„Odhalení“ Nerudové před volbami na Hrad? Hádka se Skopečkem vygradovala

17.07.2022 9:05

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, která chce kandidovat na českou prezidentku, se obula do ekonoma a poslance ODS Jana Skopečka. Vadí jí jeho hájení zrušení superhrubé mzdy, díky kterému si lidé v Česku polepšili o tisíce korun měsíčně. Podle Nerudové krok pomohl jen vysokopříjmovým. „Lež,“ brání se Skopeček. Nerudová se podle něj před volbami „odhalila“.

„Odhalení“ Nerudové před volbami na Hrad? Hádka se Skopečkem vygradovala
Foto: Archiv Danuše Nerudové
Popisek: Danuše Nerudová, bývalá rektorka Mendelovy univerzity

Anketa

Líbí se vám výstava zničené techniky Ozbrojených sil Ruské federace na pražské Letné?

4%
96%
hlasovalo: 25313 lidí
Díky zrušení superhrubé mzdy a zvýšení daňové slevy na poplatníka však lidé na přelomu let 2020 a 2021 zaznamenali docela podstatné úpory v rodinném rozpočtu. I lidé pobírající hrubou měsíční mzdu nad třicet tisíc korun získali do svého rozpočtu náhle po odečtu daní o téměř dva tisíce navíc měsíčně. Za rok tak většina Čechů uspořila desetitisíce. Ti, jejichž mzda dosahovala výše mediánu (nad 31 tisíc korun), ušetřili až téměř 22 tisíc ročně oproti roku 2020, kdy jim byly z mezd strhávány daně na základě superhrubé mzdy.
 
Superhrubá mzda byla tvořena hrubou mzdou a odvody sociálního (24,8 % hrubé mzdy) a zdravotního pojištění (9 % hrubé mzdy) zaměstnavatelem za zaměstnance. 
 
Přestože tak lidé díky kroku získali tisíce korun ročně z výplaty navíc, dle Nerudové by se středně příjmoví Češi bez těchto peněz obešli. Pro lidi pobírající průměrnou mzdu několik tisíc ročně navíc zřejmě podle kandidátky na prezidentku nic neznamenají – tvrdí totiž, že „zrušení superhrubé mzdy pomohlo jen vysokopříjmovým“.
 
 
„Liberální ekonom by měl předně říkat lidem pravdu. Zrušení superhrubé mzdy pomohlo jen vysokopříjmovým,“ pustila se do poslance Skopečka, jenž dal jasně najevo, že bude vždy proti tomu, aby stát bral lidem a firmám z kapes více peněz, „které poté necháme státní moloch přerozdělovat“. 
 
„Je dobře, že se superhrubá mzda zrušila. Deficit se musí řešit především snížením výdajů,“ vyjádřil se, což Nerudová neunesla. 
 
Bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně a ekonomka se ohání růstem deficitu, který krok také prohloubil. „Deficit na rok 2023 je 289 mld. Letošní výdaje jsou 1893,2 mld. 80 % z nich je mandatorních a nedají se škrtat. Jaké výdaje byste tedy krátil? Školství, dopravu a sport?“ ptala se.
 
Skopeček jí však oponoval. „Nemáte pravdu a opakujete socialistickou a falešnou kritiku zrušení superhrubé mzdy,“ vpálil prezidentské kandidátce.
 
 
Podle poslance ODS je lží, že by zrušení superhrubé mzdy pomohlo pouze vysokopříjmovým skupinám. „Na druhou stranu oceňuji, že hrajete otevřeně a jako kandidátka na prezidentku jste se přihlásila k levicovému programu vysokých daní,“ zpražil zájemkyni o Hrad. 
K ohánění se Nerudové výdaji státu dodal doporučení, aby se kandidátka o Hrad raději zaměřila na to, kolik stát dává například do zbytečných agend či kolik má státních zaměstnanců. „Co se týče výdajů, píšu a hovořím dlouhodobě o tom, že bez systémových změn systémů citlivých na demografický trend (zejména penzijního a zdravotního) nelze veřejné finance uzdravit. Ale i v počtu státních zaměstnanců, zbytečných agend a provozních výdajů je pro úspory prostor,“ popsal, kde by se ještě dalo bez problémů ušetřit spoustu peněz. 
 
Doplnil však, že „není populista“ a přiznává, že „i sport, školství a další sféry veřejného sektoru nemohou žít odděleně a nezávisle na tom, jak se daří ekonomice a v jakém stavu jsou veřejné finance…“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…