„Nemáte právo.“ Orbán vrátil úder EU. Vytáhl fakta

28.06.2021 12:11

Viktor Orbán zkritizoval část států Evropské unie, které demonstrují proti novému zákonu v Maďarsku. „Zda je moudré opět demonstrovat s páskami na rukou, a vběhnout na hřiště s duhovou vlajkou během maďarské hymny na mnichovském fotbalovém stadionu, si nejsem jist,“ napsal Orbán. „Jak je dítě sexuálně vychováváno, není lidským právem dítěte. Žádné takové lidské právo neexistuje. Namísto toho existuje článek 14 Listiny základních práv o právu rodičů zajistit svému dítěti vhodnou výchovu,“ je přesvědčený maďarský předseda vlády.

„Nemáte právo.“ Orbán vrátil úder EU. Vytáhl fakta
Foto: Repro Facebook
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Vadí vám Zemanův výrok, že transsexuálové jsou mu odporní?

3%
95%
hlasovalo: 20999 lidí

Maďarský parlament před pár dny přijal zákon, podle něhož se zakazuje zobrazování homosexuality a změny pohlaví ve školních vzdělávacích materiálech a v televizních programech určených osobám mladším 18 let. Některé členské státy EU zákon odsoudily a vyzvaly předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby Evropská komise začala konat. Nizozemský premiér Mark Rutte dokonce konstatoval, že „pro Maďarsko už v EU není místo“. Na jeho slova upozornila CNN.

„Chceme-li udržet Evropskou unii pohromadě, musí liberálové respektovat práva neliberálů,“ uvedl premiér Viktor Orbán v samizdatovém dopise, který v pondělí zveřejnil na svých internetových stránkách. Na posledním zasedání Evropské rady se „premiéři s duhovými vlajkami ... snažili v debatě vyjasnit, zda jednota hodnot stále existuje,“ uvedl Orbán.

Celý dopis ZDE:

„Debata byla až děsivě podobná té, která se rozpoutala v červnu 2015 kvůli invazi migrantů do Evropy. Obě debaty byly morálně obtížné, politicky důležité a intelektuálně krásné. V obou případech je odpověď stejná: Neexistuje jednota hodnot, a tudíž ani jednota politická,“ napsal maďarský premiér.

V obou případech vycházeli liberálové dle Orbána z premisy, že se jedná o otázky, na které existuje pouze jedna odpověď, která je v souladu s liberální názorovou hegemonií. „Odpovědí neliberálních demokratů bylo, že existují různé odpovědi, v souladu s názorovým pluralismem, na které má každý stát a každý národ právo, a že pouze přístup ‚jednoty v rozmanitosti‘ může udržet Evropskou unii pohromadě,“ narážel Viktor Orbán na heslo Evropské unie.

„Liberálové se domnívají, že každý má právo migrovat a vstoupit na území Evropské unie, i když to není přímo z nebezpečné, ale přes bezpečnou třetí zemi. Právo na migraci je v podstatě lidským právem.

V současné debatě, která se týká sexuální výchovy dětí, liberálové uvádějí, že děti by měly mít k dispozici osvětové publikace, které je mohou poučit o heterosexualitě, homosexualitě, opuštění biologického pohlaví a operacích na změnu pohlaví. Podle liberálů jde o lidské právo dítěte, volba rodičů by neměla být výlučná a státní instituce v tom mají svou roli, dokonce prioritní. Děti na to mohou být citliví bez souhlasu rodičů a bez státních omezení,“ popisuje Orbán.

Neliberální demokraté však považují sexuální výchovu dětí za právo rodičů a „bez jejich souhlasu nemůže hrát roli ani stát, ani politické strany, ani nevládní organizace, ani duhoví aktivisté,“ uvedl premiér. Podle Orbána mají dnes „duhové země právo překročit binární společenské uspořádání založené na vztahu muž–žena a matka–otec“. „Bývaly takové, ale záměrně a povýšením svých záměrů na úroveň státní politiky se posunuly do jiné dimenze,“ dodal.

„Toto právo nemůže být zpochybněno jiným státem. Zejména proto, že Německo převzalo roli vlajkové lodi. Zda je moudré opět demonstrovat s páskami na rukou, a vběhnout na hřiště s duhovou vlajkou během maďarské hymny na mnichovském fotbalovém stadionu, si nejsem jist. Ale jsem si jist, že o výchově německých dětí rozhodují Němci. Jsem si také jist, že o vzdělávání maďarských dětí mohou rozhodovat pouze Maďaři, a rozhodně ne Němci, Nizozemci nebo Belgičané.

Zda je lepší žít v binárním nebo duhovém světě a proč, je otázka, na kterou obě strany argumentují svým vlastním pohledem. Je to jejich vlastní pravda.

Z hlediska práva, mezinárodního práva, práva EU a Listiny základních práv je však správný postoj nepochybný. Migrace není lidským právem, a to, jak je dítě sexuálně vychováváno, není lidským právem dítěte. Žádné takové lidské právo neexistuje. Namísto toho existuje článek 14 Listiny základních práv o právu rodičů zajistit svému dítěti vhodnou výchovu. Pokud chceme Evropskou unii udržet pohromadě, musí liberálové respektovat práva neliberálů. Jednota v rozmanitosti. To je budoucnost,“ uzavírá Orbán.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…