„Nikdo si nemůže být jist“. Stanjura promluvil o zvyšování daní

02.07.2022 8:52

„Nejsou žádné limity a žádný sektor z té debaty vyjmut není. Nikdo si nemůže být jist.“ Ministr financí Zbyněk Stanjura promluvil o možném zvyšování daní. Může k němu dojít i navzdory tomu, co sliboval Petr Fiala (ODS) s koalicí SPOLU ještě před volbami.

„Nikdo si nemůže být jist“. Stanjura promluvil o zvyšování daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Před volbami ujišťoval Petr Fiala (ODS) jako lídr koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09, že nebude zvyšovat daně. Jenže po volbách přišla ruská válka na Ukrajině, s ní spojení energetická i ekonomická krize provázená vysokou inflací, a najednou je všechno jinak. Vláda vedená Petrem Fialou uvažuje o zavedení speciálních daní pro různé sektory.

„Nejsou žádné limity a žádný sektor z té debaty vyjmut není. Nikdo si nemůže být jist,“ řekl SZ Byznys ministr Zbyněk Stanjura (ODS).

Zvláštní zdanění by se mohlo dotknout sektorů, které ve spojitosti se stávající krizí dosahují neočekávaných zisků. České vládě může být inspirací např. britský model konzervativní vlády Borise Johnsona, ve kterém se zvláštní daň týká energetických společností.

„Například si zjistíte průměrnou ziskovost odvětví za 3 až 4 roky a podíváte se, jestli díky vnějším okolnostem prudce nevzrostla,“ popsal svou představu ministr financí.

Mimořádných zisků dosáhla např. společnost ČEZ. Meziročně teď její zisk vzrostl o 81 %.

Ekonom Vladimír Pikora však v této souvislosti poznamenal,. že tady stát vůbec nemusí sahat k zavádění mimořádných daní, jak by to udělala levicová vláda, když o sobě ODS tvrdí, že je pravicovou stranou, Podle Pikory by úplně stačilo stáhnout si z polostátního ČEZu mimořádnou dividendu

Piráti přišli s návrhem uvalit na energetický sektor mimořádnou daň 25 %, která by byla v platnosti po dobu dvou až tří let. Podle Stanjury se o těchto věcech dá ještě vést debata, i když je třeba jednat co nejrychleji, aby společnosti nestihly optimalizovat své zisky, ale konkrétně pirátský návrh je podle ministra  prakticky neproveditelný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…