„Němci v roce 1944 to taky zvládli.“ Americký generál dal Ukrajině příklad

20.12.2023 21:40 | Monitoring

„Ukrajina potřebuje opravit systém odvodů a dostat zdravé a bojeschopné muže a ženy do uniformy,“ zaznělo z úst bývalého amerického důstojníka a hlavního mentora NATO pro logistiku Fredericka „Bena“ Hodgese v rozhovoru pro youtubový kanál Perun. Po slovech ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že ukrajinská armáda potřebuje až půl milionu mužů, pak ukázal na to, že tisíce bojeschopných Ukrajinců mohou najít například v sousedním Polsku či v Německu. Kromě lidské síly pak podle Hodgese bude Ukrajina pro přebrání iniciativy potřebovat také nové zbraně a munici. V tomto ohledu by se prý měla inspirovat v tom, „co zvládli Němci v roce 1944“.

„Němci v roce 1944 to taky zvládli.“ Americký generál dal Ukrajině příklad
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Výcvik ukrajinských vojáků

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí
Hodges v rozhovoru pro australský kanál Perun, zabývající se obrannými tématy, poznačil, že je sice všeobecně známo, že Ukrajinci nemají neomezené zdroje a nedostatkem trpí především v rámci dělostřelectva či jim chybí dostatek přesných zbraní na dlouhou vzdálenost, avšak „ještě není úplně pozdě“.

„Věřím, že Rusko nemá schopnosti, aby se dostalo přes ukrajinské obranné linie ve směru na Charkov či na Kyjev. Nic, co by jim to umožnovalo, nemají, neexistuje to. A také ruská logistika je dosti křehká, velice křehká – jejich systém logistiky totiž nikdy nebyl určený na podporu dlouhotrvajících bojů za ruskými hranicemi. Právě toto je ruská zranitelnost, kterou by Ukrajinci měli využít,“ shrnul někdejší důstojník americké armády s tím, že k využití takovéhoto zranitelného místa Ruska Ukrajinci potřebují útočit na delší vzdálenost, využívat drony či podnikat sabotážní akce. Předpokládá, že právě toto je strategie, kterou uvidíme od Ukrajinců v příštích měsících ve snaze, aby se opět chytili bojové iniciativy.

Kromě útoků na ruský systém zásobování Hodges míní, že budou muset Ukrajinci podniknout kroky také ve svém náborovém systému, aby dokázali shromáždit co nejpočetnější lidskou sílu. „Mají tam příliš mnoho mladíků, ale také žen, kteří se potulují po Ukrajině, a přitom by měli být v tamní armádě,“ prohlásil Hodges a ukázal, že zatímco se ukrajinská armáda potýká s nedostatkem lidských zdrojů, tisíce mladých bojeschopných Ukrajinců skončily i v Německu, Polsku či Rumunsku. „Ukrajina potřebuje opravit systém odvodů a dostat tyhle zdravé a bojeschopné muže a ženy do uniformy,“ zaznělo z úst amerického generálporučíka.

Avšak nedostatkem netrpí ukrajinská armáda jen z pohledu nedostatku lidské síly, a Hodges tak pokládá za nutné, aby Ukrajina navýšila výrobu zbraní a munice přímo na svém území. „Ukrajinci už na tom začali pracovat. Není totiž nemožné, aby se zvýšila produkce vojenského materiálu – i během toho, co se ruské rakety snášejí na ukrajinská města. Přemýšlejte nad tím, co zvládlo Německo v roce 1944,“ prohlásil důstojník s tím, že právě na sklonku druhé světové války dokázalo i Německo produkovat vůbec nejvíce letadel. A to i přes více než dva roky nepřetržitého spojeneckého bombardování německých měst.

V létě by již také podle Hodgese měla Ukrajina do bojů nechat konečně zapojit americké F-16, byť bude muset jejich působení přizpůsobit aktuálnímu značnému pokrytí bojiště protileteckou obranou. Právě ta se na straně Ukrajiny bude muset také zlepšit, aby se země dokázala lépe bránit častým ruským raketovým útokům.

Bývalý důstojník armády Spojených států očekává, že se Ukrajinci v příštích měsících zaměří i na sabotážní akce uvnitř Ruska a na okupovaných částech Ukrajiny, přičemž by mělo být „horko“ především na okupovaném Krymu, kde Hodges například zmínil možnost útoku na ruský logistický uzel ve městě Džankoj. A mohlo by dojít i na Ukrajinci dlouho avizovaný plán na „zboření nelegální stavby“, jak nazývají most spojující ukrajinský okupovaný poloostrov s Ruskem. „Myslím si, že v roce 2024 uvidíme i pád Kerčského mostu,“ zakončil Hodges shrnutí, co očekává od vývoje na Ukrajině v příštím roce.

Šíří se však obavy, nakolik vydrží v podpoře Ukrajiny jednota Západu a zdali napadenou zemi náhodou „nehodí přes palubu“. Že v mnoha zemích zájem o dění na Ukrajině v poslední době utichá, pak ilustruje změna u amerického deníku The Washington Post, který – jak poukazují lidé na sociálních sítích – téma války na Ukrajině „vyhodil“ ze své nabídky stěžejních témat v hlavičce úvodní stránky. Skladba témat, která zůstala, tak může značit, že se pro Američany čtoucí tento deník opět stalo podstatnějším tématem kupříkladu „klima“ než zpravodajství týkající se vývoje války na Ukrajině, jelikož právě články týkající se klimatu si svůj odkaz na rozdíl od ukrajinského dění v hlavičce webu udržely.

A značné reakce budí také úterní oznámení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že jej armáda požádala o mobilizaci dalších 450 tisíc až půl milionu lidí. Podle blogu MilitaryLand.net jsou důvody pro takovéto značné navýšení odvodů jednoduché – potřeba vytvořit nové brigády pro ofenzivu v roce 2024 a udržení bojeschopnosti součaasných brigád, k čemuž má být podle tohoto blogu, zaměřujícího se primárně na dění na ukrajinském bojišti, až přibližně 20 tisíc lidí každý měsíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"V tomto ohledu by se prý měla inspirovat v tom, „co zvládli Němci v roce 1944“. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 21.12.2023 10:56:17
Pan US generál nějak zapomněl anebo to dokonce ani neví, jakým způsobem Němci v roce 1944 zajišťovali výrobu zbraní. Obyvatelstvo porobené části Evropy bylo nasazeno na nucené práce v německých zbrojovkách. Kromě nich zde za nelidských podmínek pracovali i vězni z koncentračních táborů. Přitom velká část těchto vězňů po několika měsících práce umírala na podvýživu a absenci lékařské péče. Toto někdo říct veřejně ještě nedávno u nás, tak ho trestní stíhání nemine. Doba se však mění a co bylo ještě nedávno trestním činem , může být dnes adorováno.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…