„Nacista Zelenskyj.“ V USA mluvili „prezidenti“ a Ukrajina si všimla

09.11.2023 10:34

Proč se ruským agresorům na Ukrajině nedaří tak, jak by si asi sami přáli? Podle ruských blogerů je to i kvůli tomu, že velitelé používají špatné mapy Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj učinil věc takřka nevídanou. Podělil se s veřejností o rozsah ztrát ukrajinské armády. Server Kyiv Post zhodnotil další ze série debat republikánských kandidátů na prezidenta USA. Uchazeči o Bílý dům definovali svůj postoj k válce na Ukrajině. V Miami např. zaznělo, že Volodymyr Zelenskyj je „nacista“.

„Nacista Zelenskyj.“ V USA mluvili „prezidenti“ a Ukrajina si všimla
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj promlouvá ke světu

Válka na Ukrajině zuří už 624 dní. Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) ukrajinská armáda pokračuje v operacích jak u Bachmutu na východě země, tak ve směru na Melitopol na jihu. Ukrajincům se prý také daří posilovat pozice na východním břehu řeky Dněpr okupovaném ruskou armádou.

ISW informuje o situaci na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ujistil západní partnery, že Ukrajina má plány na celý rok 2024 a pracuje na několika řešeních, jak pohnout s frontou a vytlačit Rusy ze svého území. Existují prý také plány na postup do konkrétních obsazených měst.

Ruští prováleční blogeři přišli s teorií, že invaze se nedaří tak, jak by si v Kremlu přáli, protože se rozcházejí taktické mapy vojenského velení s realitou na bojišti. „Vybraní ruští blogeři tvrdili, že ruští velitelé mohou činit operační a taktická rozhodnutí pomocí map bojiště na Ukrajině, které se liší od taktické reality,“ uvedl k tématu ISW s tím, že velitelé z fronty posílají na velení pozitivnější zprávy, než odpovídá realitě a odtud potom plyne nesoulad mezi realitou a podobou mapy, se kterou pracuje nejvyšší velení.

Nejvyšším velitelem ruské armády je prezident Vladimir Putin, který usiluje o své další znovuzvolení. Ruské opoziční médium Medúza, které monitoruje dění Ruska zpoza hranic tvrdí, že se Putin bude v předvolební kampani tématu války na Ukrajině vyhýbat a raději bude hovořit o tom, jak z Ruska vytvořil stabilní zemi, zatímco na Západě panuje chaos a Američané mají problémy podporovat současně Ukrajinu a Izrael. „Zdroje Medúzy tvrdily, že Putinova sledovanost se zvyšuje po projevech, ve kterých kritizuje Západ,“ uvedl institut.

Naproti tomu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj učinil věc takřka nevídanou. Podělil se se světem o informace o rozsahu ztrát v řadách ukrajinské armády. „...nemohu se s vámi podělit o přesná čísla ztrát, ale naše ztráty jsou nejméně pětkrát menší než ruské ztráty,“ řekl.

Na slova Zelenského upozornila ukrajinská agentura Unian s tím, že celkové ztráty nepřítele k 9. listopadu 2023 jsou podle Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny přibližně 308 tisíc mužů. Ztráty Ukrajiny jsou státním tajemstvím. 

Server Kyiv Post popsal další ze série debat republikánských kandidátů na prezidenta USA, protože uchazeči o prezidentský post, mezi kterými opět chyběl nejvýraznější vyzyvatel stávajícího prezidenta Bidena Donald Trump, definovali svůj postoj k válce na Ukrajině. V Miami např. zaznělo, že Volodymyr Zelenskyj je „nacista“.

Vivek Ramaswamy, kalifornský podnikatel, řekl, že je „absolutně proti“ zasílání jakékoli další pomoci Ukrajině. Zopakoval své úvahy, že americký prezident Joe Biden a jeho syn Hunter Biden (který konzultoval s ukrajinskou společností) vzali úplatky od úředníků v Kyjevě a „proto posíláme 200 miliard dolarů zpět do této země“. Pokračoval přirovnáním prezidenta Volodymyra Zelenského k „nacistovi“ a konstatoval, že „Ukrajina není vzorem demokracie“.

Nikki Haley, bývalá velvyslankyně při OSN, na to konto prohlásila, že se čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi a především ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi „sbíhají sliny při představě, že by se prezidentem mohl stát někdo jako Ramaswamy“. Poznamenala, že kvůli tomu násilníkovi (Putinovi) zemřelo půl milionu lidí. „Myslím, že bychom měli dát (Ukrajině) vybavení a munici, abychom vyhráli… Toto bezbožné spojenectví mezi Ruskem, Čínou a Íránem je realitou,“ řekla.

Ron DeSantis, guvernér Floridy, využil příležitosti, aby zdůraznil svou vlastní vojenskou službu v Iráku, ale slíbil, že pokud bude zvolen, „nepošle syny a dcery Američanů na Ukrajinu“. Zdůrazňoval, že se musí americkým daňovým poplatníkům ulevit tím, že více pomoci Ukrajincům pošle Evropa.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tuhle ukrajinskou lživou propagandu bych čekal na serveru novinky.cz a ne tady... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekisda , 09.11.2023 11:17:54

|  14 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…