.06.2015 14:21

Pokud zkrachuje projekt eura, zkrachuje i Evropská unie. Na slavnostním shromáždění u příležitosti 70. výročí založení Křesťanskodemokratické unie (CDU) to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

 Merkelová šokuje: Když se zhroutí euro, přijde konec EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Ta v souvislosti s řeckou dluhovou krizí podotkla, že eurozóna stojí na solidaritě. K řešení krize ale musí přispět každá země. "Evropská unie je společenství zemí, které se cítí zavázány stejnými hodnotami. Z tohoto základu mohl vzejít i velkolepý projekt eura. Proto je euro víc než jen měna, je založeno na vzájemné důvěře a společných zásadách," řekla Merkelová. "Pokud euro zkrachuje, zkrachuje i Evropa," zdůraznila.

"Pro naše vzájemné porozumění (v eurozóně) je bytostně nutné, abychom na jedné straně byli vzájemně solidární, na druhé straně ale aby každý přinesl svůj vlastní příspěvek k řešení problémů. Solidarita a vlastní odpovědnost jsou dvě strany téže mince," uvedla kancléřka.

Merkelová přitom apelovala na hledání kompromisu v současné situaci kolem Řecka. "Pokud přijdeme o schopnost nalézat kompromisy, bude Evropa ztracena," řekla. Vyzdvihla přitom práci svého ministra financí Wolfganga Schäubleho, který podle ní v posledních měsících usilovně hledal možnosti, jak řeckou krizi vyřešit.

O situaci kolem Řecka budou dnes od 13:30 jednat šéfové německých parlamentních stran, tisková konference je plánována na 14:30.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…