„Nevěřím, že vám jde o blaho ČT!“ Volný zaútočil na Sommerovou. A k tomu přidal vlastní důkaz

08.09.2021 17:33

Poslanec Lubomír Volný (Volný blok) kritizuje Olgu Sommerovou (TOP 09), která na volebním výboru navrhovala odvolání Hany Lipovské z Rady České televize. Podle Volného je Lipovská jediným členem rady, který opravdu kontroluje hospodaření ČT. Proto by podle něj měla být místo toho odvolána celá rada včetně generálního ředitele Petra Dvořáka.

„Nevěřím, že vám jde o blaho ČT!“ Volný zaútočil na Sommerovou. A k tomu přidal vlastní důkaz
Foto: Hana Brožková
Popisek: Lubomír Volný

„Zásadně nesouhlasím s dvojím metrem paní poslankyně Sommerové,“ tvrdí Volný. „Žádná kandidatura ve volbách neodporuje zákonu o České televizi. To jasně konstatovala řada právníků a odborníků na mediální právo. Nikdo nezpochybňoval kandidatury jiných členů mediálních rad, například za ODS nebo SPD do Sněmovny nebo do Senátu, není proto důvod, aby z funkce členky Rady ČT odstoupila Hana Lipovská,“ má jasno lídr hnutí Volný blok, za který Lipovská kandiduje.

Podle Volného totiž Sommerové vůbec nejde o blaho České televize, jak nyní tvrdí. „Omlouvám se, paní poslankyně, ale nevěřím vám. Kdybyste skutečně chtěla bojovat za Českou televizi, neměla byste absenci v době hlasování o daňové výjimce pro veřejnoprávní média. Svou nedbalou nepřítomností jste televizi připravila minimálně o tři sta milionů korun,“ kritizuje Sommerovou Volný.

Mnohem ostřejší byl v debatě na volebním výboru poslanec Jaroslav Foldyna (SPD), který Sommerovou obvinil z toho, že celá její rodina žije z peněz ČT. „Vaše celá familie je závislá na České televizi!“ vmetl do tváře Sommerové. „Tady odsuzujete nějakou Lipovskou! Že vám není stydno! Moralisti! To je vono, že jo? Tohleto je vaše morálka!“ zuřil Foldyna. Volební výbor nakonec přesto rozhodl, že odvolání Lipovské Poslanecké sněmovně doporučí.

Podle Volného by ale měla být rozpuštěna rovnou celá Rada České televize a odvolán by měl být i generální ředitel. „Pokud vám však skutečně tolik leží na srdci osud České televize, pak nezůstávejte u odvolání radní Lipovské. Každý, komu záleží na tom, aby Česká televize za naše peníze vysílala pravdu, musí chtít odvolat celou Radu České televize. Dobře víte, že Sněmovna může radu odvolat, pokud rada opakovaně neplní své povinnosti. A hlavní povinností rady je kontrolovat hospodaření televize, kontrolovat plnění veřejné služby České televize, rozhodovat o stížnostech týkajících se generálního ředitele a odvolat generálního ředitele, pokud se neřídí zákonem,“ má jasno Volný.

Rada České televize totiž podle něj kromě Lipovské mlčky přihlížela tomu, jak televize za peníze koncesionářů ve svém vysílání lže. „Nenutila Českou televizi, aby se omlouvala za to, jak poškodila konkrétní občany, jejich rodiny, pověst i podnikání. Tolerovala generálnímu řediteli otevřené lhaní, nenutila jej, aby v souladu se zákonem zveřejňoval svoje majetkové přiznání. Odmítala razantně řešit jeho majetkové přiznání a jeho obohacování se na úkor televize. Tato rada, opět vyjma Hany Lipovské, neplnila a neplní své povinnosti,“ stojí si za svým Volný, který ohlásil, že na příští schůzi Poslanecké sněmovny bude žádat zařazení bodu odvolání Rady ČT a ředitele Dvořáka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…