„Občanská válka v Evropě.“ Musk po útoku na Izrael. Jde po něm hlavoun EU

11.10.2023 12:20

Evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton si v úterý dopisoval se šéfem sociální sítě X Elonem Muskem. Hrozil mu, že jestli nebude spolupracovat s evropskými vyšetřovacími orgány a mazat „nelegální obsah“, evropské orgány si na něj posvítí. Miliardář mu odpověděl po svém. A navíc vyjádřil názor, že kontinent, jemuž pan Breton komisařuje, stejně směřuje k občanské válce.

„Občanská válka v Evropě.“ Musk po útoku na Izrael. Jde po něm hlavoun EU
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Francouzský eurokomisař Thierry Breton, řešící v komisi Ursuly von der Leyenové agendu vnitřního obchodu, si do svého portfolia bere i digitální sítě. Proto nyní, po teroristických útocích na Izrael, právě tento komisař napsal dopis šéfovi sociálně sítě X Elonu Muskovi.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí

„Máme informace, že po teroristických útocích na Izrael je vaše síť využívána k rozsévání dezinformací a nelegálního obsahu po Evropské unii,“ začal své psaní.

„Dovolte mi připomenout, že náš zákon o digitálních službách ukládá velmi přesně vymezené povinnosti pro moderování obsahu na sociálních sítích,“ pokračoval komisař.

Stěžoval si, že na bývalém twitteru se šíří ve spojení s informacemi z Izraele obrázky z nesouvisejících konfliktů či dokonce záběry z videoher.

„Vzhledem k naléhavosti situace očekávám, že budete v kontaktu s Europolem a dalšími příslušnými orgány a bude zajištěno, že na jejich žádosti budete rychle reagovat,“ vyzval komisař.

„Vyzývám vás, abyste zajistil rychlou, přesnou a úplnou odpověď na tento požadavek do 24 hodin. Vaše odpověď bude zahrnuta do hodnocení vašeho souladu se zákonem o digitálně službě,“ rozloučil se.

 

 

Dopis zveřejnil na svém účtu na síti X. Tam se také o necelé dvě hodiny později objevila odpověď na dopis od Elona Muska.

Reakce přišla až poté, co provozovatel sítě X vyzval všechny uživatele, aby ctili zásadu, že síť X má informovat, nikoliv šířit nesmysly, a popsal jim, jaké nástroje sociální síť sama používá na odhalování falešného obsahu.

Pak odepsal na bruselské komisařství vnitřního obchodu:

„Naší politikou je otevřenost a transparentnost, což je přístup, který, pokud vím, EU podporuje,“ napsal Bretonovi a vyzval jej, ať mu takto veřejně ukážou konkrétní příklady, kdy došlo k porušení pravidel, ať se s hodnocením může seznámit i veřejnost. Za to panu komisaři, v jeho rodné francouzštině, pěkně poděkoval.

Místo příkladů mu o další dvě hodiny později přišel další tweet komisaře Bretona, navazující na tón dopisu. „Vy si jste dobře vědom reportů, které vám uživatelé, a rovněž úřady, zasílají ohledně falešného obsahu a glorifikace násilí na vaší síti,“ napsal podnikateli.

„Je na vás, abyste ukázal vedle slov také činy,“ dodal.

„Můj tým je vám stále k dispozici, aby vám pomohl s dodržováním zákona o digitálních službách. Ten budeme i nadále přísně vymáhat,“ ujistil.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

Občanská válka v Evropě. Neodvratně

Obviňovat Elona Muska z nezájmu o evropské dění po sobotních útocích na Izrael ale úplně nejde. Miliardář se pustil do debaty o budoucnosti Evropy, kterou nevidí nijak optimisticky.

Zapojil se do debaty pod příspěvkem britského satirika a komentátora ruského původu Konstantina Kisina, který dal za pravdu názorům, že Evropa páchá sebevraždu.

„Když vidíte tisíce lidí, kteří oslavují znásilňování a vraždění páchané zakázanou teroristickou organizací, když vidíte, jak policie ve velkých evropských městech jen stojí a přihlíží, víte, že je to špatně.“

A dodává, že s „importem“ tisíců dalších podobně smýšlejících lidí se situace dál zhoršuje.

„Odmítáme rozumnou migrační politiku, která by otevřela dveře lidem s blízkými kulturními hodnotami. Místo toho jsme otevřeli hranici každému, kdo je ochoten nastoupit na loď a démonizovali jsme každého politika, který se tomu postavil,“ napsal a Elona Muska tím evidentně zaujal.

Jeho reakce byla stručná a lapidární: „Jestli budou současné trendy pokračovat, je v Evropě neodvratná občanská válka.“

 

 

Tomu ale satirik moc nevěří: „Válka znamená, že kromě útočníků musíte mít taky obránce. Podle současného vývoje moc nevěřím, že něco takového nastane,“ dodal.

Není to rozhodně Muskova první glosa k tématu současných společenských bojů a tenzí. Minulý týden zase na síti X poznamenal, že „dnešní souboj není mezi levicí a pravicí. Je mezi zastánci lidskosti a zastánci vyhynutí. V anglickém originále proti slovu humanist použil slovo „extinctionist“, odkazující ke hnutí Extinction Rebellion, ale současně v překladu znamená „zastánci vyhynutí“.

Když v sobotu 7. 10. došlo k útoku na Izrael, Musk tweetoval: „Je mi líto, co se děje v Izraeli. Doufám, že tam jednou zavládne mír.“

Pak tamtéž položil řečnickou otázku: Co může porazit nenávist?

 

 

Diskutující nechal nad tímto tématem rozjímat a diskutovat až do neděle.

A pak odpověděl: „Buďte silnější než ti, kteří vás nenávidí. Pak vás nebudou moci zničit. A pak byste jim měli odpustit,“ uzavřel miliardář Musk.

A o dalších pár hodin později se na jeho síti objevilo: „Kdo začne nenávidět, ten prohrál.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

***, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseslušná občanka , 11.10.2023 17:22:37
Co evropský politik, to hlupák. To je neuvěřitelné.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …