„Ne, že když se někdo v Berlíně či Paříži špatně probudí, z italské vlády vyletí ministr!“ Monika Pilloni popisuje poslední dění v rozpálené Itálii. Stalo se toho mnoho

01.06.2018 16:16

Situaci v Itálii kolem sestavování vlády pro ParlamentníListy.cz detailně popisuje česko-italská blogerka Monika Pilloni, která je zároveň členkou vítězného hnutí LEGA Mattea Salviniho. Z jejích zápisků se dozvíte, jak vypadaly poslední horké dny před konečným sestavením koaliční vlády, která právě dnes skládá přísahu.

„Ne, že když se někdo v Berlíně či Paříži špatně probudí, z italské vlády vyletí ministr!“ Monika Pilloni popisuje poslední dění v rozpálené Itálii. Stalo se toho mnoho
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Intenzivní dny mezi odmítnutím a znovupřijetím

NEDĚLE 27.05.2018

Po tom, co italský prezident Mattarella nedovolil, zřejmě pod tlakem z EU, aby se světoznámý euroskeptický ekonom Paolo Benito Savona stal ministrem financí, nominovaný premiér Giuseppe Conte vrátil mandát. Některé politické strany jako Hnutí 5 hvězd a FdL, které vede Giorgia Meloni, hrozí italskému prezidentovi impeachmentem. Politické strany a občané obviňují prezidenta z porušení ústavy, protože nechce nominovat ministra na základě osobního nesouhlasu s jeho názorem, což vyplývá z jeho proslovu. Všeobecně se zvedla vlna pobouřené nálady.

PONDĚLÍ 28.05.2018

Prof. Carlo Cottarelli dostal od prezidenta mandát ke složení technické vlády a ve svém projevu slíbil, že se pokusí sestavit vládu, která by dostala důvěru. Prohlásil, že kdyby se mu to povedlo, tak by se schválil rozpočet na rok 2019 a pak by se šlo k novým volbám na začátku roku 2019. Kdyby se mu to však nepodařilo, tak by bylo nutné jít k volbám ihned po letních prázdninách. V tom případě by původní vláda podala demisi a vedla by zemi až do těchto nových voleb.

Na svůj facebookový profil píše senátor Ligy, Paolo Arrigoni ohledně vládní krize toto: Prezident svěřuje mandát sestavit úřednickou vládu Cottarellimu, bývalému manažerovi Mezinárodního měnového fondu. Prezident svěřuje zemi a Italy do rukou trilateral!

A to je všeobecný názor všech, kteří čekají změnu.

ÚTERÝ 29.05.2018

Salvini na svém facebookovém profilu publikuje tuto zprávu:

Šílenství, že jim v tom Bruselu není hanba. Německý komisař pro evropský rozpočet, Oettinger, prohlašuje, že „trhy naučí Italy, aby hlasovali správným způsobem“. Jestli toto není hrozba ... Nebojím se, my jsme silnější, Italové především! POŠLI TO DÁL!

Není to první výhružka, během prací na sestavení vlády jich přišlo bezpočetně. Více ČTĚTE ZDE

V Římě v tento den panovalo velké napětí. Shledala jsem fakt, že okolí poslanecké sněmovny bylo oproti pondělí mnohem více uzavřeno – bylo dokonce neprůchodné náměstí spojující Montecitorio a ulici, kde politické skupiny jednají. Na otázku, jestli byly hlášeny nějaké nepokoje či výhrůžky, mi voják na stráži odpověděl, že mi na to nemůže odpovědět – udělala jsem si svůj názor, který se mi později potvrdil. U senátu jsem se dozvěděla, že se mnozí politici bojí odjet ze strachu domů. Následně jsem se dozvěděla, že poštovní policie vyšetřuje výhružky smrtí na účet italského prezidenta.

Matteo Salvini v úterý v pořadu „DI MARTEDÌ“ na TV stanici „la 7“ řekl, že je zklamaný, co se týče prezidentova nedělního rozhodnutí, že se vláda nerozjede. Návrh vlády, na kterém se pracovalo téměř nepřetržitě tři týdny, neprošel, protože se někomu nelíbí (trhy, EU, finančníictví ...). Dostalo se jim prý vysvětlení, že vláda Ligy s 5 hvězdami znepokojuje trhy a přitom se v tyto dva dny burza propadá a spread roste tak jako tak. Prezident udělal chybu, protože dnes už by zde byla vláda, která mohla pracovat a zatím místo toho zde nemáme nic.

Na otázku, co si myslí o tom, proč je tak těžká situace ohledně spreadu Salvini odpověděl, že je to kvůli spekulacím. Ověřené zprávy prý referují, že někdo sází na porážku Itálie a jak v Evropě, tak i za Lamanšským průlivem je někdo, kdo urputně prodává, aby si pak nazpět koupil kousky Itálie pod cenou. Salvini doufá, že se Itálie i politika sjednotí, aby se zabránilo tomu, že se poslední dobré části italských firem pod cenou vyprodají tomu, kdo na druhém konci světa nabídne nejvíc.

Výzkumný ústav Cattaneo uvádí, že provedl průzkum a uvedl, že Liga spolu s 5 hvězdami si z případných voleb odnese 90% hlasů z okrskových volebních komisí.

STŘEDA 30.05.2018

Ukázalo se, že technická vláda by neměla šanci na získání důvěry parlamentu. Cottarelli prý navíc během vyjednávání zjistil, že by přece jen mohla vzniknout vláda politická. Po dohodě s prezidentem ustoupil do pozadí.

Zvláštní požadavek na přesun Savony

Salvini: „Ne, že když se někdo v Berlíně nebo Paříži špatně probudí, tak vyletí nějaký ministr italské vlády. Je opravdu zvláštní tato žádost o přesun Savony z ministerstva hospodářství na jiné ministerstvo, ale posoudíme to, takže s ním promluvíme.“

Další výhrůžka?

„V nejhorším případě by Troika měla napadnout Řím a převzít státní pokladnu." Německý poslanec Evropského parlamentu CSU Markus Ferber tuto možnost vznesl v případě platební neschopnosti.

Salvini k tomu na svém facebookovém profilu napsal: Když Němci mluví o "napadání" nějaké země, tak to nikdy není dobré znamení ... Starejte se o své věci.

ČTVRTEK 31.05.2018

Salvini a Di Maio se schází s Giuseppem Conte a jednají znovu o vládě. To znamená, že se s ekonomem Savonou domluvili na jiném ministerstvu. Dohoda se podařila.

Po zveřejnění pozitivního výsledku jednání populistických stran, Carlo Cottarelli vrátil prezidentovi pověření k formování kabinetu.

Ještě před tím, než se vydal Conte za prezidentem, napsal Matteo Salvini na Facebooku tuto zprávu: Úsilí, koherentnost, poslech, práce, trpělivost, zdravý rozum, hlava a srdce pro dobro Italů. Možná jsme konečně tam, po tolika překážkách, útocích, hrozbách a lžích. DĚKUJI vám za důvěru. Přátelé, mám vás rád a vězte, že vás budu potřebovat.

Ve 21 hodin šel k prezidentovi Mattarellovi opět Conte se seznamem ministrů. Nedošlo k žádnému vetu a tak Conte záhy přečetl ve svém projevu seznam ministrů. Tento nečekaný obrat rozjásal velkou část iItálie, ale i Evropy.

(Zdroj: Deník Il Mattino, 01.06.2018)

Info : http://www.ansa.it/sito/notizie/politica/politica.shtml

Dnes 01.června v 16:00 SELČ - oficiální nominace nové italské vlády

Po zvláštních okolnostech okolo nominace ministrů bude konečně nominována nová vláda. Je nazývána „vládou změn“ a nebo také dle barev Hnutí 5 hvězd a Ligy „žluto-zelenou vládou“.

Složení nové italské vlády

Premiér Giuseppe Conte

Narozen 8. srpna 1964 je právníkem, profesorem a nyní i předsedou Rady ministrů od 1. června 2018. Politicky blízko má k Hnutí pěti hvězd, ale jako nezávislý byl dne 31. května 2018 jmenován předsedou Rady ministrů. Je podporovaný vládní dohodou mezi Hnutím 5 hvězd a Ligou.

Místopředseda předsednictva Rady: Giancarlo Giorgetti

Ročník 1966, italský politik, dlouholetý člen Ligy severu. Vystudoval ekonomii na prestižní Milánské univerzitě "Luigi Bocconi". V letech 2002 až 2012 byl národním tajemníkem Lombardské ligy, předsedou poslaneckého klubu Ligy severu ve funkčním období od roku 2013 do roku 2014 a znovu od 27. března 2018.

Ministr vnitra: Matteo Salvini (místopředseda vlády)

Senátor a Leader Ligy.

Narozen 9. března 1973. Senátor a poslanec Evropského parlamentu, od prosince 2013 je federálním tajemníkem Ligy Severu, ke které se připojil v roce 1990. V roce 1993 byl zvolen městským radou ve městě Milán, kterýžto post zastával do roku 2012. Salvini zastával různé role v rámci strany, dokud nebyl v prosinci 2013 zvolen za federálního tajemníka po stranických volbách. Ve volbách do roce 2018 je jeho strana nejvíce hlasována v první koalici v Itálii.

Ministr hospodářského rozvoje, práce a sociální politiky: Luigi Di Maio (místopředseda vlády)

Poslanec a Leader Hnutí 5 hvězd.

Narozen 6. července 1986. Do politiky vstoupil za Hnutí 5 hvězd v roce 2013 a byl do roku 2018 místopředsedou Poslanecké sněmovny. Od 23. září 2017 je politickým vůdcem Hnutí 5 hvězd.

Ministr hospodářství a financí: Giovanni Tria

Narozen v roce 1948, na univerzitě La Sapienza vystudoval v roce 1971 právo, po němž následovalo více než 35 let vědeckých a odborných zkušeností ve světě ekonomiky. Po dlouhé akademické a profesionální kariéře v oblastech jako je rozvoj, obchodní cyklus a růst, veřejné investice, dosáhl úlohy ve vládě. Z jeho životopisu se mimo jiné dozvídáme, že je prezidentem školy státní správy, členem Asociace italské ekonomiky, členem American Economic Association, děkan na fakultě v Tor Vergata - profesor se zaměřením na Hospodářskou politiku, delegátem italské vlády v představenstvu Board of directors - International Labour Organization (Mezinárodní úřad práce).

Ministr zahraničních věcí a pro mezinárodní spolupráci: Enzo Moavero Milanesi

Narozen v roce 1954, je italský soudce, právník a profesor. Bývalý soudce Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku a spolupracovník Evropské komise jako generální ředitel úřadu Bureau of European Policy Advisors, byl ministrem pro evropské záležitosti ve vládě Letta poté, co působil ve stejné roli v předešlé vládě Monti.

Ministr pro vztahy s Parlamentem a pro přímou demokracii: Riccardo Fraccaro

Narodil se v roce 1981 a v roce 2011 vystudoval mezinárodní právo se zaměřením na životní prostředí. Poslanec Hnutí 5 hvězd.

Ministr evropských záležitostí: Paolo Savona

Jednaosmdesátiletý světoznámý ekonom Paolo Savona se narodil na Sardínii v Cagliari. V roce 1961 vystudoval cum laude ekonomicko obchodní fakultu a začal svoji kariéru u Banca d´Italia, kde se dopracoval až na ředitele. Na Massachusetts Institute of Technology (MIT) si udělal specializaci z měnové ekonomiky a ekonometrie. Vykonával výzkum v oddělení zvláštních studií Rady guvernérů Federálního rezervního systému ve Washingtonu DC, kde studoval fungování peněžního trhu s ohledem na vydávání státních pokladničních poukázek v Itálii. V minulosti řídil ministerstvo průmyslu a obchodu (vláda Carlo Azeglio Ciampi) Působil v italské centrální bance a i v jiných soukromých bankách. Učil na několika univerzitách (na telematické Univerzitě Guglielmo Marconi v roce 2010 dokonce založil studium - doktorát geopolitiky). Je známy svým euroskeptickým přístupem a v minulosti kritizoval společnou měnu euro.

Ministryně obrany: Elisabetta Trenta

51 let, mluví čtyřmi jazyky - italština, angličtina, francouzština a ruština. Vystudovala Politické vědy se zaměřením na ekonomiku. Dva magisterské stupně: jeden v oboru "International Development" na Stoa a druhý v oboru "Intelligence and Security" na Maltě, Link Campus. V letech 2005 až 2006 pracovala v Iráku jako politický poradce ministerstva zahraničí. V roce 2009 v Libanonu jako poradce pro ministerstvo obrany v misi Unifil a byla odpovědná v Libyi za projekt pro snížení nezákonného vyzbrojování. Od května 2016 do června 2017 spolupracovala s Cemiss (Vojenské centrum strategických studií) jako výzkumný pracovník v oblasti mezinárodních vztahů, bezpečnosti a obrany. Od května 2015 vyučuje na soukromé univerzitě Global management Education SpA - Link Campus University v Římě, kde je zodpovědná za speciální projekty (kooperace - strategické plánování, strukturální fondy Evropské unie a europlanning, projektový manažer, geopolitika).

Ministr spravedlnosti: poslanec Alfonso Bonafede

Ročník 1976, poslanec Hnutí 5 hvězd. Advokát se specializací na občanské právo.

Ministryně veřejné správy: senátorka Giulia Bongiorno

Narozena v Palermu v roce 1966, italská právnička a známá politička. Je senátorkou Italské republiky od roku 23.03. 2018 (kandidovala za stranu Lega-Salvini Premier - dříve Liga severu) a poslankyní od roku 2006 do roku 2013. Mimo jiné je také členkou představenstva fotbalového klubu Juventus.

Ministryně zdravotnictví: poslankyně Giulia Grillo

Narozena v roce 1975, předsedkyně poslaneckého klubu Hnutí 5 hvězd od 08.06. 2016, poslankyně od roku 2013. Vystudovala lékařskou fakultu se zaměřením na chirurgii. Působí jako soudní lékařka.

Ministryně pro regionální záležitosti a pro autonomie: senátorka Erika Stefani

Ročník 1971, od roku 2013 senátorka Ligy severu, profesí advokátka .

Ministryně pro jih: senátorka Barbara Lezzi

Ročník 1972, pochází z Apulie, střední škola s maturitou, senátorka Hnutí 5 hvězd od roku 2013

Ministr životního prostředí a ochrany teritoria a moře: generál Sergio Costa

Narozen v roce 1959, vystudoval zemědělskou fakultu, od roku 2009 velitel provinční složky karabinierů, od roku 2009 ve složce karabinierů - lesní stráže a postupně postupuje v kariéře. Od 1. ledna 2017 až 31. května 2018 působil jako regionální velitel v regionu Campania s hodností generála brigády ve složce karabinierů. Je kandidován do ministerské funkce Hnutím 5 hvězd jako nezávislý.

Ministr pro rodinu a zdravotně postižené: poslanec Lorenzo Fontana

Narozen v roce 1980, vystudoval politické vědy se specializací na dějiny křesťanské civilizace a jeho obor je publicista. Federální zástupce předsedy Ligy Severu. V politických volbách v roce 2018 byl zvolen do Poslanecké sněmovny a tak odešel z funkce poslance Evropského parlamentu. Od 29. března 2018 je tedy jedním ze čtyř místopředsedů Poslanecké sněmovny.

Ministr zemědělství, potravinářství a lesnictví: senátor Gian Marco Centinaio

Ročník 1971. Na fakultě vystudoval Politické vědy s ekonomicko-teritoriální specializací. Od roku 2013 senátor Ligy severu a od července 2014 předseda senátorského klubu.

Ministr dopravy a infrastruktury: senátor Danilo Toninelli

Narozen v roce 1974. Vystudoval práva, od roku 2013 je poslancem Hnutí 5 hvězd a současný předseda senátorského klubu Hnutí 5 hvězd.

Ministr školství, univerzit a výzkumu: Marco Bussetti

Narodil se v roce 1962. Absolvoval fakultu se zaměřením na vědy Pohybového ústrojí a až do dnes pracuje ve školství a je zodpovědný v rámci regionálního školního úřadu v Lombardii za Milánskou oblast. Získal také specializační diplom získaný na kurzu "Veřejný manažer pro řízení personálu: právní a manažerské prostředky", který se konal v Bologni na Ssnu v roce 2012/2013. Byl vybrán Ligou.

Ministr kulturního dědictví, kulturních aktivit a turismu: Alberto Bonisoli

Narozen v roce 1961, je ředitelem Naba, nové Akademie výtvarných umění v Miláně. 2005 – 2007 Senior Consultant na Ministerstvu školství a výzkumu. Bonisoli je odborníkem v oblasti managementu vzdělávání a návrhu a vývoje mezinárodních projektů a spolupracoval několik let i s univerzitou Bocconi v Miláně. Byl doporučen Hnutím 5 hvězd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…