„Nechci být za rasistu.“ Netolický otevřel vážné téma s Ukrajinou

26.04.2022 18:05

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) upozorňuje, že v rámci migrační vlny z válkou zasažené Ukrajiny do České republiky přicházejí i mnozí „nepřizpůsobiví“, kteří podnikají „sociální turistiku“ po Evropě. „Nechci se dostat do situace, že budu označen za téměř rasistu, ale takové zprávy máme z celé republiky,“ uvedl Netolický. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je problém i to, že stále neexistuje jednotný evropský systém pro registraci uprchlíků. „Lidé se tak vlastně mohou zaregistrovat ve více státech EU, to té migrační vlně na pověsti nepřidává,“ řekl Rakušan.

„Nechci být za rasistu.“ Netolický otevřel vážné téma s Ukrajinou
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Rakušan ve vysílání Českého rozhlasu nejprve reagoval na kritiku některých hejtmanů, že stále nebyl spuštěn celorepublikový systém na kontrolu ubytovacích kapacit pro ukrajinské uprchlíky. „Situace se stabilizuje z týdne na týden. Zprvu žádná databáze uprchlíků neexistovala, ale náš tým v čele s plukovníkem Šnajdárkem, který vytvářel IT systémy i ohledně covidu, připravil velmi kvalitní humanitární systém, který musel ve velmi krátké době zaregistrovat 300 tisíc lidí a byly tam ze strany úřadů nebo hejtmanů neustálé požadavky na některé funkcionality,“ hájil se na úvod Rakušan s tím, že zásadní funkcionalita, kde bude vidět, kolik lidí je v jednotlivé obci ubytováno, bude spuštěna již brzy.

Evropa ale podle ministra vnitra stojí před ještě větší výzvou, a to je společná evropská databáze. „My jako Česká republika apelujeme na Evropskou komisi, aby vznikl jednotný systém, zejména kvůli duplicitě žádostí. Na nás se valí kritika od hejtmanů, že takový systém spouštíme, ačkoliv v mnoha evropských zemích nic takového ani připraveno není. Lidé se tak vlastně mohou zaregistrovat ve více státech EU a my o tom nemáme přehled, těch případů asi nebude mnoho, ale té migrační vlně to na pověsti nepřidává,“ řekl Rakušan.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

V současné uprchlické krizi je podle něj velký problém propojit nabídku bydlení s volnými pracovními příležitostmi a místy ve školkách. „Třeba v Praze a ve Středočeském kraji si lidé mohou s velkou pravděpodobností najít práci, ale nejsou tam absolutně žádná volná místa ve školkách. Pracujeme ale na tom, vytváříme takovou mapu o třech vrstvách a hledáme místa, kde se nám překrývají ty možnosti práce, ubytování a školek,“ uvedl ministr vnitra.

Rakušan se dotkl také otázky příchodu nepřizpůsobivých obyvatel z Ukrajiny, například tamních Romů, kterým lidé nechtějí nabízet soukromé ubytování a musí to řešit stát. „Některé nemovitosti, které jsou k dispozici, asi nebudou nejvhodnější, některé jsou třeba v nedobrém stavu, jiné jsou na nevýhodném místě,“ říká Rakušan o předběžném výběru, ve kterém je 21 nemovitostí. „Mám bohužel pocit, že podle dosavadních reakcí hejtmanů se nepovede vybrat ani osm,“ dodal.

„Kdybychom byli schopni vybrat tři čtyři nemovitosti, kam začneme v průběhu týdne nebo deseti dnů ubytovávat lidi, kteří odmítají tradiční typ ubytování... A to Romové mnohdy jsou. Nechtějí být rozdělovaní, mají velkou přilnavost jednotlivých rodin dohromady a podobně. Proto se snažíme přizpůsobit tomu typ ubytování, a to ve spolupráci a ve shodě s romskými neziskovými organizacemi. Musíme si uvědomit, že jsme v obrovském nedostatku veřejných nemovitostí. Už jsme zvládli ubytovat 300 tisíc lidí,“ zdůraznil Rakušan.

Právě problémy s některými nepřizpůsobivými uprchlíky vadí pardubickému hejtmanovi Martinu Netolickému. „Jedna z budov, kde by mohl stát romské uprchlíky ubytovat, je i v Pardubickém kraji. Byli jsme informováni o konkrétním objektu, který patří Ministerstvu obrany, jestli by mohl sloužit pro nouzové ubytování těch řekněme nepřizpůsobivých rodin,“ uvedl na úvod s tím, že na termínu nepřizpůsobiví trvá.

„Běžné rodiny, které přicházejí z válečného konfliktu a chovají se normálně, standardně, tak jsou ubytovány v rámci seznamu humanitární pomoci. Ale pokud jsou jisté obtíže, tak jsou státem vytipovány objekty, které by mohly sloužit,“ prohlásil Netolický s tím, že státem vytipovaný objekt je v případě Pardubického kraje v lázeňském městě, což není úplně vhodné. „Rozhodnutí je ale na státu, který tuto nemovitost vlastní,“ dodal pardubický hejtman. 

Tomu vadí, že se v rámci migrační vlny objevuje i takzvaná sociální turistika. „Zdá se, že někteří toho opravdu zneužívají. My to nazýváme sociální turistikou, prostě cestování za dávkami a zpět. Jde o informace napříč republikou. Ale nechci se dostat do situace, že budu označen za téměř rasistu. Tak to není. My vnímáme, že přicházejí spoluobčané, kteří přicházejí ze země postižené válečným konfliktem. Na druhou stranu se ale musejí chovat standardně, normálně, mít nějaké návyky, prostě chovat se z našeho pohledu běžně. A co jsem slyšel od kolegů z velkých krajů, Prahy, Brna, Ostravy, tak s některými lidmi není příjemné jednání,“ uvedl Netolický.

Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni upozornil, že situace ukrajinských Romů je častokrát komplikovaná i proto, že mají maďarské občanství. „Je to víceméně důsledek Viktora Orbána a jeho agresivní politiky velkého Maďarska. Občanům okolních zemí nabízel maďarské občanství, aby tím posiloval národní řevnění. Takoví Romové s maďarským občanstvím by sice měli nejprve směřovat přímo do Maďarska a využít tamní sociální systém, který by k nim měl přistupovat jako k vlastním občanům,“ uvedl Hůle s tím, že jako Romové budou u nás na trhu s byty stejně diskriminováni. „Stát ale nemá prakticky žádné dlouhodobé řešení, sehnat soukromé bydlení je těžké i pro české Romy,“ dodal Hůle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…