„O Kyjev jsme nestáli.“ Ruská „blesková“ invaze vstupuje do druhého měsíce

26.03.2022 22:17

Na veřejnost prosakují informace, že Rusové původně věřili, že celou Ukrajinu obsadí za pár dní. Pravděpodobně s tím počítal i ruský prezident Vladimir Putin, když 24. února vydal povel k zahájení války proti Ukrajině. Jenže válka trvá již více než měsíc a Rusové zatím z velkých měst dobyli jen Cherson na jihu. Stále jim odolává Charkov na východě, i Kyjev. A teď ruské velení přichází s tvrzením, že o obsazení Kyjeva vlastně nikdy nestáli.

„O Kyjev jsme nestáli.“ Ruská „blesková“ invaze vstupuje do druhého měsíce
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Nejvyšší ruští vojenští představitelé v pátek uvedli, že operace na Ukrajině vstoupila do nové fáze zaměřené teď na „úplné osvobození“ východní oblasti Donbasu a tvrdí, že ruský útok na města jako Kyjev byl součástí strategie k rozptýlení ukrajinských sil. Na jejich slova upozornil americký zpravodajský server Axios.

Z americké administrativy zaznívá, že Rusové už plně nekontrolují ani město Cherson, jediné velké ukrajinské město na jihu země, které okupanti obsadili.

„Je jasné, že přecenili svou schopnost dobýt Kyjev. Upřímně řečeno, přecenili svou schopnost obsadit jakékoli centrum populace,“ poznamenal na adresu ruské armády americký úředník.

Ruské armádní špičky teď tvrdí, že cílem „speciální vojenské operace“ na Ukrajině, jak v Rusku důsledně nazývají svou agresi vůči Ukrajině, aby se vyhnuli slovu válka, vždy bylo obsadit Donbas a získat tak území, které si nárokují ukrajinští separatisté na východě země. Podle serveru Axios by navíc Putin mohl vydávat ovládnutí Donbasu za válečný úspěch, o který mu přece vždy šlo.

24. února však ještě říkal něco jiného. Že hodlá usilovat o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny.

Ale Rusové se dál snaží obsadit jih Ukrajiny, aby získali pozemní koridor na Krym. V rámci snahy okupovat jih Ukrajiny proto ruské síly pokračují v devastaci Mariupolu, který podle ukrajinských uprchlíků ruští vojáci dokázali proměnit v peklo na zemi. S pomocí svých bomb a dělostřeleckých granátů, které v Mariupolu dopadají i na hlavy žen a dětí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…