O muži, který chtěl k islamistům, budou u soudu vypovídat znalci

09.02.2017 6:20

Výslechy znalců z oborů psychologie, psychiatrie a výpočetní techniky bude dnes u Krajského soudu v Plzni pokračovat hlavní líčení s dvaadvacetiletým Janem Silovským ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku. Muž čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku, za to, že se podle státního zástupce chtěl loni přidat v Sýrii k teroristické organizaci Islámský stát. Soud trvá do pátku 10. února, kdy by mohl i padnout rozsudek.

 O muži, který chtěl k islamistům, budou u soudu vypovídat znalci
Foto: Youtube.com
Popisek: Vlajka Islámského státu

Silovskému hrozí za žalovaný skutek 12 až 20 let, případně výjimečný trest, který zahrnuje i doživotní vězení. Soudce ale nevyloučil zpřísnění kvalifikace na přípravu zločinu teroru, kde hrozí rovněž až doživotní vězení, avšak nejnižší sazba začíná na 15 letech.

První den soud vyslechl Silovského a jeho matku. Obžalovaný řekl, že v Česku konvertoval k islámu. O tom, že se považuje za muslima, ale nikdo, včetně jeho matky, nevěděl. Silovský neznal ani jiné muslimy a nikdy nebyl v mešitě. Do Sýrie k Islámskému státu chtěl prý ne proto, aby zabíjel, ale aby tam byl zabit. Netušil, jak přesně se k islamistům dostane. Až na jednu střelbu ze vzduchovky neměl žádné zkušenosti se zbraněmi.

Podle obžaloby na internetu vyhledával informace o Islámském státu. Loni 1. února pak přes internet objednal a zaplatil letenku z Prahy do Istanbulu a pak dál vnitrostátní linkou do Gaziantepu poblíž syrských hranic. Objednal si tam také auto, se kterým hodlal odjet do syrského města Džarábulus, kde se chtěl připojit k IS. O pár dní později skutečně z Prahy odcestoval, dostal se ale jen na istanbulské letiště. Tam ho zadrželi a vyslýchali turečtí policisté a poslali ho zpět do České republiky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…