„Nemáte právo.“ Orbán vrátil úder EU. Vytáhl fakta

28.06.2021 12:11 | Zprávy

Viktor Orbán zkritizoval část států Evropské unie, které demonstrují proti novému zákonu v Maďarsku. „Zda je moudré opět demonstrovat s páskami na rukou, a vběhnout na hřiště s duhovou vlajkou během maďarské hymny na mnichovském fotbalovém stadionu, si nejsem jist,“ napsal Orbán. „Jak je dítě sexuálně vychováváno, není lidským právem dítěte. Žádné takové lidské právo neexistuje. Namísto toho existuje článek 14 Listiny základních práv o právu rodičů zajistit svému dítěti vhodnou výchovu,“ je přesvědčený maďarský předseda vlády.

„Nemáte právo.“ Orbán vrátil úder EU. Vytáhl fakta
Foto: Repro Facebook
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský parlament před pár dny přijal zákon, podle něhož se zakazuje zobrazování homosexuality a změny pohlaví ve školních vzdělávacích materiálech a v televizních programech určených osobám mladším 18 let. Některé členské státy EU zákon odsoudily a vyzvaly předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby Evropská komise začala konat. Nizozemský premiér Mark Rutte dokonce konstatoval, že „pro Maďarsko už v EU není místo“. Na jeho slova upozornila CNN.

„Chceme-li udržet Evropskou unii pohromadě, musí liberálové respektovat práva neliberálů,“ uvedl premiér Viktor Orbán v samizdatovém dopise, který v pondělí zveřejnil na svých internetových stránkách. Na posledním zasedání Evropské rady se „premiéři s duhovými vlajkami ... snažili v debatě vyjasnit, zda jednota hodnot stále existuje,“ uvedl Orbán.

Celý dopis ZDE:

„Debata byla až děsivě podobná té, která se rozpoutala v červnu 2015 kvůli invazi migrantů do Evropy. Obě debaty byly morálně obtížné, politicky důležité a intelektuálně krásné. V obou případech je odpověď stejná: Neexistuje jednota hodnot, a tudíž ani jednota politická,“ napsal maďarský premiér.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…