Okamura odhalil plány, varoval Kalouska a mluvil o "hovadství" v ČT

13.08.2013 12:48

ROZHOVOR Hnutí Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury se na plné obrátky chystá na předčasné volby. Senátor však nevěří, že se politici shodnou na jejich co nejrychlejším vypsání. Okamura pro ParlamentníListy.cz mluví tom, že Miroslavu Kalouskovi nevyjde jeho předvolební kampaň, ale i o "hovadství" některých moderátorů České televize.

 Okamura odhalil plány, varoval Kalouska a mluvil o "hovadství" v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Jak hodnotíte poslední dohady okolo předčasných voleb? Je patrné, že u mnohých politiků se původní nadšení rozleželo v hlavě… Věříte, že volby v říjnu budou?

To je opravdu ve hvězdách - spíš bych si tipnul na poslední možný termín, tj. na listopad - ochota se rozpustit ve sněmovně nikdy nebyla vysoká a teď ještě klesá.

TOP 09 už prohlašuje, že volby budou referendem o prezidentu Zemanovi a jeho krocích. Nebojíte se, že díky tomu řada voličů zapomene na sociální a ekonomické otázky, za jejichž řešení byla ve vládě TOP 09 tvrdě kritizována?

No, je to zbožné Kalouskovo přání. Myslím, že to nevyjde. Tématem těchto voleb bude politická krize - neschopnost stávajícího systému, který nejenže není funkční, ale je sám zdrojem a důvodem korupce, ekonomických a politických krizí.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

A tématem bude také samozřejmě spravedlnost a vláda práva. V momentě, kdy se tady dovoláme spravedlnosti, zpomalí se rozkrádání, a tak máme vykročeno i k řešení ekonomických problémů.

Když se ještě jednou otázkou vrátíme k hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka, jak pohlížíte na poslance Tomáše Úlehlu a Jana Floriána, kteří nehlasovali aktivně proti vládě a byli následně vyloučeni ze strany?

Tomáše Úlehlu, s kterým mám přátelský vztah, jsem přímo a veřejně před hlasováním vyzval a poprosil o to, aby podpořil mimořádné volby, aby vyslyšel hlas občanů. Jsem mu vděčný, že dal přednost vůli občanů před stranickou disciplínou.

Co vy a váš Úsvit přímé demokracie, chystáte se už na volby?

Ano, jedeme na plné obrátky. Sestavujeme kandidátky (což obnáší přes 300 jmen v celé ČR, připravujeme programové priority atd.).

Kdybyste měl vyjmenovat pět nejzásadnějších bodů, s nimiž před voliče předstoupíte, které by to byly?

Prosazujeme přímou demokracii, to znamená možnost přímo volit a také odvolávat politiky v momentě, kdy ztratí důvěru občanů. Možnost iniciovat hlasování o přijetí či zrušení zákona v referendu. Osobní hmotná a trestní odpovědnost politiků a vrcholných i nevolených činitelů (např. ministrů, soudců). Nastolení vlády práva spravedlnosti.

Od výše uvedeného se odvíjí řešení většiny problémů v naší zemi - a je jedno, jestli to je korupce, exekuce, ale také sociální otázky, finance ve zdravotnictví a další. Beze změny pravidel se totiž nedočkáme nikdy lepší hry.

Víte už, ve kterém kraji budete kandidovat vy sám?

Ve Zlínském.

Uvažujete už o dalších krajských lídrech? Jaké známé tváře nabídnete? Bude kandidovat i Pavel Kohout?

V tuhle chvíli je vše v jednání - principem nejsou známé tváře, ale spolehliví a dobří lidé. S Pavlem jsme o kandidatuře jednali, ale nemyslím, že bychom ho dokázali zlákat do politiky. Jsem vděčný už za to, že osobně pomohl se založením Úsvitu a jeho myšlenek - hlavně, co se týče našich programových priorit. Pochopitelně byl by to skvělý lídr.  Ale platí i to, že jedním z duchovních lídrů je pro nás Pavel bez ohledu na to, jestli bude kandidovat či ne.

Na závěr odbočím. Poslední dobou média řeší i odvolání moderátorky Daniely Drtinové z Událostí, komentářů. Ta však často čelila kritice, že hosty nepouštěla ke slovu a v kladených otázkách rovnou prezentovala určitý názor. Jak na to pohlížíte? Je adekvátní, aby se kvůli tomu rozpoutala taková diskuse?

Paní Drtinová je bezesporu schopná moderátorka - samozřejmě netuším důvody změn v ČT - údajně nejde o odvolání, ale programové změny, kdy paní Drtinová bude mít naopak svůj vlastní pořad.

Pokud jde o moderování debat či rozhovorů - vůbec mi nevadí, když novinář vysloví svůj názor a polemizuje s hostem  - naopak to je přece třeba. Jiná věc je, když novinář neřekne „podle mého názoru je tohle a tohle blbost“, ale rovnou řekne: tohle je blbost, tenhle člověk je takový a makový a škatulkuje jaksi automaticky, jako by to byla daná samozřejmá věc. Tzn., moc mě potěší, když ČT, veřejnoprávní televize, u všech ostatních politiků zmíní nějakou funkci a u Okamury napíše Brouk Pytlík, nebo populista.

Další věcí je, že v debatě je slušností nechat druhého říct větu, ne že moderátor skáče do řeči a v důsledku na vlastní otázku nenechá zpovídaného odpovědět v momentě, když se to moderátorovi nelíbí. To je neslušné i v normálním soukromém hovoru. To, že si na to zvykli moderátoři ČT, je hovadství.

Jak obecně nahlížíte na práci České televize? Odpovídá svému poslání média veřejné služby, kterou financují občané?

Tak to se vracíme k výše uvedenému. Chápu, že moderátoři, editoři a další vlivní v ČT mají své vlastní politické a osobní názory a preference a opět mi to vůbec nevadí. To, co mi vadí, je, že cíleně buď ignorují, nebo dehonestují jiné názory, nebo osobnosti, které jim nesednou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…