„Našim úkolem je národu ukazovat správný směr.“ A to je k euru. Ministr ze STANu hodně ujel

03.01.2024 17:55 | Monitoring

Politologové, ekonomové i politici se po výzvě prezidenta Petra Pavla k přijetí eura přou, zda jde o správnou cestu. Na přijetí eura se přitom neshodnou ani vládní strany. Hlavními propagátory přijetí eura jsou členové TOP 09 a členové STAN, zejména ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Ten prohlásil, že i když lidé euro nechtějí, je úkolem politiků národu vysvětlit, že přijetí eura je krok správným směrem.

„Našim úkolem je národu ukazovat správný směr.“ A to je k euru. Ministr ze STANu hodně ujel
Foto: Twitter
Popisek: Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák

Prezident ve svém novoročním projevu kromě jiných témat přišel s návrhem, aby se Česko začalo soustředit na přijetí eura. Shoda na přijetí eura ovšem nepanuje ani mezi politiky, ani mezi odborníky a ekonomy. I vládní strany se na tématu neshodnou; zatímco většina hnutí STAN nebo Pirátů je pro přijetí eura, přičemž pro TOP 09 jde o klíčovou věc, tak zejména konzervativci z ODS se staví proti.

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) proto kritizuje ODS, že se bojí učinit správné rozhodnutí. „Přijetí eura má nějaké ekonomické aspekty, o kterých se přou ekonomové. Je zvláštní, že dvaceti zemím to vyhovuje a jenom pět má stále obavu euro přijmout. Ale pak to má nějaký politický aspekt a já rozumím argumentům SPD, rozumím argumentům ANO, protože jsou v opozici a jsou to populistické strany. Ale nerozumím argumentům ODS a už vůbec nerozumím argumentu, že to lidé nechtějí,“ nechápe Dvořák.

„Lidé euro nechtějí i proto, že neslyší od politiků rozumné slovo. Našim úkolem je národu ukazovat správný směr a přesvědčit ho o tom, že je euro pro nás dobré, nikoliv jen přitakávat, že ‚vy to tak nechcete, tak to nebude‘,“ vyjevil Dvořák.

Pro přijetí eura je i bývalý poslanec a místopředseda STAN Jan Farský. „Jsem moc rád, že se podařilo skutečně otevřít debatu o €. Díky prezidentovi Pavlovi! Na stejná vrata jsme tloukli s hnutím STAN už dlouho – díky hlavně Martinu Dvořákovi, ale teď to má konečně zásah,“ pochválil Farský prezidenta a představil svoji vizi, co přijetí eura Česku přinese.

„Větší stabilitu – levnější hypotéky – větší bezpečnost a pevnější zakotvení do euroatlantického světa – nižší náklady na státní dluh – růst HDP cca 0,5 % – větší kontrolu nad dvojími cenami. Budeme také mít hlas při jednání eurozóny. Jo a taky jsme slíbili, že ho přijmeme. Můžeme ho nepřijmout. Můžeme si škodit. Obejdeme se bez těch cca 100 mld. Kč, co by přijetí přineslo. Ale proč? Na nepřijetí € vydělávají už jen banky a směnárny. Všichni ostatní doplácíme,“ tvrdí Farský.

Podle Farského je debata o euru bohužel v Česku zanedbaná a názory odborníků jsou přehlušeny euroskeptickými ideology. „Debatu o € jsme v minulosti dost zanedbali. Jako další evropská témata jsme ji nechali opanovat ideologům zpochybňujícím vše evropské. Evropa jsme ale my. A silná Evropa znamená silné Česko. A že jsme v EU, je pro nás moc dobře. Že jsme si ne vždy dokázali prosadit svůj názor není chyba EU, ale naše. Euro7 ukázalo, že když se to odpracuje, jde vše,“ vyjádřil svůj názor Farský.

To, že debata místo odbornosti sklouzává k populistickým rádoby nacionalistickým heslům, vadí i starostovi Tetína a členovi předsednictva hnutí STAN Matěji Hlavatému. „Jsem rád, že slyším argumenty proti €, utvrdily mě v tom, že neexistuje žádný důvod ho nepřijmout. Bohužel jsem přesvědčen o tom, že k tomu nedojde. Protože tady nelze vést normální diskuse nad problematikou odborně. Stane se z toho jeden z dalších ‚vlasteneckých‘ bojů. Odborné a ekonomické fakty půjdou stranou, na scénu přijdou falešní mesiáši v doprovodu trollů, kteří pojedou 24/7 svou lámavou češtinou propagandu všude na sociálních sítích a skrze rětězáky v e-mailech. Skončí to tak jako vždy a my budeme dále stagnovat. Ve finále nám ten skanzen vytvářejí právě ti největší bojovníci proti němu,“ domnívá se Hlavatý.

I proto je ale podle ministra Dvořáka nutné o přijetí eura bojovat. „Tím spíš je důvod o to zabojovat, zkoušet to znova a znova, jednou to vyjde!“ burcuje Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

telefon, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNelinka Zelinka , 03.01.2024 18:20:35
To už Farský rozdal těm vlezprdelkům další šifrované telefony ,jako Rakušanovi ?

|  12 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …