„Mlátili mě, dávali mi elektrické šoky, kopali do mě a bili mě obušky.“ Partyzán z Chersonu svědčí

24.11.2022 8:47

V době, kdy Cherson drželi ruští okupanti, ulicemi města tekla krev. Někteří obyvatelé Chersonu se stavěli okupantům na odpor jako partyzáni. Jedním z nich byl i dvacetiletý Archie, který podle svých vlastních slov vrazil jedné noci nůž do krku „ruského orka“. Ale ani Rusové nezaháleli a nejednoho obyvatele Chersonu umučili k smrti. Až teď vychází najevo, co všechno se v okupovaném městě dělo...

„Mlátili mě, dávali mi elektrické šoky, kopali do mě a bili mě obušky.“ Partyzán z Chersonu svědčí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Teprve po vytlačení ruských vojáků z Chersonu postupně vychází najevo, čeho se okupanti, kteří správní centrum na jihu země drželi 8 měsíců, po tu dobu dopouštěli. A současně vychází najevo, jaký odpor Ukrajinci okupantům kladli.

„Dva ruští vojáci kráčeli ulicí v Chersonu za jarního večera na začátku března, jen několik dní poté, co Moskva město obsadila. Tu noc byla teplota stále pod bodem mrazu a vypadl proud, takže město zůstalo v naprosté tmě, když se vojáci po několika skleničkách vraceli do tábora. Když jeden klopýtal dál, druhý se zastavil, aby si ulevil na chodníku. Najednou se mu hluboko do pravé strany krku zabodl nůž. Padl do trávy. O několik okamžiků později potkal stejný osud i druhého ruského vojáka, opilého a nic netušícího,“ napsala americká zpravodajská stanice CNN na úvod článku o ukrajinském odporu proti ruským agresorům.

Tento příběh CNN popsal obyvatel správního centra na jihu Ukrajiny Archie, který oba okupanty vyřídil. O ruských vojácích mluvil zásadně jako o „orcích“, jako o zrůdách, kteří se nechovají jako lidé. Archiemu je teprve dvacet let, před válkou prý provozoval bojové sporty a nůž nosíval jen na svou obranu. A nikdy nikoho nezabil. 24. únor 2022, kdy ruský prezident Vladimir Putin vydal rozkaz napadnout Ukrajinu, všechno změnil. Změnil i to, že Archie nevystupuje pod svým pravým jménem.

„Svou roli sehrál adrenalin. Neměl jsem strach ani čas přemýšlet," prozradil. „Prvních pár dní jsem se cítil velmi špatně, ale pak jsem si uvědomil, že jsou to moji nepřátelé. Přišli do mého domu, aby mi ho vzali,“ pokračoval. „Každou noc bylo zabito nejméně deset Rusů," pokračoval Archie s tím, že nebyl zdaleka jediným občanem Chersonu, který Rusům zatápěl.

Ozbrojené síly Ukrajiny připustily, že byly v kontaktu nejen s Archiem, ale také s dalšími partyzány. Lidé ostatně dali najevo svůj názor už 2. března, kdy po vpádu okupanty do města vyšli do ulic s ukrajinskými vlajkami. Ruští vojáci proti nim použili slzný plyn, ale také ostrou střelbu. Lidé, kteří šli v čele průvodu, byli podle CNN zatčeni a mučeni.

Archie také prozradil, že vedle likvidace ruských vojáků se věnoval také sběru informací o tom, co Rusové ve městě podnikají a předával je dalším lidem tak, že se tyto zprávy dostaly až na frontu, kde odpovědní velitelé věděli, jak s nimi naložit.

Vedle toho obyvatelé Chersonu dávali ruským okupantům najevo i jinak, jak o nich smýšlejí.

„Ruští vojáci nebyli jediným cílem atentátů. Během osmi měsíců ruské okupace se terčem atentátů stalo i několik vládních úředníků dosazených Moskvou. Jejich tváře byly vytištěny na plakátech rozmístěných po celém městě, které slibovaly odplatu za jejich spolupráci s Kremlem v rámci psychologické války, jež trvala po celou dobu okupace. Mnohé z těchto slibů byly splněny, někteří z těchto úředníků byli zastřeleni a jiní vyhozeni do povětří ve svých autech při incidentech, které místní proruské orgány označily za ‚teroristické útoky‘,“ napsala CNN.

Archie reportérům také řekl, že jednoho dne byl zatčen, protože byl v ulicích viděn v tričku s modrými a žlutými pruhy.

„Mlátili mě, dávali mi elektrické šoky, kopali do mě a bili mě obušky," vzpomíná Archie. „Nemůžu říct, že by mě nechali hladovět, ale moc jídla mi nedávali. Nic dobrého se tam nedělo," promluvil o svém pobytu v prostorách, kde v Chersonu sídlila ruská tajná služba FSB.

V zařízení byl zadržován také Ihor, který CNN požádal, aby kvůli jeho ochraně nezveřejňovala jeho příjmení.

„Drželi mě tu 11 dní a po celou tu dobu jsem ze sklepa slyšela křik,“ řekl 29letý muž. „Lidé byli mučeni, byli biti klacky do rukou a nohou, bodáky na dobytek, dokonce napojeni na baterie a biti elektrickým proudem nebo poléváni vodou,“ pokračoval.

Ihor byl přistižen při převozu zbraní a říká, že „naštěstí" byl pouze zbit.

„Přijel jsem až po době, kdy tu lidé byli ubíjeni k smrti." Jeho prý jen mlátili do žeber.

Také Ihor prý předával informace ukrajinským vojákům. Ukrajinským dělostřelcům poslal souřadnice budovy, v níž prý měli Rusové ukryto asi 20 až 30 různých obrněných vozidel. Bydlelo tu též několik ruských vojáků. Dnes jsou na budově patrny zásahy po dělostřeleckých granátech.

Dnes je centrum města ležící na západním břehu Dněpru osvobozeno, ale válka tím stále neskončila.

Americký institut pro studium války (ISW) připomíná, že Rusko decimuje ukrajinské území den co den desítkami odpálených raket. Podle institutu jde Rusům o to snížit odhodlání Ukrajinců bránit svou zemi. A mezitím v místech, které Rusové na Ukrajině stále okupují, dochází podle ISW k dalším nuceným deportacím Ukrajinců do hloubi ruského území a k zabavování ukrajinského majetku okupačními úřady.

ISW promlouvá

Mezitím se ruské ozbrojené síly dál opevňují na východním břehu Dněpru v části Chersonu a Ukrajinci pokračují v protiofenzivě u Svatove. Rusové v této oblasti dál tlačí u Bachmutu. A Ukrajinci jim stále odolávají.

ISW promlouvá

ISW promlouvá

ISW promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…