„Nestrkejte do mě!“ Davos: Hlavoun z USA a scéna s jeho soukromým letadlem

17.01.2024 8:51

Někdejší kandidát na prezidenta USA a dlouholetý americký senátor John Kerry podle amerických médií skončí ve funkci zmocněnce pro řešení klimatické změny. Oficiálně tak činí z toho důvodu, aby mohl pomoct Joeu Bidenovi ke znovuzvolení. Teď však přiletěl do Davosu a neodbytný reportér se ho ptal, proč přiletěl soukromým, respektive zvláštním letadlem. „Nestrkejte do mě,“ bránil se novinář s mikrofonem, když ho odháněli. Video obletělo sociální sítě. Stejně jako záběry argentinského prezidenta Javiera Mileie, který do švýcarského konferenčního letoviska přiletěl běžnou linkou.

„Nestrkejte do mě!“ Davos: Hlavoun z USA a scéna s jeho soukromým letadlem
Foto: screen sítě X Avi Yeminiho
Popisek: John Kerry v Davosu

Johna Kerryho ve švýcarském Davosu zastavil na ulici nezávislý australský publicista Avi Yemini a jako amerického zmocněnce pro otázky klimatu, server televize Fox News Kerryho označil za „Bidenova klimatického cara“, se ho zeptal, jak velkou uhlíkovou stopu by asi tak mohl Kerry zanechat, když do Davosu neletěl běžnou linkou nýbrž speciálně připraveným letounem.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26569 lidí

„Jakou uhlíkovou stopu mají tyto události každý rok, co sem přijedete? Myslíte, že to stojí za to – prostí lidé platí za vaše zločiny?“

A od Kerryho si hned vyslechl, že jako novinář raději nemá pokládat hloupé otázky.

„To je hloupá otázka,“ odpověděl Kerry. „To nikdo netvrdí. Nevymýšlejte hloupé otázky,“ řekl na doplňující otázku, proč na jeho uhlíkové stopě nezáleží. Kerryho doprovod se postaral o to, aby australský publicista už nemohl dlouholetému politikovi položit žádné dotazy. „Nestrkejte do mě, máme svobodu tisku,“ bránil se Yemini.

Někdejší kandidát na prezidenta poznamenal už pouze tolik, že v boji proti klimatické změně odvedl kus práce.  

Yemini později v příspěvku na sociálních sítích uvedl, že Kerry „zjistil, že je obtížné ospravedlnit svou uhlíkovou stopu při každoroční účasti na Světovém ekonomickém fóru v Davosu“.

 

 

Pozici zmocněnec pro klima nechal podle Fox News Biden zřídit krátce po svém nástupu do úřadu v roce 2021, při ministerstvu zahraničí. Zmocněnec může pracovat s rozpočtem 13,9 milionu dolarů a 45 zaměstnanci. V přepočtu na české koruny jde o sumu přesahující 315 milionů.

„Kerry byl kritizován za svou uhlíkovou stopu, včetně toho, že v minulosti používal soukromé letadlo vlastněné jeho rodinou. Podle údajů o sledování, které získala společnost letů získaných Fox News Digital, v červenci 2022 provedlo letadlo Gulfstream GIV-SP vlastněné Kerryho rodinou celkem 48 cest, které trvaly více než 60 hodin a vypustily odhadem 715 886 liber neboli 325 metrických tun uhlíku v průběhu prvních 18 měsíců Bidenovy administrativy,“ uvedl server televize Fox News s tím, že Kerryho rodina už letadlo prodala a ministerstvo zahraničí USA tvrdí, že Kerry už asi rok cestuje komerčními linkami.

Opoziční republikáni nenechávají na Kerrym nit suchou.

„John Kerry je nikým nevolený byrokrat, který dělá rozhodnutí, jež mají zásadní dopad na životy Američanů, z nichž drtivá většina se bude více starat o cenu paliv pro pohon svých aut do práce než o cenu paliva při letu. Letu tryskáčem na korunovaci krále Charlese,“ poznamenal pro Fox News Digital Brian Mast, republikán z Floridy.

Podle americké zpravodajské stanice CNN skončí Kerry ve funkci někdy v průběhu jara. Jako zmocněnec pro klimatické otázky by se prý měl účastnit ještě bezpečnostní konference v Mnichově, která proběhne v únoru.

Vedle Kerryho se v Davosu objevil také nový argentinský prezident Javier Milei, který však na rozdíl od Kerryho skutečně dorazil komerční leteckou linkou a i tak vyvolal poprask. Podle agentury Reuters dal totiž na jednáních jasně najevo, že projednávané projekty jsou až příliš socialistické. Ve své domovské zemi Milei bojuje s inflací na úrovni 200 procent. Bojuje za využití radikálních reforem. Těsně po nástupu do úřadu mimo jiné zrušil řadu ministerstev. Už v předvolební kampani, kde Milei vystupoval i s motorovou pilou, aby ukázal, že je odhodlán radikálně osekat byrokracii, hrozil i uzavřením argentinské centrální banky, pokud to bude třeba.

Do Davosu si sice motorovou pilu nepřivezl, ale už během letu na Světové ekonomické fórum dal najevo, že hodlá vystupovat podobně tvrdě.

„Když se ho reportéři během letu zeptali na jeho plány v Davosu, řekl, že jeho cílem bylo ‚přinést myšlenky svobody na fórum, které je kontaminováno socialistickou Agendou 2030, která světu přinese jen utrpení‘. Milei si pořizoval selfie a videa s překvapenými pasažéry na palubě, což je odrazem jeho záliby v dramatičnosti, ale zároveň podtrhuje, jak se mu podařilo oslovit obyčejné lidi v Argentině otrávené politickým status quo,“ napsala agentura Reuters.

Jeho mluvčí Manuel Adorni v příspěvku na sociální síti X vysvětlil, že prezident cestoval komerční linkou, aby ušetřil částku, kterou vyčíslil na více než 300 000 dolarů.

„Milei cestoval s malou delegací, ve které byla jeho ministryně zahraničí Diana Mondino, šéf kabinetu Nicolás Posse, ministr hospodářství Luis Caputo a jeho sestra Karina Milei, která je šéfkou jeho prezidentské kanceláře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

hloupý novinář nechápe, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehasic , 17.01.2024 11:48:45
že demokracie není pro každého?

|  10 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …