O ministryni Válkové: Prý to vypadá, že...

19.06.2014 14:40

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Ministryně spravedlnosti Helena Válková si podle mediálního odborníka Radima Hrehy počíná neobratně a její vystupování budí dojem, že nemá žádné PR poradenství, což se projevuje na stylu „co na srdci, to na jazyku". Sociolog Oldřich Zajíc se ale nedomnívá, že opakující se rozruch kolem ministryně za hnutí ANO nějak ublíží jeho předsedovi Andreji Babišovi, protože veřejnost do něj vkládá očekávání především při řešení ekonomických problémů a přístupu k občanům.

 O ministryni Válkové: Prý to vypadá, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

Za necelých pět měsíců ve vládě se ministryně spravedlnosti Helena Válková už několikrát postarala o to, aby její kroky probírala média, aby se o nich řečnilo v Poslanecké sněmovně a aby k nim zaujímal stanovisko jak premiér Bohuslav Sobotka, tak Andrej Babiš coby předseda hnutí ANO, které profesorku do čela rezortu nominovalo. První velké pozdvižení přinesla slova ministryně v březnovém rozhovoru pro server Echo24.cz, kde uvedla, že se Čechům za protektorátu „zas tolik nedělo“.

Zadělala tak na problémy i Andreji Babišovi, který při její obhajobě označil rozhovor za tendenční a provokativní, ale navíc podotkl, že doufá, že investor tohoto nového média má dostatečně velké majetkové přiznání, aby náklady na chod deníku prokázal. Později se za svá slova, která se od ministra financí dala vykládat jako hrozba finanční kontrolou, omluvil. Začátkem dubna odvolala Helena Válková generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala, což byl další její krok, který rozbouřil Poslaneckou sněmovnu.

Ministryně Válková vystupuje on-line, co na srdci, to na jazyku

Následovaly konflikty ministryně spravedlnosti s nejbližšími podřízenými, které řešil jak předseda hnutí ANO Andrej Babiš, tak i premiér Bohuslav Sobotka. Zatímco první náměstkyně Hana Marvanová na funkci sama rezignovala, náměstka pro vězeňství Pavla Šterna kvůli událostem kolem tendru na vězeňské náramky Helena Válková sama odvolala. Hnutí ANO se za svoji ministryni pevně postavilo, nicméně předseda vlády Bohuslav Sobotka šéfce spravedlnosti při dalším vážném problému pohrozil odvoláním.

Dosavadní kroky a vystupování ministryně spravedlnosti ve sdělovacích prostředcích nepovažuje za šťastné ani mediální odborník Radim Hreha. „Jak si paní ministryně Válková počíná? Jedním slovem neobratně. Počíná si opravdu neobratně a její vystupování působí dojmem, že nemá žádné PR poradenství, že vystupuje – řekl bych – on-line. To znamená - co na srdci, to na jazyku. Ale my pořád ještě žijeme v době, kdy si to nemůžeme dovolit,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Radim Hreha.

Stropnický se odstřihl od svého výroku z doby, kdy ještě nebyl v politice

Bývalý ředitel Slovenské televize a také před lety zvolený generální ředitel ČTK, jemuž ale bylo zákulisními tahy znemožněno se této funkce ujmout, nepovažuje Helenu Válkovou za špatnou ministryni. „Ale těmi neobratnými vyjádřeními si u veřejnosti škodí. Myslím si, že je odbornice a dělá na mě dojem, že není nijak propojena s nějakými zájmovými skupinami. Ale evidentně je mediálně značně neobratná,“ konstatuje mediální analytik Radim Hreha.

Ve středečních Událostech, komentářích ČT24 svou kolegyni hájil ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. Moderátor mu v souvislosti s odvolaným náměstkem Pavlem Šternem připomněl výrok „Nevěřte těm, kteří volají po očistě a fungujícím státu a zároveň pod infantilními záminkami odmítají chránit ty, kteří mají odvahu na nepravosti upozornit“, který pronesl právě Martin Stropnický ještě před loňskými volbami. „To jsem ještě nebyl v politice,“ zareagoval ministr obrany.

Ministryně někomu šlápla na kuří oko, ale vládní kolega netuší komu

„Ta jeho slova jenom přesně potvrzují to, co jsem řekl před chvílí, jen je to v jiné tónině. Evidentně si ti lidé, v tomhle konkrétním případě ministryně spravedlnosti, neuvědomují, že jsou momentálně v politice. Tudíž pořád vystupují tak, jak kdysi vystupoval pan Stropnický, když ještě v politice nebyl,“ konstatuje se smíchem Radim Hreha.

Martin Stropnický upozornil na skutečnost, že Helena Válková nepřišla na „žádnou rozkvetlou loučku“, protože před ní byla životnost ministrů spravedlnosti krátká. A okořenil to vzpomínkou na Jiřího Pospíšila, který jednoho rána přišel nic zlého netuše do práce, kde na něj už čekalo auto, aby ho odvezlo na Hrad k podání demise z funkce ministra spravedlnosti. „Někomu asi šlápla na kuří oko a já nemám nástroj, jak zjistit komu. Já nejsem detektiv, byť to ještě někdy reprízují,“ připomněl Martin Stropnický svou roli v seriálu televize Nova „Kriminálka Anděl“.

Hnutí ANO i jeho předseda stále ještě vyvolávají ve společnosti očekávání

„To, že ministr obrany připomněl svou hereckou dráhu, mu nijak neuškodí, veřejnost přijímá tyhle věci podle osobních sympatií či antipatií k určité tváři. Kdo ho měl rád jako herce, tak tomu ta poznámka nevadí. Ale při obhajobě ministryně Válkové pan Stropnický hájil základní princip, že podřízený by měl jednoznačně komunikovat se šéfem, ať je to v politice nebo jakékoli manažerské pozici. A pokud ne, tak by se rozhodně neměl snažit svého šéfa nějak mediálně napadat. To je princip, který se u nás vůbec nerespektuje, a tak je logické, že to teď má tolik různých pohledů a celý tento princip je tolik medializován a je z toho taková aféra,“ vysvětluje Radim Hreha.

Dění kolem ministryně spravedlnosti by zatím nemělo mít podle sociologa Oldřicha Zajíce dopad na popularitu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. „Politika obecně je o mnohých rozhodnutích a o vyvolávání různých emocí, ať už pozitivních, nebo negativních. Z dlouhodobějšího hlediska pan Babiš a hnutí ANO nemohou počítat s nějakým vysloveně pevným elektorátem, ale s podporou voličů, kteří jej volili a stále s ním sympatizují z důvodu nějakého očekávání,“ říká pro ParlamentníListy.cz Oldřich Zajíc, ředitel agentury SANEP.

Víc než kauzy Válkové ovlivní pohled na Babiše řešení ekonomických problémů

To očekávání podle něj může mít u části voličů charakter různých projevů, pocitů i ve vztahu k ministryni spravedlnosti Heleně Válkové. „Ale nemyslím si, že by se z toho v danou chvíli daly dělat nějaké zásadní závěry, že by kvůli mediálnímu dění kolem paní ministryně byl zaznamenán nějaký větší odliv příznivců od hnutí ANO nebo pana Babiše. O tom si myslím, že je předčasné spekulovat,“ míní Oldřich Zajíc.

Podle sociologa se očekávání odehrávají obecně v roli celkového přístupu k politice, k řešení určitých ekonomických problémů a v přístupu k občanům. „A v této záležitosti bude hodnocení voličů ve vztahu k panu Babišovi vycházet spíše z toho, jak bude z dlouhodobého hlediska tento problém řešit, jestli nějakým způsobem zasáhne a jestli bude stát za paní ministryní. Protože jsem zatím nezaznamenal, že by mělo dojít k nějakému fatálnímu selhání ministerstva nebo přímo paní Válkové, tak si nemyslím, že by se z toho mělo v tuto chvíli dělat něco kauzálního a činit nějaké kauzální závěry,“ uzavírá sociolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…