Na Libavé cvičí druhá skupina ukrajinských vojáků

12.02.2023 6:30

Ve vojenském újezdu Libavá na Olomoucku cvičí druhá skupina ukrajinských vojáků.

 Na Libavé cvičí druhá skupina ukrajinských vojáků
Foto: archiv
Popisek: Vyznačen Vojenský výcvikový prostor Libavá

Výcvik několika set příslušníků ukrajinských ozbrojených sil se týká hlavně základních schopností pozemních sil, jako je střelba z ručních zbraní, pohyb jednotek po bojišti nebo třeba minometná palba. Na Libavé je navštívila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou a s delegací poslanců a senátorů. Ministerstvo obrany to uvedlo v tiskové zprávě.

„Děkuji vám, že na Ukrajině bojujete i za nás,“ řekla ukrajinským vojákům ministryně. Ujistila je o dalších dodávkách techniky a materiálu, které Ukrajině pomáhají v obraně před ruskou agresí. „Nadále také budeme poskytovat i výcvik ve všech dovednostech, o které je ze strany ukrajinské armády zájem,“ uvedla.

Výcvik je zaměřený především na schopnosti jednotek pozemních sil. Jedná se o ostré střelby i taktickou přípravu a také plánování útoku, obrany nebo přesunů bojových jednotek. Menší část vojáků se zaměřuje na výcvik zdravotníků, který zahrnuje například simulaci ošetření většího množství zraněných po dělostřeleckém útoku. V ČR se cvičí i vojáci ženijního a chemického vojska a na Libavou přijely i více než dvě desítky žen. „Nejsou to zdaleka jenom zdravotnice, ale slouží i u bojových jednotek. Mají můj obrovský obdiv, protože je to tvrdá práce i pro chlapy, natož pak pro ženy,“ uvedla Černochová.

Podle Řehky se výcvikem ukrajinských vojáků výrazně zdokonaluje i česká armáda. „Od ukrajinských vojáků, kteří na Libavé cvičí, čerpáme nejen jejich neskutečnou motivaci a nasazení v boji i při výcviku, ale také obrovské množství zkušeností ze skutečného válečného konfliktu s Ruskem, což je nesmírně cenné,“ poznamenal.

Výcvik ukrajinských vojáků schválila vláda a Parlament ČR loni na podzim. Cílem je do konce roku v Česku vycvičit až 4000 Ukrajinců především z mechanizovaných jednotek. Podobně jsou ukrajinští vojáci cvičeni i v dalších evropských zemích. Nyní na Libavé působí druhá z pěti rotací. V každé z nich může být až 800 vojáků. Na jejich výcviku se podílejí necelé tři stovky vojáků české armády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 12.02.2023 12:50:20
Ta první skupina již neexistuje. A já doufám, až dojdou Ukrajinci, že se budou hlásit svazáci.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…