Nastupující ministr spravedlnosti: Soudci musí mít vyšší platy. V 90. letech brali tak málo, že ti nejlepší právníci šli jinam

16.02.2015 12:21

Pro vyšší platy soudců se vyslovil v obsáhlém rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny nastupující ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Chce také více peněz pro výrazné posílení administrativního personálu na soudech. Už také nechce radikálně novelizovat občanský zákoník, jak v minulosti avizoval.

 Nastupující ministr spravedlnosti: Soudci musí mít vyšší platy. V 90. letech brali tak málo, že ti nejlepší právníci šli jinam
Foto: JUDr. Pelikán
Popisek: JUDr. Robert Pelikán

Jedním z důvodů, proč dnes podle Pelikána můžeme naříkat nad kvalitou některých soudců, je „katastrofální platová úroveň v polovině 90. let“. „Uvědomte si, že soudcem se člověk stává na celý život. Třeba od třiceti do sedmdesáti,“ řekl Pelikán, podle kterého byl v polovině 90. let průměrný plat soudce 25 tisíc, zatímco advokáti brali 100 tisíc.

Kromě pár idealistů nepracuje v justici elita

„Je vám jasné, že kromě pár nenapravitelných idealistů do justice připlula generace, která nebyla tou elitou,“ upozornil budoucí ministr s tím, že podporuje v soudnictví vysoké platy, aby se z něj mohl stát elitní obor. Opačnou cestou, tedy nejdříve elita a pak zvýšení platů, se podle Pelikána jít nedá.

Pelikán polemizoval s tvrzením svého stranického šéfa Andreje Babiše, že v nejvyšších patrech justice jsou moc vysoké platy. Podle Pelikána v horních patrech justice platy přemrštěné nejsou. Protože špičkový advokát si vydělá ještě o dost víc.

Těší se na hledání spravedlnosti, a nakonec dělají mechanickou práci

Poukázal také na to, že spousta lidí přijde natěšených do justice, a zjistí, že místo hledání spravedlnosti dělají v obrovských objemech mechanickou práci. „My je musíme nechat hledat tu spravedlnost,“ podotkl Pelikán s tím, že by tomu mělo napomoct výrazné posílení administrativního personálu na soudech. Na námitku listu, že na to nejsou peníze, nastupující ministr odvětil, že na to peníze být musejí. „Protože na tu administrativní práci pak používáme člověka, který nás stojí těch 80 až 100 tisíc za měsíc. Přestože ji může dělat někdo, kdo ji udělá za 25 tisíc,“ argumentoval.

Pelikán také přiznal, že už nechce tak radikálně měnit občanský zákoník, jak původně zamýšlel. „Soustředíme se na změnu 12 nejpotřebnějších bodů, tu, doufám, úspěšně prosadíme,“ uvedl s tím, že velká změna zákoníku byla od něj naivní. „Začali jsme s ní příliš brzo,“ uvedl s tím, že společenská poptávka po takové změně zcela chyběla. Myslí si však, že poměrně brzy přijde, protože problémy, které v občanském zákoníku vidí, se začnou v praxi projevovat stále silněji.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…