„Nic vám nesebereme.“ Piráti klesají: Lidé se jich začali bát

09.06.2021 7:11

Piráti a Starostové mají problém. Část jejich voličů odradil nápad na vyšší zdaňování bytů. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ujišťuje, že koalice Pir/STAN nic podobného v plánu nemá, ale pražský Pirát Tomáš Kapler ještě v dubnu tohoto roku prosazoval vyšší daň na byty. A kdo si to nebude moct dovolit, má se podle Kaplera přestěhovat do menšího bytu.

„Nic vám nesebereme.“ Piráti klesají: Lidé se jich začali bát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Pirát Tomáš Kapler se v dubnu tohoto roku na sociální síti Twitter rozepsal o tom, kde získat více peněz do rozpočtu.

„To záleží na nastavení příslušné daně. Např. já bych byl pro velmi vysoké daně, ale každý by měl nárok na 30 metrů čtverečních zdarma, tj. čtyřčlenná rodina by mohla mít 120 metrů čtverečních bez daně (či s nízkou),“ předložil svou představu.

Zvyšování daní

Pokud by tříčlenná rodina obývala byt o rozloze 150 metrů čtverečních, musela by onu vysokou daň zaplatit z 60 metrů čtverečních. A pokud si to tato rodina nemůže dovolit, pak se má podle představ pražského Piráta přestěhovat jinam.

Anketa

Je zavedení covid pasů, bez nichž nepůjde cestovat či chodit na koncerty, příznakem totality?

74%
23%
hlasovalo: 15476 lidí

Jenže části voličů se tato představa ani trochu nelíbí a i když třeba zvažovali volbu Pirátů, nápad s vyšším zdaněním bytů je odradil. Ukazuje to průzkum agentury Kantar CZ, podle které tito nespokojení voliči přecházejí nejčastěji k pravicové koalici ODS, lidovců a TOP 09, ke koalici Spolu. Na průzkum upozornil Deník N.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš proto teď na všech frontách opakuje, že Piráti teď opravdu vyšší zdanění bytů neplánují.

„Byty chceme stavět, ne danit. Je zřejmé, že z nás mají někteří politici a kmotři strach, a proto šíří lži. 4 roky ve Sněmovně ukazujeme, že důsledně prosazujeme náš program. A to budeme dělat i nadále. Nedivím se, že to politické šíbry děsí. Pokud zvítězíme, skončí jim kšefty,“ vypálil Ivan Bartoš na twitteru.

zdanění bytů

V rozhovoru pro Deník N své stanovisko ještě rozvedl.

„Zdanění bytů či domů ani přijetí eura v žádném případě v dalším volebním období neplánujeme. S blížícími se volbami se bohužel objevuje ve veřejném prostoru řada takových lží a dezinformací o Pirátech. Proti nim se tvrdě vymezujeme,“ pravil kandidát na premiéra.

Pirátská strana ve svém programu zmiňuje vyšší zdanění komerčních nemovitostí a skrze tento bod na Piráty útočí jak šéf hnutí ANO Andrej Babiš, tak koalice Spolu, ale také SPD Tomia Okamury.

A podle všeho to zabírá, zatímco podpora Pirátů o pár procentních bodů poklesla, koalice ODS, lidovců a TOP 09 posílila. Pirátům ale teď pomáhá stabilní podpora, které se těší Starostové a nezávislí. Ta se pohybuje okolo 11 procent. Celou koalici by teď volilo asi 26 procent lidí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…