„Nečekat!“ Co s Ukrajinci v ČR? Jasná odpověď. Jinak hrozí problémy

24.07.2023 19:15

Do České republiky přišlo z Ukrajiny od zahájení ruské vojenské invaze kolem 300 tisíc běženců. A nastal čas na to se ptát, jak s touto skutečností dlouhodobě naložit, uvádí firemní sociolog Vojtěch Bednář na blogu serveru Aktuálně.cz. Řešením by podle něj jednoduše bylo si je v Česku ponechat. „Získáme velký počet práceschopných a k práci připravených lidí,“ míní Bednář.

„Nečekat!“ Co s Ukrajinci v ČR? Jasná odpověď. Jinak hrozí problémy
Foto: archiv V. Bednář
Popisek: Vojtěch Bednář

K 1. dubnu pobývalo v Česku podle statistik Ministerstva vnitra 325 000 ukrajinských uprchlíků. Necelých 70 % z nich bylo v produktivním věku a 65 % tvořily ženy. To je v poměrech státu s 10,5 milionu obyvatel hodně lidí, píše konzultant Bednář.

Je podle něj logické, že proto vznikají sociálně-patologické jevy. „V poslední době často zmiňovanými v médiích a na sociálních sítích jsou konflikty mezi Ukrajinci a Romy (stimulované z velké části dezinformacemi). Stát také změnil pravidla pro podporu uprchlíků, což u jejich části vytváří stav sociální tísně. Co však z mého pohledu chybí, je jasná, srozumitelná a jednotná koncepce, co s těmito uprchlíky dál,“ dodával ve svém blogu.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41189 lidí
Ta nejhorší je podle něj nedělat nic a vyčkávat. „Čím déle zde ona poměrně velká masa lidí bude, tím různorodější bude její integrace, nebo naopak dezintegrace do majoritní společnosti, a tím hůře se bude jejich fungování zde jak odhadovat, tak řídit. Pro diváky bulvárního zpravodajství – tím více bude problémů,“ vysvětluje Bednář.

Sám by zvolil následující řešení: „Vzhledem k tomu, že většina ukrajinských uprchlíků je nejenom práceschopná, ale také pracovat připravena, pojďme si je ponechat. Pokud deklarujeme, že je v našem zájmu, aby uprchlíci, kteří se nacházejí v České republice, zde již zůstali trvale, budou-li chtít, získáme velký počet práceschopných a k práci připravených lidí,“ dodává s tím, že tyto lidi se nám bude snadno integrovat, dáme jim silnou motivaci a cíl, ukážeme důvěru, snížíme incidenci patologických jevů mezi nimi a nastavíme přehledná pravidla hry pro všechny.

„Je mi zřejmé, že s tímto názorem nezpůsobím velké nadšení, ale z pohledu sociologa práce je to nejlepší a za současných – pro nás příznivých – okolností nejsnáze proveditelné řešení otázky ukrajinských uprchlíků. Jakékoli prodlužování provizoria má totiž pouze negativa. Jak pro Ukrajince, tak pro nás,“ uzavírá Vojtěch Bednář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …