„Ne, ne, téměř nemožné.“ Kdyby dnes Putin vyhlásil válku Ukrajině? Generál Pavel odhadl, co by nastalo

09.05.2022 18:54

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl generál Petr Pavel, bývalý předseda vojenského výboru NATO. Podle ruského prezidenta Putina se Západ chystal k invazi do Ruska a takzvaná speciální operace na Ukrajině byla preventivním úderem. Co ve skutečnosti státy NATO z vojenského hlediska vůči Rusku podnikaly? Bylo něco z toho možné chápat jako bezpečnostní hrozbu?

„Ne, ne, téměř nemožné.“ Kdyby dnes Putin vyhlásil válku Ukrajině? Generál Pavel odhadl, co by nastalo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Rusko dnes slaví konec druhé světové války, ruský vládce Vladimir Putin u té příležitosti obvinil Západ, že chystal prostřednictvím Ukrajiny na Rusko útok. Je to překvapivé tvrzení? „Upřímně řečeno není. Jako mnoho lidí jsem velice pozorně sledoval projev, protože kolovaly různé dohady, co všechno v něm prezident Putin ohlásí, a musím říct, že ten projev byl víceméně bez překvapení,“ sdělil Pavel.

„V celém tom projevu se objevilo mnohokrát to, co v poslední době v ruské propagandě a v oficiálních prohlášeních. Ať už jsou to přímé lži, překrucování faktů nebo dezinterpretace, která využívá sice některá fakta, ale pak je interpretuje úplně odlišným způsobem. Takže například z toho projevu zaznělo, že na Ukrajině byly stovky západních poradců, což samozřejmě je faktem, byli to poradci, kteří pomáhali Ukrajině vystavět armádu podle moderních standardů, ale ne proto, že by ji chtěli vzápětí obrátit proti Rusku, ani ne proto, že by ji chtěli jednoznačně a co nejrychleji dostat do NATO, ale prostě proto, aby byla schopná se bránit proti agresi, protože impulzem k tomu, že na Ukrajinu přišli západní poradci, nebyla snaha ovládnout Rusko, ale byla to anexe Krymu a byla to přímá ruská podpora separatistům na Donbasu,“ poznamenal Pavel. 

Putin také prohlásil, že Rusko v prosinci navrhovalo mírovou smlouvu, ale Západ Moskvu podle něj ignoroval. Jakým způsobem špičky NATO komunikovaly s Moskvou? „NATO má stále ještě s Ruskem formát Rada NATO-Rusko. Ten se sešel naposledy v mimořádném zasedání krátce po vyhlášení té současné speciální vojenské operace, jak tomu Rusko říká, a do té doby mnohokrát na úrovni velvyslanců projednával aktuální otázky bezpečnostních vztahů mezi Ruskem a NATO, takže Rusko mělo určitě řadu možností, jak přednést na oficiální úrovni konkrétní návrhy, a pokud vím, tak vždycky, když zazněl nějaký konkrétní návrh, tak se k němu připravovala odpověď, která byla projednána se všemi členy NATO. Pokud byl ten návrh jenom trochu konstruktivní, vždycky na něj následovala stejně konstruktivní odpověď,“ zmínil Pavel. 

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
A co by se podle Pavla stalo, kdyby dnes skutečně Putin vyhlásil Ukrajině válku? „Především by to znamenalo, že by mohl následně vyhlásit mobilizaci, v Rusku aktivizovat mnohem větší lidské zdroje, než je tomu dosud, mohl by přejít s ekonomikou na válečný provoz, mohl by vyhlásit celou řadu opatření, která jsou vyhrazená pouze pro válečný stav. Za situace, kdy Rusko vede v uvozovkách pouze speciální operaci, tak většina těchto opatření možných není, protože tomu brání legislativa,“ dodal Pavel.

„Pokud by Rusko vyhlásilo mobilizaci, ať už výběrovou, nebo všeobecnou, tak by to znamenalo opravdu obrovské počty, na které ruská armáda není připravena, nejenom ubytovacími kapacitami, ale především výcvikovými kapacitami a také materiálem. Protože válka na Ukrajině stála Rusko mnoho materiálních zdrojů, nasadili už většinu techniky, takže vycvičit a vybavit další desítky, možná stovky tisíc, ne-li miliony vojáků se zdá být téměř nemožné v současné realitě,“ míní také Pavel.

Když hovořil o propagandě v Rusku, zmiňoval, že je kontinuální a vytrvalá. „Už to není ani tak názor jako spíš víra. Mnoho Rusů věří, že to, co dělá prezident Putin, je správně, že jsou národem, který je všemi ohrožován, a že mají v podstatě svatou povinnost vypořádat se se všemi nepatřičnostmi dnešního světa,“ řekl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…