„Neinvestujte v Maďarsku.“ A Budapešť přitvrdila na Brusel

19.07.2023 11:10 | Monitoring

Německá sociální demokratka Katarina Berley v roli místopředsedkyně Evropského parlamentu vyzvala německé firmy, aby neinvestovaly v Maďarsku a raději se obrátili např. na Rumunsko. Proti tomu se ostře ohradil státní tajemník Tamás Menczer, který má za to, že jde o další bruselský útok na Budapešť kvůli tomu, že se Maďarsko staví proti válce, proti migraci a proti sankcím.

„Neinvestujte v Maďarsku.“ A Budapešť přitvrdila na Brusel
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Místopředsedkyně Evropského parlamentu Katarina Berley, bývalá spolková ministryně spravedlnosti, která má na starosti komunikaci s občany EU, přišla s výzvou, aby se firmy sídlící v Německu vyhnuly investicím v Maďarsku, a pokud chtějí investovat v zahraničí, aby se raději obrátili např. na Rumunsko.

„Existuje mnoho společností – a stále více –, které maďarská vláda nejprve přitáhne do země a poté je zničí,“ uvedla Barley pro noviny Münchner Merkur a vysvětlila, že „jakmile společnosti investují v Maďarsku, všechno funguje perfektně, dokud firma nedosahuje zisku. Ale pak začne obtěžování. Způsobem, který si lze jen těžko představit. Najednou musí firmy platit zvláštní daně ve výši až 90 %. Nebo jsou jim kladeny nové požadavky, které, i když je chtějí splnit, nemohou, protože jim je neschválila státní správa. … A nakonec se obvykle stane to samé: Podniky dostanou nabídku na převzetí podniku v Maďarsku, která činí asi 30 % skutečné hodnoty. Kupujícími jsou vždy oligarchové blízcí Orbánovi,“ popsala svůj pohled na situaci v Maďarsku.  

EU prý s maďarskou vládou v minulosti vedla diskuse, ale to jediné, na co prý vláda v Budapešti slyší, jsou prý peníze, resp. jejich možný nedostatek.

Další možností podle ní je pohrozit Maďarsku, že přijde o předsednictví EU, nebo toto předsednictví proběhne v nějaké omezené formě. Maďarská vláda by měla EU vést ve druhé polovině roku 2024.

Proti tomu se ostře ohradil státní tajemník Tamás Menczer. Uvedl, že Katarina Barleyová, „místopředsedkyně extrémně proválečného a proimigračního EP“, obhajovala „finanční vyhladovění Maďarska“. Zdůraznil také, že investice jsou ekonomickou krví každé země a Maďarsko je podle něj v získávání zahraničních investic úspěšné. Jeho vzkaz do Bruselu byl proto jasný. „Odmítáme obnovený útok Bruselu a budeme bránit suverenitu Maďarska,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to jednoduché, Maďarsko je pro EU fuj protože chce mít svoji vlastní politiku,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseročníkjenapadesít , 19.07.2023 12:34:51
nikoliv se plně podrobit rozkazům a příkazům EU. Bravo pane Orbáne! To náš premiér je jinší kabrňák, ten EU přímo odezírá ze rtů a koná víc než EU po něm požaduje, vše jen proto, aby se zavděčil bruselským politikům. To, že likviduje vlastní národ, mu těžkou hlavu nedělá

|  12 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…