„Okno na Ukrajinu": Zrůdy, živly, Putinovo lstivé monstrum. Bratři a sestry, blíží se vítězství Ukrajiny, naše vlast cení zuby!

20.06.2014 12:29

Bývalý pilot ukrajinské armády a zakladatel Centra pro výzkum vojenství a politiky Dmitrij Tymčuk každý den publikuje shrnutí událostí v rusko-ukrajinském konfliktu. Jeho texty se objevují v anglicky psaném internetovém deníku Kyiv Post, jenž sám sebe označuje za „okno na Ukrajinu".

„Okno na Ukrajinu": Zrůdy, živly, Putinovo lstivé monstrum. Bratři a sestry, blíží se vítězství Ukrajiny, naše vlast cení zuby!
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Své komentáře začíná oslovením „bratři a sestry“ a vždy text rozděluje na dobré a špatné zprávy. Do druhé kategorie včera zařadil zprávu o tom, že „Rusko již neskrývá, že přesunuje na hranice s Ukrajinou část své armády“. Cituje v této souvislosti vyjádření ruského ministerstva obrany, které přesuny zdůvodňuje vojenským cvičením v rostovské a belgorodské oblasti. A glosuje jej následovně. „Kremlu nestačí, že uvrhl Donbas do potoků krve, navíc nás ještě chce strašit otevřenou invazí."

Ruského ministra obrany Sergeje Šojgua dále nazývá „lstivým monstrem, které je stejné jako jeho pán Putin“. Činí tak na základě prohlášení ministra, který odmítl, že by Rusko vojensky podporovalo proruské rebely v oblasti Doněcku a Luhansku. Tymčuk v této souvislosti připomíná, že vojenské konvoje byly prokazatelně spatřeny, jak překračují rusko-ukrajinské hranice.

Jako třetí a poslední špatnou zprávu uvádí Tymčuk informace o tom, že ukrajinské jednotky zasahující proti vzbouřencům na jihovýchodě Ukrajiny jsou nedostatečně vybaveny a chybí jim dokonce i munice. Tymčuk píše, že by takové věci měl okamžitě řešit ukrajinský ministr obrany. Zároveň se ale podivuje, proč tyto záležitosti neřeší také lokální autority, které mají k událostem blíže než Kyjev.

Celý text najdete ZDE.

Za dobrou zprávu považuje Tymčuk v prvé řadě skutečnost, že ukrajinská armáda a národní garda dokázaly „vyčistit oblast u města Krasny Lyman od teroristů a dostaly pod kontrolu most přes řeku Severní Doněck“. Tento počin považuje Tymčuk za zlomový okamžik v celém konfliktu. „Konečně je Slavjansk odříznutý. Po řadě malých vítězství se tu konečně rodí velký a rozhodující úspěch," komentuje s nadšením situaci Tymčuk.

Tymčuk rovněž vítá rozhodnutí ukrajinského parlamentu poslat armádě 600 milionů hřiven, které byly ušetřeny díky jednokolovým prezidentským volbám. Otázkou podle Tymčuka zůstává, jestli je bude schopen pomalý armádní aparát využít bez dalších prodlev. Tymčukově kritice však nezůstává ušetřeno ani ministerstvo obrany, které podle něho pracuje rovněž příliš pomalu a nekoordinovaně.

Za třetí dobrou zprávu ze včerejšího dne považuje Tymčuk zahájení procesu proti jednomu z uživatelů sítě Facebook, který ve svých komentářích volal po svržení ukrajinské vlády. „Sociální sítě měly být od podobných projevů vyčištěny už dávno. Pokud bude stát takovým živlům neustále ustupovat, tak se nikdy nemůžeme hnout z místa. Bezzubý stát nemůže nikdy zvítězit. Je potěšující vidět, že Ukrajina konečně začíná cenit zuby," zakončuje Tymčuk bojovně svůj komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…