„Nesouhlasím s těmito misemi... Chránit naše hranice, když by bylo třeba.“ I taková slova místních z Hluboké zazněla na pohřbu padlého českého vojáka

16.08.2018 17:17

REPORTÁŽ S Kamilem Benešem, druhým ze tří vojáků, kteří zemřeli při atentátu na misi v Afghánistánu, se dnes dopoledne naposledy rozloučila rodina, kamarádi, armáda i veřejnost. Obřadu, který se nejprve konal v kostele na Hluboké a poté na místním hřbitově, se zúčastnily stovky lidí. Rakev neslo šest vojáků. Těsně před začátkem mše přeletěly nad kostelem armádní stíhačky. „Byli to hrdinové,“ řekli pro ParlamentníListy.cz o padlých vojácích senátor Jirsa a poslanec Zahradník.

„Nesouhlasím s těmito misemi... Chránit naše hranice, když by bylo třeba.“ I taková slova místních z Hluboké zazněla na pohřbu padlého českého vojáka
Foto: Miroslav Bína, Biskupství českobudějovické
Popisek: V Hluboké nad Vltavou se uskutečnilo poslední rozloučení s Kamilem Benešem, jedním ze tří českých vojáků, kteří se na misi v Afghánistánu stali obětí sebevražedného atentátníka

Pohřeb Kamila Beneše začal v deset hodin zádušní mší v kostele sv. Jana Nepomuckého v Hluboké nad Vltavou.

„Loučíme se s člověkem, který naprosto vědomě věděl, že stojí ve službě lásky pro druhé. Voják vždy brání svou vlast i její obyvatele, i když slouží zdánlivě daleko od své země. Tím, že bojuje se zlem v nejrůznější podobě, brání dobro, život a nasazuje se pro náš pokojný život,“ uvedl českobudějovický biskup Pavel Posád, který mši sloužil.

Anketa

Doporučili byste svému synovi či vnukovi jít sloužit jako voják z povolání, kdyby o to projevil zájem?

12%
88%
hlasovalo: 5683 lidí
„Jedná se o katolický pohřeb, rodina je věřící. Kamil jako malý ministroval,“ uvedl senátor a starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa. Ten se také pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k otázce, která v posledních dnech názorově rozdělila národ. A sice, jestli vojáky padlé v Afghánistánu označovat za hrdiny.

„Samozřejmě, jsou to hrdinové. Byli to čeští vojáci, kteří byli na zahraniční mezinárodní misi. Já nemám pochyb o tom, že jsou hrdinové. Plnili naše spojenecké závazky, a proto se také koná pohřeb s vojenskými poctami,“ dodal Tomáš Jirsa.

Jeho názor sdílí i poslanec za ODS a bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník, který se dnešního pohřbu stejně jako například další dlouholetý významný člen ODS a místostarosta Hluboké nad Vltavou Pavel Dlouhý také zúčastnil.

„Za prvé to byli hrdinové. A za druhé, chceme-li bojovat proti terorismu a nechceme-li nechat ho nekontrolovaně se rozpínat, musíme jako západní svět bojovat i v těchto místech, jako je právě Afghánistán. Já ty vojáky prostě považuji za hrdiny,“ vysvětlil poslanec Zahradník.

Poslední rozloučení v Hluboké. Foto: David Hora

Na pohřeb přišel i poslanec Jan Zahradník. Foto: David Hora

Po mši se smuteční průvod vydal od kostela směrem na místní hřbitov. I tady stejně jako v kostele neslo rakev s ostatky šest vojáků. Přímo na hřbitově pak zazněly čestné salvy.

Stíhačky vehnaly lidem slzy do očí

S Kamilem Benešem se přišla rozloučit i veřejnost. „Když přeletěly ty stíhačky, tak jsem se rozbrečela. Tak mladý kluk a prý měl malé dítě. Já jsem už stará, nerozumím tomu, ale víte, já s tím, aby naši kluci chodili bojovat až do Afghánistánu, nesouhlasím. Chránit naše hranice, když by to bylo potřeba, to je jiná. A když se o tom bavíme doma i s ženskýma venku, tak v mém okolí si to myslí všichni,“ konstatovala smutně paní Božena.

Kamilu Benešovi bylo teprve 28 let a doma měl několikaměsíčního syna. 

„Nesouhlasím s těmito misemi. Ano, teď má kluk pohřeb se všemi těmi poctami. No a co z toho? Co jeho rodina? Jeho dítě? Žena? Myslíte si, že je vojenské pocty utiší? Že je to o to míň bolí?“ rozčílil se starší pán, který se šel podívat přímo na mši.

S Kamilem Benešem se symbolicky rozloučili i v Českých Budějovicích. „V deset hodin dopoledne zněly čtyři zvony z Černé věže. Město i celý kraj se tak rozloučil s panem Kamilem Benešem, štábním praporčíkem in memoriam, jedním ze tří vojáků, kteří se na misi v Afghánistánu stali 5. srpna obětí sebevražedného atentátníka,“ uvedla mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová.

Poslední rozloučení s Kamilem Benešem. Foto: David Hora

První z vojáků, Martin Marcin, byl pochován v úterý v Chomutově. Poslední rozloučení Patrika Štěpánka se koná v pátek v Plzni. Prezident Zeman všem třem padlým vojákům udělí 28. října in memoriam medaili Za hrdinství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…