„Není vám to trapné?“, „Ne!“ Schillerová a Skopeček prali v přímém přenosu „špinavé prádlo“

07.05.2023 12:45 | On-line

V první hodině Partie se utkali exministryně financí Alena Schillerová (ANO) a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. A ve studiu bylo místy pořádné horko. Schillerová hned na úvod vytáhla vtip o premiérovi Petru Fialovi a zasazovala vládě pětikoalice ránu za ranou. Když Skopeček přecházel do tvrdých protiútoků, Schillerová se zlobila. „To vám není hanba?“ „Vy jste jako ODS z privatizačního fondu pokradli 300 miliard!“

„Není vám to trapné?“, „Ne!“ Schillerová a Skopeček prali v přímém přenosu „špinavé prádlo“
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News
Popisek: Jan Skopeček a Alena Schillerová v pořadu Partie Terezie Tománkové.

Moderátorka Terezie Tománková debatu otevřela sporem premiéra Petra Fialy (ODS) s guvernérem centrální banky Alešem Michlem. Pánové se vzájemně obvinili z toho, že za inflaci může vláda, resp. ČNB, která má krocení inflace v popisu práce ze zákona. Premiér dal najevo, že ČNB by měla dělat všechno, co uzná za vhodné, aby inflaci snížila.

Jan Skopeček konstatoval, že za inflaci mohou všichni politici, kteří v posledních letech hojně utráceli. A pak především ČNB, která skutečně má boj s inflací v popisu práce a ještě za guvernéra Jiřího Rusnoka začala razantně zvyšovat úrokové sazby. Ale guvernér Aleš Michl, který Rusnoka v létě 2022 vystřídal, přestal zvyšovat úroky, i když inflace neklesala.

Schillerová se vytasila s vtipem. „Já jsem teď četla takový vtip. Je tam fotka pana premiéra a pod tím nápis, že za inflaci si můžete všichni, protože jste nás volili,“ smála se.

A hned pokračovala.

„Jsme svědky toho, že vláda vládne rok a půl a už jsme tady mohli mít řadu věcí, které my bychom podpořili, kdyby oni s námi mluvili. Pan Michl měl pravdu, že vláda zatím neudělala nic. Proč jsme nějaká opatření neviděli už 1.1. 2023?“ ptala se Schillerová.

A okamžitě zasadila třetí ránu, když konstatovala, že rozpočet na rok 2023 je podle ní děravý, protože sice formálně počítá se schodkem 295 miliard, ale reálně bude schodek ještě o 150 miliard vyšší. „Vždyť se podívejte, v jakém stavu bylo pokladní plnění na konci dubna,“ zlobila se Schillerová.

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17871 lidí
Skopeček upozornil, že boj s inflací má na starosti vláda, bojuje s ní Evropská centrální banka i americký FED, kteří pokrčují se zvyšováním úrokových sazeb, zatímco ČNB sazby od léta 2022, od časů Aleše Michla, nezvýšila.

Trval také na tom, že na dnešní inflaci zadělala vláda Andreje Babiše, když na jedné straně zvyšovala výdaje a tvrdila, že to dělá kvůli covidu. Jenže zatímco jiné země po opadnutí hlavní vlny pandemie ekonomickou politiku změnily, vláda ANO a ČSSD to neudělala. „Tehdejší vláda zadělala na dnešní inflaci a z toho se nevylže,“ pravil Skopeček.

Terezie Tománková připomínala, že ANO a ODS v závěru Babišovy vlády ještě zrušily superhrubou mzdu a tím snížily daně, což je proinflační krok. Přesto bylo podle Skopečka správné nechat občanům více peněz v peněženkách, než jim je sebrat a pak všelijak přerozdělovat.

Tady Skopeček a Schillerová našli shodu. „Já si stojím za tím, že to byl správný krok,“ hájila zrušení superhrubé mzdy i Schillerová.

A znovu uhodila na Skopečka, že jeho stranický kolega Zbyněk Stanjura sestavil „potěmkinovský rozpočet“. Přidala jeden příklad. „50 miliard z modernizačního fondu je fiktivních. Ty nikdy nebudou. Namalovaly se tam fiktivní a to je prostě podvod. To je samo o sobě na rezignaci ministra financí,“ zuřila Schillerová.

A to je podle ní jen jeden z příkladů. Celkově prý Stanjura v rozpočtu takto nedopočítal 150 miliard.

Skopeček tady vyrazil do protiútoku.

„Vy jste sáhla do privatizačního fondu, když my jsme vás vyzývali, ať tam peníze necháte na likvidaci ekologických škod. … Takže vy jste dělala mnohem horší věci, takže si nejdřív zameťte před vlastním prahem,“ žádal Skopeček.

„To vám není hanba?“ explodovala Schillerová, která si trvala na tom, že ještě jako ministryně dělala správné věci. Vy jste jako ODS z privatizačního fondu pokradli 300 miliard. Vy ne, ale historicky vaše strana, takže si zameťte před vlastním prahem,“ zlobila se Schillerová.

„Ale my si všichni pamatujeme, jak se paní Schillerová chovala k rozpočtu a teď se tváří jako největší spravedlivá,“ vrátil exministryni slovní ránu Skopeček.

Každému je teď podle Skopečka jasné, že vláda musí připravit konsolidační balíček, který přesahuje 100 miliard. V této situaci to podle Skopečka nijak nepůjde. Jen on osobně by šel spíše cestou úspor a škrtů a nikoli cestou zvyšování daní, což podle Skopečka prosazují koaliční partneři, kupříkladu Piráti, a další strany. ODS by podle Skopečka ráda šla cestou úspor.

Schillerová znovu uhodila na ODS jako celek.

„My bychom na rozdíl od ODS zvyšovali daně z hazardu. A určitě jsme pro škrtání daňových výjimek, ale těch lobbistických. Je potřeba nebát se těch lobbistů, jít do toho a také dotáhnout globální zdanění firem, na kterém je v EU shoda. To jsou věci, které už mohly projít, protože je na nich shoda,“ ozvala se Schillerová.

Přidala poznámku, že si vláda ODS a jejich partnerů vytvořila další ministerstva a nabrala další náměstky.

Skopeček se v tu chvíli neudržel a připomínal Schillerové její drahý ministerský byt v Pařížské ulici a drahé fotografy.

„Není vám to trapné?“ ptala se na to konto Schillerová.

„Není mi to trapné. Já bych s tím nezačínal, kdybyste nekritizovala jednoho ministra navíc. A i ten byt a fotograf je symbol. Mně se nelíbí, když nám někdo vyčítá nějaké symboly, ale chová se přitom tak, jak se chovala paní Schillerová,“ ozval se Skopeček.

Schillerová se bránila, že Babiš nepotřeboval další ministry, protože jako premiér zvládal hodně práce sám.

A tady se znovu ozval Jan Skopeček.

„Taky to podle toho dopadalo na evropských radách. Doma pak křičel, jaké měl výsledky,“ kroutil hlavou Skopeček.

Moderátorka Terezie Tománková poté otevřela další téma. Vystoupení Andreje Babiše na konzervativní konferenci CPAC v Maďarsku, kde se mimo jiné fotil s Václavem Klausem, kterého ještě před deseti lety ostře kritizoval.

Schillerová konstatovala, že ANO stojí i o konzervativní voliče, což ukazuje tím, co Babiš říká mimo jiné o EU a o tom, jak nám tady někdo jiný zakazuje spalovací motory. ODS teď podle Schillerové pluje na jedné lodi s Piráty a sama si prý není jistá, jak se na toto dívají konzervativní voliči a zda nejsou zklamaní.

„Já se o konzervativní voliče nebojím, protože konzervativní voliče neosloví někdo, kdo tu v minulém volebním období vládl s komunisty,“ ozval se Skopeček.

A když už chce být Babiš tak konzervativní, měl by si podle něj posypat hlavu popelem, že ještě jako premiér odkýval celý Green Deal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Skopečdk je slizský demagog a lhář., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOgara , 07.05.2023 13:50:46
To nic to oni (ANO). To je jak na Slovensku, kde se tři roky vymlouvali na předchozí vládu: "Lebo Fico". Skopčáku už to zabalte než bude ještě hůř.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…