Noviny: ČSSD obchází strašidlo puče proti Sobotkovi

08.08.2016 7:41

V sociální demokracii se opět skloňuje slovo puč. Ten poslední před třemi lety byl neúspěšný – pokusil se o něj jihomoravský hejtman Michal Hašek spolu s dalšími straníky po sněmovních volbách. Ustojí nyní předseda ČSSD Bohuslav Sobotka situaci po krajských a senátních volbách? Píší o tom Lidové noviny.

 Noviny: ČSSD obchází strašidlo puče proti Sobotkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Podle deníku totiž někteří straníci nejsou spokojeni se Sobotkovým vedením strany. Uvedli to prý tři na sobě nezávislí vlivní sociální demokraté. Hlavním argumentem je prý to, že strana v době ekonomického růstu a poměrně populární vlády zaostává v průzkumech veřejného mínění za hnutím ANO Andreje Babiše. A to například podle měření agentury TNS Aisa a STEM až o deset procent. 

Nyní je pro stranu důležité udržet pozice v krajských volbách. Bude to však zcela jistě náročné, strana má totiž nyní 11 hejtmanů a ve dvou zbylých krajích je součástí krajské vlády. Sobotka se netají tím, že by chtěl alespoň sedm hejtmanských křesel. 

„Když získáme pět krajů a nadto udržíme čtyři až pět koalic, nic závažného by se na následném sjezdu stát nemělo. Pokud vyhrajeme méně krajů a ztratíme kolem pěti šesti krajských koalic, na sjezdu se může vzedmout vlna nespokojených delegátů,“ uvedl jeden ze zdrojů blízký vedení pražské ČSSD. Sjezd se má uskutečnit na jaře, minule dorazilo sedm set delegátů. 

V případě, že by dorazila třetina nespokojených straníků, po neúspěchu v krajských volbách by to prý mohlo již představovat hybnou sílu. Otázkou však je, kdo by se postavil do čela strany. Michal Hašek je podle Lidových novin nyní téměř politicky bezvýznamný a druhý muž, jenž by si odstavení Sobotky přál, sedí na Hradě. Řeč je o Miloši Zemanovi, který proti předsedovi sociální demokracie dlouhodobě brojí. Nejideálnějším kandidátem by tak zřejmě byl ministr vnitra Milan Chovanec, který byl před třemi lety jedním z lánských pučistů. Pak však utajenou schůzku přiznal. 

„Když v červnu propukla vládní krize způsobená kontroverzní reorganizací policie, její kritik a šéf hnutí ANO Andrej Babiš za Zemanem přijel pro pomoc ve svém tažení proti koaliční ČSSD, která policejní reformu podporovala. Místo podpory se mu však podle informací LN dostalo doporučení, aby ve vládě zůstal a v rámci ČSSD se spojil s Chovancem. Cíl zřejmý: skrze kritiku privatizace společnosti OKD a magnáta Zdeňka Bakaly ‚sundat‘ společnými silami Sobotku,“ poznamenávají Lidové noviny. Zároveň si však všímají trhlin, které tento plán má. Babiš s Chovancem se příliš nesnesou a navíc existují vazby Chovance a Sobotky na vlivné známé. 

„Mezi nejbližší přátele předsedy strany patří jeden z nejvlivnějších tuzemských advokátů Radek Pokorný. Jeho důležitým spojencem je spolumajitel mocné poradenské společnosti Bison & Rose Miloš Růžička, který zase udržuje blízký vztah s ministrem Chovancem. Již několik měsíců lze narazit na spekulace, že tento mocenský ‚čtyřlístek‘ se rozpadá a že ministr vnitra zaútočí na svého předsedu. Je to však spíše ‚přání otcem myšlenky‘, respektive Hradu a jeho spojenců,“ uzavírají Lidové noviny. Podle nich by totiž rozpady vazeb mezi Sobotkou a Chovancem, respektive Pokorným a Růžičkou, mohly být devastující pro celou ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…