„Mlčte 200 let. Zeptejte se svých dědů, jak s námi dopadli.“ Rusko poslalo vážný vzkaz Německu

13.08.2018 7:45

K Moskvě by se mělo přistupovat z pozice jednoty a síly. Taková slova pronesla v dubnu dle deníku Bild německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Nyní, v srpnu, reagoval na její slova ruský ministr obrany Sergej Šojgu.

„Mlčte 200 let. Zeptejte se svých dědů, jak s námi dopadli.“ Rusko poslalo vážný vzkaz Německu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rudé náměstní v noci

Ruský ministr obrany Šojgu upozornil Leyenovou, že nejde o příliš moudrý nápad a že by se měla podívat do historie. „Jsme otevřeni dialogu. Jsme připraveni k normální spolupráci, ovšem rozhodně ne z pozice síly. Opravdu věřím, že doba, kdy se s námi mohlo mluvit, jak někdo kdysi řekl, jakožto se zemí druhé, či třetí třídy, je v nenávratnu,“ řekl Šojgu pro ruskou televizní stanici Rossia 24.

Původní vyjádření německé ministryně von der Leyenová ZDE

Šojgu svými slovy reagoval na moderátora Jevgenije Popova, který výrok von der Leyenové připomněl. „Po všem, co naší zemi udělalo Německo, se domnívám, že by o této věci neměli dalších 200 let mluvit. Zeptejte se svých prarodičů, jaká byla jejich zkušenost s jednáním s Ruskem z pozice síly. Asi vám to budou schopni říci,“ pokračoval Šojgu.

Anketa

Jsou homosexuálové v České republice kráceni na svých právech?

4%
96%
hlasovalo: 9516 lidí

Ruský ministr obrany také vyslovil domněnku, podle které se NATO, jehož je Německo členem, není schopno vyrovnat se skutečností, že Rusko se vrací na světovou scénu jakožto nezávislý aktér se silnou armádou. „Nehodláme nikomu vyhrožovat. Nehodláme s nikým válčit,“ ujistil Šojgu. Zároveň ale poznamenal, že Vladimir Putin sahá k mnoha speciálním opatřením, aby zajistil připravenost ruské armády. „Uskutečňujeme masivní práce na obnově naší armády. Časy, kdy jsme na to neměli zdroje, jsou pryč,“ řekl Šojgu.

„Naše armáda je dnes naprosto jiná. Pokud to někoho děsí, ať se přijde podívat, jak žijeme,“ poznamenal Šojgu s odkazem na právě skončené vojenské hry pořádané v Rusku, jakožto pozvánku pro členské státy NATO, které se této mezistátní soutěže vojenských jednotek neúčastní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…