Ministr Vondra bude jednat s Dulajmím o prodeji L-159 do Iráku

12.10.2012 6:10

Ministr obrany Alexandr Vondra bude dnes jednat s iráckým protějškem Saadúnem Dulajmím o další spolupráci ve vojenství. Oba politici by měli hovořit zejména o možnosti prodeje cvičných bitevníků L-159 do Iráku.

 Ministr Vondra bude jednat s Dulajmím o prodeji L-159 do Iráku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Blízkovýchodní země má o letouny zájem, uvedl ve čtvrtek premiér Petr Nečas poté, co hovořil s iráckým premiérem Núrím Málikím. Předseda irácké vlády dodal, že země došly k "určité domluvě", je ale třeba doladit technické otázky. Ministři obrany by měli jednat také o situaci na Blízkém a Středním východě.

Podle informací ČTK mají Iráčané zájem o 24 jednomístných a čtyři dvoumístné verze bitevníku L-159. Češi se chtějí zbavit starších letounů, které mají ve skladech. Irák však zřejmě preferuje nové stroje. Vysoce postavené zdroje z ministerstva obrany naznačují, že páteční jednání asi rozhovory definitivně neuzavře.

Je třeba doladit detaily dohody

Nečas po čtvrtečním jednání s Malíkím potvrdil, že Irák má o L-159 zájem, ministři obrany obou zemí však budou při nynějších rozhovorech pracovat na doladění podrobností. Malíkí připomněl, že USA nabízejí Iráku své stíhačky F-16. Pořízení nadzvukových stíhacích strojů by přitom podle iráckého premiéra mohlo pomoci Bagdádu v rozhodnutí, na koho se obrátit s žádostí o dodávku cvičných letadel pro výcvik pilotů.

Rozhovory o možnosti transakce vede Praha s Bagdádem už déle než rok. Nečas byl společně s Vondrou v Bagdádu loni v květnu, odborníci obou zemí spolu hovořili v Iráku naposledy před několika dny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…