„Nepřítel lidu, dobře si ji prohlédněte!“ Za zrušenou facebookovou stránkou Naštvané matky cosi vyplulo

28.08.2018 20:01

Novinář Jan Moláček se vyjádřil ke zrušení facebookové stránky „Naštvaných matek“. Pokud někdo nechápe, proč byla stránka zrušena, a považuje tento krok za strašlivou cenzuru, měl by si uvědomit jednu věc.

„Nepřítel lidu, dobře si ji prohlédněte!“ Za zrušenou facebookovou stránkou Naštvané matky cosi vyplulo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Facebooková stránka „Naštvané matky“ definitivně skončila. Někteří lidé pozvedli hlas a označili tento krok za zcela nepřijatelnou cenzuru a nebezpečné omezení svobody. Novinář Jan Moláček nabídl trochu jiný pohled na věc.

Novinář připomněl, že přibližně před rokem skupina Naštvané matky sdílela fotografii advokátky, která ve sporu s jednou pražskou zdravotní školou zastupovala muslimskou studentku, která odmítala sundat si ve výuce muslimský šátek a považovala to za diskriminaci. Studentka kvůli tomu školu dokonce zažalovala. Soud dal nakonec za pravdu škole, ale Moláček tento případ zmínil z jiných důvodů.

Podotkl, že spolek Naštvané matky sdílel fotografii této právničky, a doplnil k tomu, že takto na údajné nepřátele lidu před mnoha desítkami let ukazovali prstem nacisté.  

„Přesně takhle zastrašovali své odpůrce nacisté – dokud nezískali moc, aby je mohli rovnou likvidovat. Pokud někdo pociťuje potřebu advokátku kritizovat – prosím, ale co s tím má proboha společného její tvář? Výzvu, aby si ji její odpůrci ‚dobře prohlédli‘, nelze při nejlepší vůli chápat jinak než jako nepřímou výzvu k násilí,“ napsal Moláček už před rokem. „Řeči o svobodě slova jsou úplně mimo. Ano, ta zahrnuje i právo plácat nesmysly, ale ne snahu cílit nenávist davu na konkrétního člověka – s plným zveřejněním fotografie, jména a pracoviště. Pak už je jen otázka štěstí či smůly, zda se mezi adresáty vzkazu najde podobný idiot, jaký ve Velké Británii v roce 2016 zavraždil poslankyni Jo Coxovou,“ pokračoval novinář na sociální síti Facebook.

Ukázat nenávistně prstem na konkrétní osobu se zveřejněním tolika jejích údajů je tak velký přešlap, že ho nelze tolerovat. A to bez ohledu na to, jak nenávistně se lidé ve skupině vyjadřovali či nevyjadřovali na adresu muslimů. Moláček připomněl, že slovní útoky na muslimy v této skupině také nebyly úplně ojedinělé, ale případ zmíněné advokátky je ještě závažnější. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…