„Okupanti neodcházejí, my je vyháníme“ A pak Zelenskyj poslal speciální poděkování do USA

11.11.2022 7:23 | Ze sítí

Ozbrojené síly Ukrajiny podle Zelenského pokračují v osvobozování své vlasti od ruských agresorů. Ukrajinský prezident tuto skutečnost v projevu ke svým spoluobčanům uvítal, ale jedním dechem dodal, že tento postup je vykoupen krví ukrajinských vojáků. Poté prozradil, s čím vším se musí Ukrajinci vyrovnat na osvobozených územích, co tady Rusové napáchali.

„Okupanti neodcházejí, my je vyháníme“ A pak Zelenskyj poslal speciální poděkování do USA
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Hned na úvod svého dalšího nočního projevu Zelenskyj konstatoval, že se ozbrojeným silám Ukrajiny podařilo osvobodit dalších 41 osad na jihu země. Prezident za to poděkoval ozbrojeným silám a všem, díky nimž se takto daří postupovat.

„Ale radujíce se, měli bychom si všichni nyní a vždy uvědomit, co toto hnutí znamená, měli bychom si uvědomit, že každý krok našich obranných sil je vykoupen životy našich bojovníků. Životy položenými za svobodu Ukrajinců. Všeho, co se nyní děje, bylo dosaženo měsíci urputného boje. Bylo toho dosaženo díky odvaze, bolesti a ztrátám. Není to odchod nepřítele. Jsou to Ukrajinci, kteří vyhánějí okupanty za vysokou cenu. Stejně jako na východě naší země, v Charkovské oblasti. Stejně jako dříve na severu - v Kyjevské oblasti, Sumské oblasti, Černihovské oblasti. Nyní - Mykolajivská oblast, Chersonská oblast,“ připomínal Zelenskyj.

Zdůraznil, že za armádou přichází ukrajinské úřady, technici a energetici, kteří v osvobozených obcích usnadňují návrat k normálnímu životu. Prvním krokem prý vždy bývá odminování území, které prchající ruští agresoři zamořili nebezpečnými výbušninami.

„Často jsem slyšel odhady, že vyčištění Ukrajiny od ruských min bude trvat desítky let. Tak dlouho čekat nemůžeme. To, co by jinde ve světě trvalo po skončení válečných akcí desítky let, musíme zvládnout za několik let. Především se odminovávají domy, sociální zařízení, komunikace, silnice - celý životní prostor lidí. Okupanti ale zaminovávají všechno: elektrické vedení, budovy podniků, pole, lesy. Na vrcholu zaminování Ukrajiny jsme měli 300 000 km2 nebezpečného území. Dnes se díky opravdovému hrdinství ukrajinských ženistů a pyrotechniků, našich záchranářů a všech, kteří jim pomáhají, plocha území zamořeného minami a municí zmenšila. Nyní zbývá k odminování přibližně 170 000 kilometrů čtverečních. Zejména se to týká i nejobtížnějších oblastí - tam, kde stále probíhají bojové akce, kde nepřítel před svým ústupem přidá miny, jako je tomu nyní v Chersonu... Plus lesy, plus obrovská plocha polí,“ vysvětloval dál ukrajinský prezident.

Poděkoval zahraničním partnerům, kteří se na odminovávání ukrajinského území podílejí, z USA, z Kanady, ze Slovenska, z Dánska a z řady dalších zemí. Za jejich finanční prostředky mohli Ukrajinci nakoupit nejmodernější odminovávací přístroje.

Zelenskyj prý také hovořil s britským a kanadským premiérem o situaci na frontě a o další spolupráci obou zemí s Ukrajinou. Oznámil též, že Nizozemí přispěje Ukrajině 100 miliony eur.

Speciálně poděkoval Spojeným státům za schválení dalšího balíčku pomoci pro Ukrajinu, jehož součástí budou i prostředky protivzdušné obrany.

Poté se Zelenskyj rozloučil.

„Sláva všem, kdo bojují a pracují pro naši zemi a náš lid! Vděčnost všem, kteří pomáhají! Věčná sláva všem, kteří za Ukrajinu položili své životy. Sláva Ukrajině!“

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…