„Opilý námořník“, lovec dezinformátorů i hvězda od Mináře. Stane se Kartous novým ministrem školství?

03.01.2023 15:53

Hnutí STAN prý uvažuje o výměně svého ministra školství. S informací přišel Deník N, který se odkazuje na „zdroje z vlády“. Důvodem má být odchod ministra Vladimíra Balaše na Ústavní soud. A mezi jmény uvažovaných nástupců je prý také bojovník proti dezinformacím Bohumil Kartous.

„Opilý námořník“, lovec dezinformátorů i hvězda od Mináře. Stane se Kartous novým ministrem školství?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Kartous jako řečník na letenské demonstraci Milionu chvilek

„Bude se to řešit v lednu. STAN zjišťoval, zda by byl Balaš průchozí jako ústavní soudce. Chtějí mu to nabídnout výměnou za to, že by ministerstvo školství opustil,“ měl sdělit zdroj z vlády. Koalice prý s personálními změnami ve vládě čeká po prezidentských volbách.

Balaš tvrdí, že o ničem neví. Případnou nominaci do Ústavního soudu má v rukou výhradně prezident republiky, kterému kandidáty následně schvaluje Senát. V roce 2023 vyprší mandát většině současných ústavních soudců.

Jméno případného nástupce je otevřené, spekuluje se třeba o poslanci Janu Berkim, nebo o Martině Běťákové, místostarostce středočeských Psár, ze které Balaš udělal svou náměstkyni. Ale také se hovoří o stanařské vládní rošádě, při které by se na školství přesunul Mikuláš Bek a jeho místo ministra bez portfeje, řešícího evropskou agendu, by obsadil Jan Farský, kterému už bude končit studijní pobyt v USA.

Hovoří se ale rovněž o jmenování Bohumila Kartouse. Vystudovaný tělocvikář, přispěvatel webu Britské listy a někdejší zaměstnanec vzdělávacích společností Scio a EDUIn se v posledních letech profiluje především jako expert na dezinformace. Od listopadu 2018 se prezentuje jako mluvčí skupiny Čeští elfové, bojující proti internetovým trollům a proruské propagandě.

Kromě toho se „Elfové“ výrazně angažovali třeba i v lovu na antivaxery. Kartous se kvůli tomu střetl s advokátem Tomášem Nielsenem a v pozoruhodné debatě prozradil mnohé o zákulisí fungování spolku. Jejich role prý končí u toho, že napíší „report“. „Není v tom žádné udávání, donášení ani cenzurování obsahu a není v tom žádná spolupráce s provozovateli platforem,“ ujišťoval.

Jinak si ale budoval image uznávaného odborníka, pravidelně zvaného do rádia a televize (nejčastěji do pořadu 168 hodin). Podle situace byl vydáván buď za experta na vzdělávání (v této funkci například hájil fakt, že neziskové organizace vstupují do vzdělávacího procesu přes akce typu "Jeden svět na školách" Člověka v tísni) nebo experta na dezinformace.

Výrazně na sebe upozornil svými výstupy na demonstracích Milionu chvilek pro demokracii. „Zeman podporuje zájmy Ruska a Číny a několika šmejdů kolem prezidentské kanceláře,“ vykládal zde jako expert na dezinformace.

Následně opět Kartous, tentokrát s titulkem „mluvčí skupiny Čeští elfové“, vystupoval v reportáži pořadu 168 hodin, která demonstraci komentovala.

Jako expert na dezinformace dostával množství mediálního prostoru i v dalších letech. Třeba v roce 2021 jásal po kauze Vrbětice, že díky ní jsou „všichni populisté a dezinformátoři na jedné hromadě“.

Poradce senátora Jiřího Drahoše vyslalo v roce 2020 Hřibovo vedení Prahy jako „odborníka na vzdělávání“ do funkce ředitele Pražského inovačního institutu.

Ten byl zřízen pár měsíců předtím s cílem podporovat rozvoj inovací v hlavním městě.

„Pražský inovační institut evidentně sloužil jako politická neziskovka k financování aktivistů jako Bohumil Kartous, jinak vrchní elfský cenzor,“ říká k tomu opoziční zastupitel Josef Nerušil.

V roce 2022 navrhla dozorčí rada jeho odvolání pro manipulace s majetkem a neprůhledné hospodaření. Správní rada jeho odvolání odmítla a Kartous nakonec odešel po záříjových komunálních volbách sám.

Dva audity prokázaly, že vedení Institutu pod Kartousovým vedením mělo problém nejen s finanční transparentností, ale také s dodržováním zákonů o veřejných zakázkách. „Chovali se jako opilí námořníci, nerespektovali skoro žádná pravidla ohledně zadávání veřejných zakázek, při utrácení veřejných prostředků se nechovali s péči řádného hospodáře,“ řekl k tomu člen dozorčí rady za ODS Jakub Stárek.

Z Kartousova okolí naopak zaznívalo, že musel odejít kvůli svým politickým postojům, boji proti dezinformacím a protože nebyl ochoten dělat ústupky.

Veřejně činným je stále, naposledy v pondělí radil posluchačům Českého rozhlasu, jak poznat dezinformaci.

O funkci ministra školství se Kartous zajímal už vloni v červnu, když musel kvůli kauze podnikatele Redla odstoupil ministr školství Petr Gazdík. Tehdy ale ještě bylo jeho jméno vnímána spíše jako kuriozita a on sám tvrdil, že je „pro mnoho lidí příliš velké riziko“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A nevzal by to rovnou Miki pšoukáček od michprdů ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLykomédés , 03.01.2023 17:57:21
Vzal by si na to hnědou košilku, bílé podkolenky a bubínek, Kartous by mu mohl přizvukovat na píšťalku a zkrachovalá hokynářka z Kolovče by jim dělala tiskovou tajemnici. A jak by využili těch 6 melounů, které zůstaly michprdovi za nehtem.,

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…