„Občanská válka na Ukrajině“. Kobza vytočil Lipavského ke křiku

30.04.2023 13:20 | On-line

V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News se střetli ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a poslanec Jiří Kobza (SPD). Kobza v souvislosti s válkou na Ukrajině podotkl, že „je pořád lepší být živý, než mrtvý“. Lipavský se toho chopil a rozjel se. Kobza poté poukázal na slabiny protiruských sankcí. Lipavský oponoval, že sankce fungují. V jednu chvíli se Lipavský rozčílil. Když Kobza řekl, že na Ukrajině probíhá občanská válka. „Já se omlouvám, ale to je sprostá lež,“ vybuchl Lipavský.

„Občanská válka na Ukrajině“. Kobza vytočil Lipavského ke křiku
Foto: Screen CNN Prima NEWS
Popisek: Jan Lipavský v Partii

Moderátorka Terezie Tománková hned v úvodu debaty připomněla, že prezident Petr Pavel ukončil návštěvu Ukrajiny a vyzval Západ, aby v tom Ukrajince nenechal. „Pokud naše pomoc začne slábnout, tak v tom zůstanou sami. Ale je i v našem zájmu, aby uspěli,“ zdůraznil během návštěvy Pavel s tím, že Ukrajinci dnes bojují za hodnoty, které jsou důležité i pro nás.

Přímo v Kyjevě Pavel zmínil, že jde o vstup Ukrajiny do EU, byť jedním dechem dodal, že to bude proces na několik let.

arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

  • BPP
  • Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • prezident České republiky

Lipavský podotkl, že potkávání se politiků osobně pomáhá spolupráci obou zemí.

Kobza uznal, že válka je zmar, což řekl i prezident, a upozornil, že je tedy třeba válečný konflikt co nejdříve ukončit. „Je pořád lepší být živý, než mrtvý,“ podotkl Kobza s tím, že nastolení míru, v němž nastane konec zabíjení, je žádoucí.

A toho se chopil Lipavský. „Když vidíme, jak se chová Rusko na okupované Ukrajině, tak nastoupily ruské čistky, nastoupily tajné služby se seznamy nepohodlných osob. A proti tomuto dnes nastupují Ukrajinci se zbraní v ruce, aby se toto nedělo. Aby už nikdo nezabíjel jejich ženy a děti. Proto Ukrajinci musí osvobodit své území, aby toto už nikdo nedělal. Proto podporuji desetibodový mírový plán prezidenta Zelenského,“ prohlásil Lipavský.

Podle ministra je třeba také pečlivě sledovat počínání Číny, která říká, že je třeba zachovat Ukrajinu v těch hranicích, které jsou mezinárodně uznány. Na druhé straně bychom měli pečlivě sledovat sbližování Ruska a Číny. Mezinárodní společenství dává podle Lipavského na srozuměnou, aby se při této aktivitě měla na pozoru.

Kobza má za to, že role Číny může napomoci tomu, aby si Rusko a Ukrajina sedly k jednacímu stolu. „Po prohlášení Merkelové a Hollanda, že Minské dohody byly bouda na Rusko, těžko najdete partnera, kterému by Rusové při jednání uvěřili. Tímto partnerem může být Čína,“ poznamenal Kobza. A připomenul, že ke sbližování Ruska a Číny přispívají i západní sankce, na což bychom podle Kobzy neměli zapomínat.

Lipavský nabídl odlišný pohled. „Sankce fungují. Čína pečlivě sleduje naši sankční politiku a odrazuje ji to od dalšího sbližování se s Ruskem,“ pravil Lipavský.

Došlo i na vstup Ukrajiny do EU. Kobza prohlásil, že Ukrajina nemůže do EU vstoupit dřív, než skončí občanská válka, která na jejím území probíhá. A tady Lipavský vybuchl: „Já se omlouvám, ale to je sprostá lež,“ vyjádřil se Lipavský.

Kobza trval na tom, že na Ukrajině probíhá občanská válka, a to od roku 2014. Lipavský na to konto upozornil, že samozvané republiky Doněcku a Luhansku fungují jen s velkou podporu Ruska v zádech a že nebýt Ruska, tak že by se tyto samozvané republiky provolané separatisty neudržely.

Máte pro to důkazy?

Došlo i na téma ukrajinského obilí.

Kobza zdůraznil, že SPD nadále podporuje zákaz dovozu zdraví škodlivého ukrajinského obilí do Česka. Trval přitom na tom, že ukrajinské obilí může být pro zdraví lidí nebezpečné. Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) dosud nejsou vyhodnoceny. „Paní Tománková, to se dá udělat různě. K tomu škodlivému obilí lze přimíchat obilí, které je v pořádku, a snížit tak hladinu pesticidů pod nebezpečnou úroveň,“ spekuloval před kamerami Kobza.

Lipavský dal naproti tomu najevo, že českým kontrolám věří a podotkl, že Kobza pro svá tvrzení nepředložil žádné důkazy.

Poslanec SPD upozornil, že pokud v Maďarsku a v Polsku zjistili, že s ukrajinským obilím mohou být problémy, pak je podle něj otázka, proč toto nezjistila i česká inspekce.

„Já raději dělám politiku na základě faktů než na základě domněnek,“ ohradil se proti Kobzovým „spekulacím“ Lipavský.

Poslanec SPD však trval na tom, že ukrajinské obilí může být nebezpečné, a to i pro české zemědělce. „Jde o zdraví, o obchod i o naše zemědělce. Když se sem doveze levné obilí z Ukrajiny, tak tady se zhroutí trh,“ řekl Kobza.

Došlo i na chystanou smlouvu mezi USA a Českem o prohloubení obranné spolupráce. Podle Kobzy tuto smlouvu nepotřebujeme, zatímco podle Lipavského nám tato smlouva pomůže v nejistých časech, kdy světová bezpečnost oslabila poté, co Rusko napadlo Ukrajinu. Kobza na to konto zopakoval, že tuto smlouvu nepotřebujeme a že SPD ji při hlasování v parlamentu nepodpoří.

O Číně, o olympijských hrách, o (ne)účasti sportovců

V druhé polovině diskuse přehodila Terezie Tománková debatní výhybku k Číně.

Lipavský konstatoval, že Čína je nastupující velmoc a že Evropa a USA by tady ve vztahu k Číně měly spolupracovat, o čemž hodlá Lipavský mluvit i přímo ve Washingtonu, kam se chystá vyjet na zahraniční cestu.

Podle Kobzy je třeba hledat cesty, jak snížit napětí mezi Čínou a USA, a že Evropa může napomoci tomu, aby se toto napětí snížilo.

Nakonec Terezie Tománková zmínila i letní olympiádu v Paříži v roce 2024.

Český olympijský výbor vydal stanovisko, že Rusové a Bělorusové nemají jako váleční agresoři na olympiádě co dělat. Lipavský dal najevo, že s tímto názorem souzní. Kobza se naopak postavil proti tomu a uvedl, že olympiáda je hlavně o sportu a pokud bude na olympiádě méně sportovců, nebudou tyto olympijské hry ani tolik zajímavé.

Lipavský na to konto připomněl, že Rusové během agrese zavraždili i stovky ukrajinských sportovců, kteří se už nemohou velkého sportovního svátku účastnit. Debatu Lipavský uzavřel prohlášením, že není správné podporovat ruský imperialismus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lipavský má pravdu, že protiruské sankce fungují, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserutin , 30.04.2023 13:40:17
až na to, že fungují jinak, než jejich vyhlašovatelé zamýšleli.

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…