„Nájezd mafiánů“, „Nemáte na to tu bydlet“. Hořký osud posledních nájemnic z domu, který Praha 8 prodala pod cenou

10.01.2020 4:45

Server A2larm zveřejnil reportáž o důchodkyních vystěhovaných z činžovního domu v gentrifikovaném Karlíně.

„Nájezd mafiánů“, „Nemáte na to tu bydlet“. Hořký osud posledních nájemnic z domu, který Praha 8 prodala pod cenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Článek se týká objektu ve Vítkově ulici, který v minulosti vlastnila městská část Praha 8, která nakonec svůj podíl v domě (jeho druhou polovinu) v roce 2017 odprodala za 18 milionů dvojici restituentek pobývajících ve Francii.

Anketa

Prospěla existence TOP 09 české demokracii?

4%
96%
hlasovalo: 26425 lidí

Ty sice s městem měly dohodu, že dům zrekonstruují a budou v něm i nadále provozovat nájemní bydlení, objekt ovšem obratem prodali firmě Carolina Corner za 49 milionů korun. „Podle realitního odborníka radniční kasa mohla nevýhodným prodejem přijít o desítky milionů korun,“ napsal k tématu Blesk.cz. Realitní expert David Pátek zase v pořadu České televize uvedl, že hodnota domu v této lokalitě by měla být mezi 180 až 200 miliony.

„Při prodeji došlo nejen na finanční ztrátu, více než dvě desítky lidí přišlo o své domovy,“ napsal Blesk. Firma Carolina Corner, která od restituentek objekt získala, totiž upustila od dohody s městem, že v objektu bude dále provozováno nájemní bydlení, a namísto toho vyzvala všechny v domě k vystěhování.

Reportáž o dvojici posledních nájemkyň – důchodkyň nyní zveřejnil server A2larm. Noví majitelé objektu se dlouho snažili poslední nájemnice z domu vystěhovat. Původně bez náhradního bydlení a bez odstupného. Po medializaci byl dvěma ženám, o kterých článek pojednává, sehnán nový nájem ve dvou malometrážních bytech v objektu Domu s pečovatelskou službou, které byly vyňaty z jeho standardního režimu, ačkoliv by ženy prý preferovaly standardní nájemní bydlení, stojí v článku.

Text spolupracovnice webu popisuje i pro mnohé šokující chování, se kterým se dvojice důchodkyň během posledních let setkala. Snad jste vychovala nějaké děti, které se o vás postarají, zněla údajně odpověď přímo ze strany jednoho úředníka z Prahy 8 jedné z dotčených žen, když se na radnici obrátila s prosbou o zařízení nájemního bydlení za dostupnou cenu, popsala autorka článku. „Nemáte na to tady bydlet,“ sdělila zase jedné z žen zástupkyně firmy, která činžovní dům koupila.

„Jsem dva roky ve stresu z toho, co se tu děje,“ sdělila autorce článku jedna z dvojice posledních nájemnic. Ženy byly totiž v posledním roce nuceny v domě bydlet ve stavu rekonstrukce. Jednu z domovních prohlídek ze strany vlastníka, konaných za účelem kontroly technického zařízení, pak jedna z důchodkyň dokonce popsala jako „nájezd mafiánů“. „Celej život tady na osmičce dřu, dělám těžkou práci, kuchařinu, aby mě potom někdo, kdo podvodem koupí baráky, vyhazoval na ulici?“ sdělila novinářce jedna z žen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…